Dia Mundial de la Malaltia de Chagas 2021

Descobert fa un segle, el Mal de Chagas encara mata més de 10 mil persones a l'any.

Marcel Orgaz, soci local de Mans Unides a Bolívia, parla sobre el Mal de Chagas

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el Mal de Chagas com una «malaltia silenciosa i silenciada».

Tot i que la Malaltia de Chagas (nom científic Tripanosomiasi americana) es considera endèmica a la zona de Llatinoamèrica, en els últims anys s'ha estès per tot el món.

El Chagas s'inicia quan el protozou parasitari Trypanosoma cruzi infecta un insecte o xinxa. No obstant això, la infecció en humans no es produeix amb la picada sinó per la femta que l'insecte diposita a prop de la ferida. Quan la persona picada es grata, introdueix aquestes deposicions en la ferida, iniciant-se així la infecció pel Mal de Chagas.

Habitualment, els insectes transmissors habiten en les fissures i forats de les parets de les cases i granges de zones rurals i de baixos recursos. Això fa que la seva incidència sigui molt més gran en les poblacions més vulnerables.

La Malaltia de Chagas pot tractar-se amb Benzonidazol o Nifurtimox, però a causa de les seves característiques «silencioses», ja que la infecció roman latent durant un temps, i al preu del tractament, moltes poblacions empobrides segueixen patint un elevat nombre de morts pel Chagas.

Segons les últimes dades de l'OMS, la Malaltia de Chagas afecta entre 6 i 7 milions de persones anualment.

Projectess contra la Malaltia de Chagas

Marcel Orgaz, activista i soci local de Mans Unides a Bolívia des de 1999, és l'impulsor d'un projecte que busca conscienciar els joves sobre la importància de la cura de l'entorn i la seva relació a la salut.

Gràcies al projecte de Mans Unides amb el suport de la Mancomunitat de Municipis de Chuquisaca, el percentatge d'infectats ha aconseguit baixar del 90% al 15%.

«La nostra relació amb la natura ha de canviar si volem aconseguir societats més saludables i amb sistemes sanitaris més forts i competents», afirma Orgaz, en declaracions als nostres companys de Clipmetratges.

Al febrer de 2020, Marcel va estar en els Serveis Centrals de Mans Unides i va donar una xerrada formativa sobre el Mal de Chagas i la col·laboració amb la nostra entitat.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te