Joves que superen el trauma a Filipines

Celebrem el Dia Internacional de la Pau 2020 al costat de la joventut filipina.

Vídeo amb testimonis de joves participants al Campament per la Pau de 2020.

Un any més i de la mà de ZABIDA, soci local de Mans Unides a les Filipines, volem apropar-nos a la població de Mindanao amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Pau 2020.

En el marco del conveni de cooperació internacional que es duu a terme a Zamboanga i Basilan, i malgrat les limitacions a causa de la pandèmia, el 2020 es manté la celebració d'activitats amb un fort i inspirador esperit de convivència i pau entre comunitats de diferents ètnies, cultures i religions.

Setmana de la Pau - Flipinas - Foto ZABIDA Mans UnidesD'entre totes les persones que participen en aquestes activitats, aquest any volem mirar cap als i les joves de Mindanao que s'han vist directament afectats per les conseqüències d'un conflicte que, amb més o menys intensitat, encara es deixa sentir tot i els innegables avenços en el procés de pau. El conflicte que dura ja més de quatre dècades i que enfronta el govern filipí amb grups armats islamistes que reivindiquen la independència de la regió, té les seves arrels en factors econòmics i polítics i es ramifica en diferents tipus violències, des d'atemptats i enfrontaments armats fins episodis d'assetjament a les escoles i tensions entre veïns a causa de l'origen o la història personal i familiar de cada persona.

Per a la joventut de Mindanao, afrontar el trauma de la violència és una forma important de treballar per aconseguir un creixement personal i social que contribueixi a la pau. En paraules de la doctora Grace Rebollos, presidenta de l'aliança d'organitzacions ZABIDA, «és crucial que nois i noies entenguin que la pau no és un premi, una cosa tangible, sinó que el premi és conviure en ciutats i barris sense violència».

Testimoni - Campament Pau - Filipines - Foto ZABIDA Mans Unides

Aquest camí que recorre la joventut filipina no només busca la desaparició de la violència física, sinó d'aquelles manifestacions de manca de confiança, de discriminació, de menyspreu basant-se prejudicis. La joventut de Mindanao vol viure en pau, en comunitats on les persones puguin realitzar-se com a tals, sense opressions, temors o rancors i en les que es promoguin les qualitats que cadascú posseeix per sortir de la pobresa.

Filipines - Setmana de la Pau - Campament de Joves - Foto ZABIDA Mans UnidesAmb aquest ànim es va celebrar aquest estiu una nova edició del Campament de Joves per la Pau. Aquest any les activitats i trobades es van realitzar en línia a causa de la pandèmia, el que cosa no va ser un obstacle per a joves que utilitzen les noves tecnologies com a eina fonamental tant en l'àmbit educatiu com social. El campament va comptar amb el suport de Mans Unides i l'AECID a través del seu Conveni a les Filipines, que té entre els seus principals objectius la construcció d'una cultura de pau que abordi la resolució de conflictes, així com la creació d'espais comunitaris de trobada, diàleg i solidaritat en els que s'impulsi la participació de dones i joves.

Aquesta és només una de les activitats que Mans Unides, AECID i ZABIDA promouen amb l'objectiu que les noves generacions creixin en pau i generin espais de convivència interreligiosa perquè algun dia es pugui afirmar que la violència a Mindanao va desaparèixer i que el trauma va quedar enrere..

Campamento por la Paz - Filipinas - Foto Zabida Manos Unidas

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te