Amb l'augment de les xifres de la fam, és encara més important el treball dels voluntaris
Mans Unides, com a Organització formada gairebé íntegrament per personal voluntari, se suma a la celebració, el diumenge 5 de desembre, del Dia Internacional del Voluntariat 2021.
“El voluntariat és un dels nostres senyals d'identitat de les quals més orgullosos ens sentim perquè Mans Unides es va constituir com una organització de voluntaris i aquesta qualitat continua sent una de les seves principals fortaleses”, explica Clara Pardo, Presidenta de l'ONG de l'Església catòlica i també voluntària. “Són ja gairebé 63 els anys que fa que Mans Unides va emprendre la seva guerra contra la fam i aquesta batalla no hagués estat possible sense l'esforç i la tasca de molts milers de voluntaris”.
Al llarg de la història de l'Organització, els voluntaris de Mans Unides han posat els seus coneixements, el seu temps i les seves habilitats al servei dels més desfavorits amb un compromís i un lliurament encomiables. “Avui, Dia del Voluntariat, i amb la terrible notícia de l'augment de la fam en el món, aprofitem per a fer una crida a totes les persones que vulguin unir-se a Mans Unides, perquè només amb el treball i l'esforç de tots, podrem acabar amb aquesta xacra que afecta més de 800 milions de persones”, declara Pardo.
Segons Jaime Aguirre, coordinador del departament de Voluntariat de Mans Unides, durant els mesos més durs de la pandèmia, Mans Unides va perdre un 10 per cent del voluntariat, i, “encara que l'any 2021 hem incorporat nous voluntaris que han suplert aquestes baixes, necessitem ser més. En l'actualitat comptem amb un total de 6.344 en tota Espanya, però en aquestes circumstàncies en què s'agreuja la situació de fam mundial i s'incrementen les desigualtats, el nostre treball és cada vegada més necessari”, assegura Aguirre.
L'activitat en les 72 delegacions de Mans Unides és constant i necessita de grans suports. “L'assistència a les nostres oficines es va recuperant lentament, encara que una gran majoria de voluntaris continua teletreballant. No obstant això, un aspecte molt positiu que destacaria que ens ha deixat la pandèmia és la magnífica adaptació dels voluntaris a les circumstàncies –prossegueix Aguirre- perquè, malgrat els condicionants que els dificultaven realitzar moltes de les activitats que duien a terme, han realitzat moltes altres en l'entorn virtual amb les quals continuar ajudant als que més el necessiten”.
La labor dels voluntaris, que en Mans Unides abasta totes les àrees de treball, des de la presidència fins al suport puntual en l'època de la Campanya anual, permet que Mans Unides destini, cada any, gairebé el 90% dels seus ingressos a les tasques de sensibilització i al finançament de projectes de desenvolupament (en 2021 l'organització té 807 projectes en execució en 53 països d'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia).
Per a Aguirre, l'austeritat és una dels senyals d'identitat de Mans Unides i “una de les principals raons que mouen als nostres voluntaris a sumar-se a la causa de l'Organització”.
Poder ajudar als altres em dóna la vida… És una satisfacció immensa” (Elena Fernández, voluntària de Mans Unides)
En el Dia de Voluntariat, Mans Unides felicita a tots els que col·laboren amb nosaltres en la construcció d'un món més just, treballant pels més desfavorits de la terra. “Per a la nostra organització –declara Clara Pardo- és una gran alegria poder, en aquesta jornada, agrair a totes aquestes persones que confien en la nostra labor, el seu lliurament i compromís. Sense ells, Mans Unides no podria existir i no hauria pogut escriure una història que dura ja gairebé 63 anys”.
El Papa Francesc en la seva Carta Encíclica Fratelli Tutti manifesta que «La proposta és la si es fes presents davant el qual necessita ajuda, sense importar si és part del propi cercle de pertinença. (…) Ens interpel·la a deixar de costat tota diferència i, davant el sofriment, tornar-nos pròxims a qualsevol. Llavors, ja no dic que tinc “proïsmes” als qui haig d'ajudar, sinó que em sento cridat a tornar-me jo un proïsme dels altres» (Fratelli Tutti 81).
Segons dades de 2020 de la Plataforma del Voluntariat a Espanya, gairebé 2,7 milions de persones són voluntàries, la qual cosa suposa el 6,4% de la població espanyola major de 14 anys. La taxa de voluntariat femení és major que la masculina i, en general, augmenta conforme el nivell d'estudis i l'estatus socioeconòmic és major.