Dia Mundial contra el Tràfic de Persones 2022 (30 de juliol)

Creix el nombre de nens i nenes víctimes del tràfic

Dia Mundial contra el Tràfic de Persones 2022-Benín-Imatge d'Iciar de la Peña

Amb motiu del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, Mans Unides constata com ha augmentat el nombre de nens i nenes víctimes de tràfic. En aquesta línia, les Nacions Unides afirma que la  proporció de nens homes ha augmentat cinc vegades. Les nenes són principalment tractades amb fins d'explotació sexual i els nens són utilitzats per a treballs forçats.

D'altra banda, l'organisme destaca que a nivell mundial, una de cada tres víctimes detectades és un nen. Però aquesta xifra s'incrementa considerablement en algunes parts d'Àfrica i a la zona del sud-est asiàtic, on la xifra puja fins a gairebé el 100% de les víctimes.

En aquestes regions del món, Mans Unides dona suport a projectes de prevenció del tràfic de nens i d'assistència a aquests petits afectats, cosa que s'ha arribat a anomenar la pitjor forma d'esclavitud al món contemporani.     

Trata de Personas 2022-Benín-Foto de Marta Carreño

Què és el tràfic persones

El tràfic de persones és un fenomen global, que és present a totes les regions del món. Es tracta d'un delicte molt seriós, que porta associades greus violacions dels drets humans i que, a passar d'estar prohibit i penat a la majoria dels països del món, segueix afectant desenes de milers de persones cada any.

El tràfic de persones és l'adquisició de persones per mitjans indeguts com la força, el frau o l'engany per tal d'explotar-les. Les víctimes són explotades en restaurants, granges, obres de construcció, bordells, fàbriques, mercats, mines i a les llars. Aquesta explotació inclou la derivada de la prostitució i altres formes d'explotació sexual.

Dia Mundial contra el Tràfic de Persones 2022-Cambodja-Imatge de Marta Carreño

A Benín, per 30 euros, un nen o una nena poden passar a ser propietat dels seus explotadors

A Benín, un dels països d'origen i trànsit de nens víctimes del tràfic per a treballs forçats i per a prostitució, Mans Unides col·labora des de fa anys amb els Salesians de Don Bosco en projectes de cerca i identificació de menors en situació de risc. La majoria d'aquests petits són captats per les màfies de traficants a les zones rurals del país, i acaben sent venuts, explotats i maltractats als mercats de les grans ciutats com Cotonou, Parakou o Kandi.

Trata de personas-2022-Benín-Foto Marta Carreño

 

"El destí d'aquests nens i nenes traficats pot ser la prostitució o altres formes d'explotació sexual, els treballs o els serveis forçats, l'esclavatge o la servitud", explica Marta Goyeneche, responsable de projectes de Mans Unides al país africà.

Benín és una de les antigues rutes de l'esclavitud i allà, malgrat els esforços del Govern per acabar amb aquesta pràctica, milers de nens cauen cada any a les xarxes de les màfies. «A vegades –assegura Marta Goyeneche– els venen impunement. Per 30 euros, un nen o nena poden passar a ser propietat dels seus explotadors».

Día Internacional contra la trata de personas-Benín (foto Marta Carreño)

De vegades és l'engany i la promesa d'una vida millor per als nens el que mou els pares d'aquests petits a desprendre's. 

 

«Aquest és el cas dels "vidomegon", que, fonamentalment, són nenes entregades o venudes pels seus pares a altres famílies amb l'engany que rebran educació i que acaben treballant en règim de semiesclavatge, en el servei domèstic», aclareix Goyeneche.

«I, altres vegades són la desesperació i la pobresa, els que empenyen les famílies a prescindir d'algun dels seus fills i, moltes altres, ho són el segrest o l'abús de poder», continua la responsable de projectes de Mans Unides a Benín.

Mans Unides ha donat suport al treball dels salesians i salesianes a Cotonou, Porto Novo, Kandi i la ciutat fronterera de Malanville. Un treball que explica Marta Goyeneche: «Després de la cerca i la identificació dels menors en risc, arriba el procés d'acollida procés d'acollida i seguiment dels menors i la seva reinserció escolar, a través d'escoles accelerades; professional, per mitjà de tallers de formació professional perquè puguin desenvolupar les seves capacitats i transformar-ne el present i el futur. I, si és possible, també s'intenta la reinserció familiar».

Trata de personas 2022-Benín-Foto de Marta Carreño

A Cambodja, l'èxode de les comunitats rurals incrementa l'explotació dels menors

Mans Unides treballa també contra el tràfic a Cambodja. Al país del sud-est asiàtic, la pobresa, que afecta especialment les comunitats del medi rural, incrementa els índexs de migració a Tailàndia, l'abandó de les famílies i l'explotació dels fills menors.

Un dels projectes de prevenció i acompanyament a nens víctimes del tràfic i el trànsit de menors a qui dona suport Mans Unides es localitza a la ciutat fronterera de Poipet.

Trata de personas 2022-Camboya-Foto de Marta Carreño

«Poipet ha crescut exponencialment els últims anys, ja que ha rebut cambodjans d'altres parts del país que arriben buscant les oportunitats que ofereixen els petits negocis al voltant dels casinos de nova construcció a la frontera tailandesa, però la realitat és que les oportunitats per a les persones sense formació són molt escasses i la majoria dels habitants de la ciutat viuen per sota del llindar de la pobresa», explica Ana Luna, responsable de projectes de Mans Unides al sud-est d'Àsia.

 

Poipet és un lloc extremadament perillós per als nens, que poden ser víctimes del tràfic de persones, l'explotació sexual, la drogoaddicció, el contraban i altres xacres socials.

 

«La majoria d'aquests menors no assisteix a l'escola o no ho fa amb regularitat –explica Ana Luna– per això, el principal objectiu de, Damnok Toek, l'ONG local amb què Mans Unides col·labora des de fa anys, és, a més de la prevenció d'abusos a la infància, la rehabilitació d'aquells menors que n'han estat víctimes en qualsevol de les seves manifestacions i la reintegració a la societat, usant la formació com a via d'inserció». D'aquesta manera, els nens que han abandonat l'escola a edat primerenca poden rebre l'educació no formal necessària que els permeti reintegrar-se com més aviat millor a l'educació primària reglada
 

Día Mundial contra la Trata de Personas-Camboya-Foto Marta Carreño

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te