Dia Mundial de l'Aigua 2021 (22 de març)

La importància de l'aigua al món: més enllà de la supervivència

En Manos Unidas valoramos el agua como fuente de vida

Què és el Dia internacional de l'Aigua?

En 2021 les xifres de l'accés a l'aigua per part de la població mundial són devastadores: tres de cada deu persones manquen d'accés a serveis d'aigua potable segura. Les dades de Nacions Unides són alarmants, ja que apunten al fet que més del 80% de les aigües residuals resultants d'activitats humanes s'aboquen en els rius o la mar sense cap tractament, la qual cosa provoca la seva contaminació. Durant el 22 de Març, es posa de manifest l'aigua com a dret humà amb la finalitat de conscienciar a la població.

Com afecta la falta d'aigua potable als països empobrits?

En els seus anys de treball en el desert colombià de la Guajira, Ruth Chaparro (directora de FUCAI, soci local de Mans Unides a Colòmbia) ha estat testimoni de com la falta d'aigua ha causat la mort entre els nens de les poblacions indígenes wayuu. “En la Guajira, l'aigua cada dia és més escassa perquè hi ha un canvi climàtic, alterat per causes humanes, que ha posat contra les cordes al poble wayuu. Milers de nens han mort de fam perquè es va esgotar l'aigua”, explica la directora de Fucai. Segons Chaparro, les causes d'aquesta falta d'aigua estan en el mal ús dels recursos hídrics per part de persones i empreses.

Des d'Àfrica, la missionera Victoria Braquehais explica que el no tenir accés a fonts d'aigua segura prop de les llars suposa que milers de nenes no estiguin escolaritzades. Són elles les que s'encarreguen de moltes de les tasques de la casa, entre les quals està el proveïment d'aigua per a rentar i cuinar. Moltes d'aquestes nenes i dones pateixen problemes d'esquena pel fet que des de molt joves han de transportar els bidons de 20 litres a grans distàncies. L'haver de desplaçar-se a llocs llunyans al principi o la final del dia, a més, augmenta el perill d'agressions sexuals per a dones i nenes. També repercuteix en la llar, perquè la dona ha d'absentar-se durant llarg temps per a poder aconseguir l'aigua.

Per la seva llarga experiència de treball a Àfrica, primer en l'RDC i ara a Camerun, la missionera sap que les malalties per escassetat d'aigua són una de les principals causes de la mortalitat infantil entre zero i cinc anys: provoca diarrees, febres tifoidals i afavoreix la malària. Així mateix, la fam i la pobresa derivades de la contaminació de l'aigua estan provocant moviments migratoris sense precedents. La desertificació de superfícies terrestres cada vegada més extenses i les inundacions i sequeres produïdes pels canvis en els patrons del clima afecten el manteniment dels 2.600 milions de persones que depenen directament de l'agricultura per a la seva supervivència.

Què fa Mans Unides sobre aigua i sanejament? 

Per a combatre aquesta desigualtat, en els últims cinc anys, Mans Unides ha aprovat 147 projectes de treball en aigua i sanejament, per import de 7,3 milions d'euros, que han beneficiat de manera directa a al voltant de 600.000 persones. Tu també pots fer-ho possible. Fes clic aquí per a saber com.

 

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te