Dia Mundial de l'Aigua 2023 (22 de març)

En ple 2023, 2.000 milions de persones encara no disposen d'aigua potable.

Vídeo amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua 2023

Mans Unides denuncia el desigual accés a l'aigua, especialment a les regions més desafavorides del món.

Coneguda com el planeta blau pel color que té quan és vista des de l'espai, la Terra alberga gairebé 1.400 milions de quilòmetres cúbics d'aigua. Tot i això, amb prou feines el 2 % és aigua dolça, i el percentatge disponible per a consum humà és encara menor.

A la distribució natural de l'aigua, que fa que hi hagi territoris que tinguin l'aigua gairebé per càstig mentre en altres llocs es poden passar mesos sense veure una gota, s'hi uneix un accés desigual.


Fotomuntatge de Roberto Subaggio pel Dia Mundial de l'Aigua 2023.

A gran part del món occidental, accedir al líquid element és tan senzill com obrir una aixeta; per contra, a grans zones d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, aconseguir aigua suposa recórrer grans distàncies i enfrontar-se a nombrosos perills per poder omplir tan sols una garrafa.

A més, l'aigua que s'aconsegueix no sempre és potable, cosa que augmenta els riscos de patir malalties potencialment mortals com el còlera.


Pare Diego Cano. | Foto: captura del programa de RTVE «Pueblo de Dios».

Així ho explica el pare Diego Cano, missioner des de fa 10 anys a Ushetu (Tanzània) i soci local de Mans Unides a la zona: «A Occident, és molt comú aixecar-nos, encendre el llum del bany, obrir l'aixeta i tenir aigua. A l'Àfrica, és justament una cosa extraordinària, i de vegades passa que l'aigua està contaminada perquè no és una excavació profunda i pot produir nombroses malalties».

Un efecte col·lateral d'aquests grans desplaçaments, que moltes vegades són realitzats per dones i nenes, és que aquestes últimes es veuen apartades del sistema educatiu, cosa que perjudica seriosament les opcions d'un futur millor:

«En una regió on podem passar sis mesos sense aigua, un pou d'aigua és una font de benediccions, sobretot per a les dones i les nenes, ja que s'eviten les caminades i quedar-se fora del sistema laboral i escolar, respectivament», afegeix el pare Cano.

Desgraciadament, cada dia moren 1.000 nens per diarrea, mal directament associat a la higiene.

L'aigua no és només bàsica en l'alimentació, sinó que també és fonamental en la higiene personal per evitar la propagació de malalties infeccioses.

Sumat a això, trobem el fet que l'absència de l'aigua afecta altres camps com l'agricultura i la ramaderia, ja que sense ella no es pot cultivar ni alimentar els animals, cosa que pot derivar en fams humanes.

Segons la FAO, es preveu que prop de 10.000 milions de persones habitin el planeta Terra l'any 2050, cosa que multiplicarà exponencialment les necessitats hídriques, fent essencial trobar fórmules que permeten accedir a l'aigua de manera sostenible.

POUS QUE CANVIEN VIDES A TANZÀNIA

Amb l'objectiu 6 («Garantir la disponibilitat d'aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom») dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a guia, Mans Unides va impulsar aquest projecte a la diòcesi d'Ushetu, a Tanzània.

Molts dels 43 llogarets que la componen estan allunyats de la ciutat i arribar-hi és de vegades molt difícil o impossible, en determinats moments de l'any.

Als mesos de sequera, és un veritable problema obtenir aigua. No es recull en èpoques de pluges per manca de mitjans i l'aigua que se n'obté és molt dolenta i escassa.


Una dona somriu mentre renta el fill amb l'aigua del nou pou. | Foto: captura del programa de RTVE «Pueblo de Dios».

Les dones i les nenes són les encarregades d'aconseguir l'aigua per a la família i han de caminar quilòmetres per portar-la anant a la tarda i la matinada, amb el perill de ser atacades per animals salvatges.

El nostre soci local, la Congregació del Verb Encarnat, és en aquesta zona des de l'any 2010 treballant per millorar les condicions de la vida de la població. En una de les nostres constants comunicacions amb ells, ens van explicar la necessitat urgent de facilitar l'accés a l'aigua potable a la regió, així que ens vam posar fil a l'agulla per intentar resoldre el problema. Inicialment, el projecte es va començar en tres llogarets: Illomelo, Seleli i Mkwangulwa.


Dones d'Ushetu (Tanzània) es dirigeixen al pou comunitari. | Foto: captura del programa de RTVE «Pueblo de Dios».

Durant l'execució del projecte, es van perforar pous comunitaris amb bomba manual, un per llogaret. A més, es van crear Comitès d'Aigua per gestionar la distribució i el manteniment futur dels pous. També es van fer cursos de formació sobre l'ús responsable de l'aigua.

Diego Cano: «Mans Unides ens va ajudar en la construcció del pou, que està obert a tothom, fins i tot els nens, que el poden fer servir amb la bomba manual».

El projecte va beneficiar directament tota la població dels tres llogarets: unes 14.000 persones. Sobre això, es va expressar així Charles Mhoja, líder del llogaret Illomelo: «Aquest pou d'aigua ha ajudat molt el progrés del poble i les 300 famílies que hi habiten. En època de sequera, és una alegria saber que l'aigua està disponible de manera senzilla».


Charles Mhoja, líder del llogaret Illomello, durant la seva intervenció a «Pueblo de Dios».

El 2021, últim any auditat, Mans Unides, ONG de l'Església catòlica, un dels sectors del qual és el d'«Aigua i sanejament», va finançar 24 projectes d'aquesta àrea, que van ajudar prop de 70.000 persones, amb una inversió de gairebé 1,5 milions d'euros.

LA POSICIÓ DE L'ONU SOBRE L'ODS 6


António Guterres.

António Guterres, Secretari General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), en el missatge sobre el Dia Mundial de l'Aigua 2023, afirma:

«(...) L'aigua és vital per a tots els aspectes de la supervivència i el benestar humans i per al desenvolupament econòmic i la prosperitat de cada país. Però gota a gota, aquest preciós recurs vital està sent enverinat per la contaminació i absorbit per una sobreexplotació insaciable. (...) El món està dramàticament i perillosament lluny d'assolir el nostre objectiu que l'aigua i el sanejament es gestionin de manera segura per a tots d'aquí al 2030».

«El Dia Mundial de l'Aigua d'aquest any ens recorda el nostre paper individual i col·lectiu en la protecció i l'ús i la gestió sostenibles d'aquest recurs vital per a la humanitat en favor de les generacions presents i futures. (...) No podem perdre ni un instant. (...) Actuem per protegir, gestionar de manera sostenible i garantir un accés equitatiu a l'aigua per a tothom», finalitza el mandatari.


Audrey Azoulay.

Per la seva banda, Audrey Azoulay, Directora General de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), en un text publicat a la seva web oficial, assevera que «L'aigua, font de tota vida, és també la base de la salut i el desenvolupament de les nostres societats».

A continuació, Azoulay es pregunta: «Com aprendre en bones condicions, com cuidar la salut, com construir societats pacífiques i justes en un món on les persones no tenen aigua o es posen malaltes per beure aigua no apta per al consum?».

"Actuem en conseqüència i tractem l'aigua com el que és: un bé vital i comú de la humanitat", conclou la directora de la UNESCO.

Dimecres 22 de març s'inicia a Nova York la Conferència Mundial de l'Aigua. Els líders mundials i els governs s'hi reuniran per intentar trobar vies de solució a l'actual crisi global de l'aigua.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te