Dia Mundial de la Malaltia de Chagas 2022 (14 d'abril)

Descobert fa un segle, el Mal de Chagas encara mata més de 10 mil persones a l'any.

Marcel Orgaz, soci local de Mans Unides a Bolívia, parla sobre el Mal de Chagas

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el Mal de Chagas com una «malaltia silenciosa i silenciada».

Tot i que la Malaltia de Chagas (nom científic Tripanosomiasi americana) es considera endèmica a la zona de Llatinoamèrica, en els últims anys s'ha estès per tot el món.

El Chagas s'inicia quan el protozou parasitari Trypanosoma cruzi infecta un insecte o xinxa. No obstant això, la infecció en humans no es produeix amb la picada sinó per la femta que l'insecte diposita a prop de la ferida. Quan la persona picada es grata, introdueix aquestes deposicions en la ferida, iniciant-se així la infecció pel Mal de Chagas.

Habitualment, els insectes transmissors habiten en les fissures i forats de les parets de les cases i granges de zones rurals i de baixos recursos. Això fa que la seva incidència sigui molt més gran en les poblacions més vulnerables.

La Malaltia de Chagas pot tractar-se amb Benzonidazol o Nifurtimox, però a causa de les seves característiques «silencioses», ja que la infecció roman latent durant un temps, i al preu del tractament, moltes poblacions empobrides segueixen patint un elevat nombre de morts pel Chagas.

Segons les últimes dades de l'OMS, la Malaltia de Chagas afecta entre 6 i 7 milions de persones anualment.

Projectess contra la Malaltia de Chagas

Marcel Orgaz, activista i soci local de Mans Unides a Bolívia des de 1999, és l'impulsor d'un projecte que busca conscienciar els joves sobre la importància de la cura de l'entorn i la seva relació a la salut.

Gràcies al projecte de Mans Unides amb el suport de la Mancomunitat de Municipis de Chuquisaca, el percentatge d'infectats ha aconseguit baixar del 90% al 15%.

«La nostra relació amb la natura ha de canviar si volem aconseguir societats més saludables i amb sistemes sanitaris més forts i competents», afirma Orgaz, en declaracions als nostres companys de Clipmetratges.

Al febrer de 2020, Marcel va estar en els Serveis Centrals de Mans Unides i va donar una xerrada formativa sobre el Mal de Chagas i la col·laboració amb la nostra entitat.

El Dia Mundial de la Malaltia de Chagas té lloc cada 14 d'abril des del 2020, quan va ser aprovat per l'OMS.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te