Dia Internacional del Testament Solidari 2022 (13 de setembre)

El 2021, Mans Unides va duplicar els ingressos rebuts per testaments solidaris

  • El 2021, Mans Unides va ingressar 10,7 milions d'euros derivats dels llegats i testaments solidaris, davant dels 4,6 milions d'euros del 2020.

  • Deixar un llegat al testament és un gest senzill, que canvia la vida dels que més ho necessiten i que cada vegada fan més persones a Espanya.
  • Descobreix Matilde perquè gràcies a la seva generositat podem seguir recolzant un projecte de rescat i reinserció de les nenes del carrer de Varanasi (Índia).

Fer testament solidari és un gest senzill, econòmic i reversible que pot canviar la vida de les persones més necessitades. En aquest sentit, i en el marc del Dia Internacional del Testament Solidari, que se celebra el 13 de setembre, Mans Unides informa que el 2021 va recaptar 10,7 milions d'euros per aquest concepte.

​​Día Internacional del Testatemento solidario 2022

"Això suposa un increment del 140% davant dels ingressos de 4.616.752 euros derivats del testament solidari el 2020", informa Alberto Mora, responsable d'Herències i Llegats de l'ONG de l'Església catòlica. "La pandèmia ha fet que els darrers anys hagin estat temps de gran tristesa i de moltes pèrdues –explica Mora–. I enmig d'aquest dolor, els espanyols han demostrat que malgrat les circumstàncies seguim demostrant solidaritat i empatia amb les persones que necessiten el nostre suport". "I això ha arribat fins al punt que cada cop són més les persones que volen ajudar més enllà de la seva vida...", assegura Alberto Mora.

Un 21,5% de la recaptació de 2021

Aquesta opció cada cop és més freqüent entre els socis i col·laboradors de Mans Unides, que decideixen deixar un llegat o testament solidari per continuar donant suport a les poblacions més empobrides.

​​Día Internacional del Testamento solidario 2022

Els ingressos derivats dels testaments solidaris van representar el 21,5% dels ingressos totals de l'ONG el 2021, de manera que aquest any s'han constituït com la segona font de recaptació de l'entitat, darrere exclusivament dels ingressos provinents dels seus socis i donants.

Però no són només els socis i col·laboradors de l'ONG els que han pensat a Mans Unides per deixar-ne el llegat. «Resulta curiós –explica Mora– que un gran percentatge de les persones que ens han deixat testament el 2021 no eren sòcies de Mans Unides. De vegades, són persones que han col·laborat, però de manera anònima, que coneixen la nostra Campanya o les nostres activitats, però no són sòcies o no tenen una aportació periòdica, cosa que demostra la confiança que la nostra organització genera a la societat».

Día Internacional del Testamento solidario 2022

La pertinença de Mans Unides a l'Església catòlica i la seva experiència de més de sis dècades de treball a gairebé 60 països del món, així com el seu àmbit d'actuació, proximitat, rigor i transparència han permès -assegura Mora- que «Mans Unides sigui, des de fa molts anys, una de les principals entitats receptores d'herències i llegats a Espanya».

El 2021, Mans Unides va gestionar 154 expedients de testamentària a 47 de les seves 72 delegacions. «És veritat que algunes de les herències i llegats rebudes el 2021 correspondrien al 2020, però pels processos administratius, l'aturada per la pandèmia i el posterior col·lapse de les administracions públiques, s'han classificat en aquest període comptable», explica el responsable d'Herències i llegats de l'ONG.

Fer testament solidari és un tràmit senzill i econòmic

Per fer un testament solidari, el ciutadà només ha d'esmentar una ONG com a hereva de part del seu patrimoni o béns. Les organitzacions poden rebre diners en efectiu (un percentatge sobre el valor del patrimoni o un import concret); valors financers (accions, fons d'inversió); béns immobles (joies, mobiliari); i béns immobles (pisos, cases, terrenys).

El 2021, a Mans Unides –informa Mora- els béns que hem rebut provenien principalment de valors, immobles i diners en efectiu, per aquest ordre». 

 

 

Barbastre i Varanasi, units pel testament solidari de Matilde

Matilde era professora a Barbastre. Matilde va voler, després de la seva mort, que el seu interès per la infància i per l'educació servís per aconseguir canviar la vida de nens i nenes que la vida havia allunyat de les escoles. D'aquesta manera, el llegat solidari fa possible la continuació d'un projecte d'inserció socioeducativa per a nenes del carrer a Varanasi, al nord de l'Índia.

 

Día Internacional del Testamento solidario 2022

En aquesta ciutat de l'estat indi d'Uttar Pradesh, hi viuen, davant la indiferència de gran part de la societat, milers de nens i nenes del carrer. Als voltants de les vies del tren d'aquesta ciutat, malviuen i treballen milers de nens i nenes orfes, abandonats o que han escapat de casa per diferents situacions. La majoria demanen almoina i menjar, treballen netejant sabates, venent aigua o sabons o cometen petits furts per sobreviure. I alguns acaben sent prostituïts per adults sense escrúpols.

A més de l'exclusió social i escolar –cosa que els aboca a l'analfabetisme– són víctimes de malalties que dificulten les seves oportunitats de gaudir d'una vida digna. Les nenes, per part seva, en tractar-se d'una població en situació de més vulnerabilitat, han patit ja en la seva curta vida situacions molt extremes.

Día Internacional del Testamento solidario 2022

Gràcies a la generositat de Matilde, Mans Unides i el seu soci local DARE, poden seguir atenent i recolzant aquestes nenes, rescatant-les del carrer, allotjant-les en un centre d'acollida i integrant-les al sistema d'educació formal.

Testaments solidaris a Espanya 

Segons un estudi de la Plataforma HazTestamentoSolidario.org -a la qual pertany Mans Unides juntament amb 22 organitzacions més- el 2021, els espanyols van donar 33,8 milions d'euros a les ONG de la plataforma a través de testaments solidaris. Però, tot i que en els darrers anys cada vegada són més les persones que fan testament solidari a Espanya, encara estem lluny d'assolir les xifres d'altres països europeus com el Regne Unit, on les donacions a través de testaments solidaris van assolir el 2020 els 2.500 milions d'euros.

​​Día del Testamento solidario 2022

Pel que fa al perfil dels qui decideixen fer testament solidari a Espanya, aquest s'ha anat ampliant amb el pas del temps: són persones cada cop més joves i s'observa un equilibri creixent entre homes (42%) i dones (58%). Les dades també reflecteixen que encara solen fer el pas més persones solteres (48%) que casades (30%), per davant de les divorciades (12%) i vídues (10%), una tendència que any rere any va igualant-se, ho que indica que estar casat i tenir descendència és cada cop menys impediment per fer un llegat a favor d'alguna ONG o fundació.

Pel que fa a l'edat, i també segons l'estudi de la Plataforma HazTestamentoSolidario.org, les persones que se situen entre els 60 i 69 anys són els que fan més testaments solidaris, encara que les franges més joves també estan ja conscienciades sobre la importància de donar suport diferents causes, fins i tot quan ja no hi siguin. El tram de 50 a 59 anys ha crescut el darrer any de manera exponencial (56%), igual que la de 40-49% (18,6% el 2021).

​​Día Internacional del Testamento solidario 2022Com fer un testament solidari?
En aquest apartat de la web, https://www.mansunides.org/testament-solidari-herencies-llegats-ong, es troba tota la informació per fer un testament solidari i es dona resposta a preguntes com
: Què és un testament solidari? Per què és important fer testament? Quins són els passos a seguir? Per què Mans Unides? Quina diferència hi ha entre llegat i testament solidari?

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te