Dia Mundial de l'Aigua 2022 (22 de març)

L'accés regular a l'aigua potable continua sent utòpic per a un terç del planeta.

Vídeo publicat al nostre canal de YouTube amb motiu del «Dia Mundial de l'Aigua 2022»

El 22 de març de cada any se celebra el Dia Mundial de l'Aigua, amb l'objectiu de conscienciar la societat sobre la importància d'aquest element essencial per a la vida.

Al Dia Mundial de l'Aigua 2022, en ple segle XXI, el número 6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible («D'aquí a 2030, garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a tothom») s'observa encara com un fet llunyà.

Dia Mundial de l'Aigua 2022 (22 de març) - Una dona renta unes fruites

Ni tan sols la crisi global desfermada per la pandèmia del coronavirus, quan l'aigua es va destapar com un factor essencial per tallar la disseminació del virus (a través de la rentada de mans i higienització del menjar), ha servit perquè els territoris i les poblacions més vulnerables hagin vist avenços significatius en l'accés a l'aigua potable.

Avui dia, uns 2.200 milions de persones, una quarta part dels habitants de la Terra, segueixen sense tenir accés assegurat a l'aigua potable.

Dia Mundial de l'Aigua 2022 (22 de març) - Dues portadores descansen i parlen a meitat de camí (Foto: Covadonga Suárez | Zimbabwe)

Als països on no hi ha un accés regular a l'aigua corrent, la recol·lecció de l'aigua recau en un 80% en les dones i les nenes. Això té un efecte col·lateral devastador per a les nenes, ja que, mentre fan aquestes tasques, es veuen privades de la possibilitat d'anar a l'escola i veuen seriosament minvades les seves opcions d'un futur millor.

Encara que a Occident contemplem els vàters com una cosa bàsica a qualsevol llar, hi ha moltíssims territoris on algunes necessitats humanes essencials, com orinar o el fet de defecar, es continuen fent a l'aire lliure. De fet, es calcula que prop de 500 milions de persones continuen amb aquesta pràctica.

Aquest factor no sols afecta la dignitat de les persones, sinó que repercuteix en el medi ambient, ja que moltes d'aquestes deposicions s'acaben filtrant a les aigües subterrànies, que alimenten els diferents rius, llacs i oceans del planeta.

Encara avui, 2 milions de persones moren anualment per malalties relacionades amb el trànsit intestinal. Se sap que la manca d'higiene i el consum d'aigua insalubre són els factors que provoquen el 90% d'aquestes morts.

7 de 10 habitants rurals encara manquen serveis bàsics de sanejament.

L'aigua i la indústria

Dia Mundial de l'Aigua 2022 (22 de març) - Dos treballadors industrials dialoguen durant la jornada

El model ideal per a l'ús industrial de l'aigua és el circular, en què cada litre es torni a utilitzar una vegada i una altra, convertint l'aigua de recurs consumible a infraestructura.

Tot i això, les previsions de la demanda mundial d'aigua entre 2000 i 2050 mostren un increment del 400% per a la indústria manufacturera i un augment del 140% per a la generació d'energia tèrmica.

A més, es pronostica que les extraccions d'aigua per a ús industrial s'hauran duplicat el 2030, arribant a un percentatge del 22% a tot el món.

En el Dia Mundial de l'Aigua, el Papa Francesc ha denunciat la situació a què s'enfronten milions de persones: «El món té un greu deute social amb els pobres que no tenen accés a l'aigua potable».

Mans Unides i l'aigua

Per a la nostra ONG, l'accés a l'aigua potable és un element clau en el desenvolupament sostenible i un dret inalienable per a tot ésser humà.

El 7% dels projectes de Mans Unides el 2021 van ser del sector «Aigua i Sanejament», un dels nostres set sectors d'actuació. Molts d'aquests projectes tenen com a objectiu aconseguir que l'accés a l'aigua per al consum humà sigui estable a qualsevol estació de l'any.

El 2021, Mans Unides va promoure múltiples projectes, per valor de més d'1 milió d'euros, que van beneficiar directament i indirectament 170.000 persones a l'Àfrica, l'Amèrica Llatina i l'Àsia.

Lluitant contra el canvi climàtic a El Salvador

D'entre els múltiples projectes que Mans Unides té en marxa relacionats amb l'aigua, aquest Dia Mundial de l'Aigua 2022 volem mostrar-te com estem ajudant a combatre els efectes del canvi climàtic al Corredor Sec d'El Salvador, situat a la frontera amb Hondures.

Les comunitats d'aquesta regió estan patint les conseqüències derivades de canvis climàtics extrems, passant de sequeres interminables a huracans amb pluges torrencials. A més, la pandèmia de la COVID-19 ha provocat una reducció del comerç local en un 80%, per la qual cosa les famílies camperoles han vist seriosament amenaçada la seva seguretat alimentària.

Dia Mundial de l'Aigua 2022 (22 de març) - Piscina recol·lectora per a un projecte al Corredor Sec d'El Salvador

Per fer front a aquestes oscil·lacions hídriques, hem donat suport a la construcció d'obres de collita i conservació de l'aigua. Juntament amb Cáritas Santiago de María, el nostre soci local a la zona, hem establert vivers amb plantes forestals i fruiters per a la reforestació de les comunitats i hem instal·lat proteccions a les diferents fonts d'aigua de la regió.

Amb aquest projecte, hem ajudat directament 1.575 persones, que han vist millorades les condicions de vida i han augmentat la capacitat d'incidència en els plans locals de la regió.

Si vols saber més sobre les accions de Mans Unides respecte a l'aigua i el sanejament, entra a la nostra pàgina especial.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te