Dia Internacional del Voluntariat 2020 (5 de desembre)

Els voluntaris de Mans Unides, essencials en l'any de l'emergència sanitària.

Dia Internacional del Voluntariat 2020. Foto: Mans Unides

Mans Unides, com Organització formada gairebé íntegrament per personal voluntari, se suma a la celebració, el dissabte 5 de desembre, del Dia Internacional del Voluntariat 2020.

Aquesta adhesió és un homenatge a un col·lectiu d'homes i dones que, des de fa 61 anys, fan possible el seu treball de lluita contra la fam i la pobresa al món.

Les circumstàncies excepcionals provocades per la pandèmia del coronavirus han provocat l'aturada de moltes de les activitats que l'Organització porta a terme en les seves 72 delegacions, de manera que els gairebé 6.000 voluntaris han hagut d'enginyar-se-les per pensar i dissenyar noves activitats que els permetessin continuar amb les seves tasques d'educació per al desenvolupament i de captació de fons.

Els voluntaris de Mans Unides han demostrat, aquests últims mesos que, amb esforç, dedicació i amb imaginació, es poden superar dificultats com les que se'ns van presentar amb l'arribada del coronavirus al mes de març”, assegura Jaime Aguirre, coordinador del departament de Voluntariat de Mans Unides.Malgrat la incertesa constant i el condicionament de la seva tasca, les persones que treballen a Mans Unides han pogut dur a terme diverses activitats en l'entorn virtual amb les quals seguir ajudant els que més ho necessitenan”, explica. El treball dels voluntaris ha estat essencial per donar suport, en l'any de l'emergència sanitària, a més d'1,2 milions de persones a Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, a través de més de 133 iniciatives d'emergència, per un import proper als 4,6 milions d'euros, que se sumen als molts projectes de desenvolupament que l'ONG ha donat suport aquest any.

María Londero, voluntària a la Delegació de Mans Unides a València.Els voluntaris de Mans Unides han treballat aquest any amb la vista posada en les persones més empobrides i en els col·lectius de població més vulnerables -persones grans, poblacions indígenes, dones, nens, treballadors precaris ... - que són els que més han patit, i estan patint, els efectes de la pandèmia. Així ho assegura María Londero, que després de passar molts anys treballant com a infermera al Congo, dedica ara el seu temps a la feina com a voluntària a la Delegació de Mans Unides a València: "en aquest llarg confinament he pensat en la magnitud el dany sanitari, moral, econòmic, que arrossega amb si la pandèmia. Al nostre voltant veiem sofriment i dolor, i veiem també actes heroics en molts àmbits. El palpem i el vivim a Espanya, a Europa, i en tots els continents. Però si n'hi ha un que destaca és l'Àfrica, que no té la capacitat ni els mitjans per lluitar contra el coronavirus", relata.

La tasca dels voluntaris, que a Mans Unides abasta totes les àrees de treball, des de la presidència fins al suport puntual en l'època de la Campanya anual, permet que l'Organització de l'Església catòlica a Espanya destini, cada any, el 90% dels seus ingressos a les tasques de sensibilització i al finançament de projectes de desenvolupament. Per Aguirre, aquesta és una de les claus del voluntariat de Mans Unides: "l'austeritat és una de les senyes d'identitat de Mans Unides i una de les principals raons que mouen als nostres voluntaris a sumar-se a la causa de l'Organització".

En aquest any 2020, la tasca dels 5.788 voluntaris de Mans Unides ha estat més important que mai.

El perfil dels voluntaris canvia, el seu esforç no

El responsable de voluntariat de Mans Unides explica com la pandèmia ha canviat el perfil del voluntariat de l'Organització: "Històricament, el nostre voluntariat ha estat format per persones, jubilades o prejubilades, amb edats superiors als 65 anys (56% el 2020). La majoria dels nostres treballadors voluntaris han estat dones que han dedicat el seu temps, desinteressadament, a l'ajuda dels menys afavorits".

No obstant això, en 2020, amb les mesures imposades per la pandèmia, "hi ha hagut una disminució molt significativa de la presència a les oficines centrals i, sobretot, a les 72 delegacions de l'Organització, que ha posat en relleu la necessitat de mantenir viu el compromís dels voluntaris i obrir nous camins per a dur a terme la seva col·laboració", informa Aguirre.

Però això no significa que els voluntaris de Mans Unides hagin perdut ni una mica d'entusiasme. Com explica Maria Londero, “tornaran a la delegació més motivats i reforçats amb la presència d'altres voluntaris”.Per la seva banda, Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, voluntària també, assegura que "tot i la incertesa del camí sortirem d'aquesta crisi encara més decidits a fer d'aquest món un lloc millor per a tots i treballar pel repte d'acabar amb la pobresa i la fam al món".

A Mans Unides confiem que el nombre de voluntaris creixi cada any perquè puguem seguir aportant tot el nostre esforç i treball en la construcció d'un món en el qual ningú quedi enrere”, declara Pardo.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te