Dia Mundial de la Salut 2022 (7 d'abril)

El coronavirus agreuja les desigualtats existents als països empobrits

Vídeo publicado en nuestro canal de YouTube con motivo del «Día Mundial de la Salud 2022»

Des de la seva fundació el 7 d'abril de 1948, l'OMS commemora cada any el «Dia Mundial de la Salut» en aquesta data.

En els últims anys, l'OMS ha posat l'accent en la «Salut Universal», advocant perquè totes les persones tinguin accés a uns serveis de salut integrals de qualitat, quan i on els necessitin. Un accés sense discriminació i lliure de dificultats financeres.

Aquest objectiu dista molt d'haver-se aconseguit i per això, en aquest Dia Mundial de la Salut 2022, constatem com la pandèmia de la COVID-19 ha posat encara més de manifest les desigualtats que es viuen en el món i que han mantingut a molts pobles en una situació de desavantatge permanent, amb problemes històrics de salut, pobresa i marginació. Moltes de les amenaces en matèria de salut tenen les seves arrels en les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i de gènere.
 

Día mundial de la salud 2022 (7 de abril). Fundación Tierra Nueva (FTN),

Als països occidentals, la sobrecàrrega en la capacitat dels serveis de salut ha estat un dels majors problemes durant la pandèmia. Mentrestant, als països més empobrits ha suposat un desafiament crític per als seus febles sistemes de salut, que està posant en perill els avanços en matèria de salut i desenvolupament obtinguts amb tant d'esforç en les últimes dècades.
 

La pandèmia del coronavirus ha posat en perill dècades d'avanços reeixits amb molt d'esforç i ha agreujat les desigualtats existents als països més pobres.

Mans Unides, contra la indiferència

La tasca que Mans Unides es planteja per a la Campanya de 2022, el lema de la qual és «La nostra indiferència els condemna a l'oblit», és evitar que el mur de la indiferència i la desigualtat condemnin a l'oblit a més de mil milions de persones empobrides i famolenques davant les quals mai hem de girar l'esquena.

A Mans Unides no podem romandre impassibles davant la desigualtat que condemna a l'oblit i a la marginació, a dones, nens, ancians, persones amb discapacitat, minories ètniques… que representen als “desheretats” de la Terra. Per això, per a intentar lluitar contra aquesta injustícia sanitària, la nostra ONG dedica des de sempre una part important del seu treball a donar suport a projectes de l'àmbit de la salut a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia.

En 2021, Mans Unides va donar suport a 94 projectes de salut (31 a Àfrica, 14 a Amèrica Llatina i 49 a Àsia), els quals van beneficiar a 748.042 persones. Per a aquest propòsit, la nostra entitat va aportar 4.221.285 euros.
 

Rehabilitant l'Hospital Notre Dame de la Santé a Camerun

Batseng'la és una localitat pròxima a Dschang en l'oest de Camerun. Es tracta d'una zona deprimida, amb una economia de subsistència i sense cap mena d'indústria. L'activitat econòmica es basa en el cultiu i venda de plàtans, i la producció i exportació de cafè.

Día Mundial de la salud 2022 (7 de abril)-Hosptital Notre Dame de la Santé (Camerún)

A nivell sanitari, els menors que viuen al poble manquen de l'atenció necessària. L'assistència sanitària pública no és gratuïta, no compten amb sistema de Seguretat Social i no hi ha excepcions ni per als casos d'urgència. Han de pagar-se tot, des de les gases fins als medicaments i les consultes. Difícilment està garantit l'accés a l'hospital quan el necessiten, i molt menys si pateixen algun tipus de malformació o patologia ortopèdica, i/o traumatològica, epilèpsia, ceguesa o qualsevol altre tipus de trastorn físic o psíquic.

Mans Unides, al costat de les Serves de María, Ministres dels Malalts, el seu soci local, duu a terme un projecte pel qual ofereixen formació que inclou capacitació en economia familiar per a orientar a les famílies en la generació d'ingressos, així com en hàbits saludables d'higiene corporal. La missionera Pilar Cobreros, amb el suport de Mans Unides, s'ha convertit en la sustentació d'un prodigi que camina des de fa set anys: l'hospital Notre Dame de la Santé.

 

 

 

A més, per a millorar els espais d'atenció sanitària, s'està construint una zona quirúrgica a l'Hospital Notre Dame de la Santé, una sala de rehabilitació i un petit menjador dins de l'hospital.

Des de 2016, un equip de metges especialistes membres de l'Asociación de Cirujanos Ortopédicos españoles es desplaça amb anestesistes, cirurgians, traumatòlegs, infermers, etc., i desenvolupen campanyes mensuals amb un programa complet que inclou formació, consultes, hospitalitzacions i intervencions quirúrgiques. Ja són considerats com a centre de referència per a la regió i reben malalts estrangers dels països fronterers amb Camerun pel que el nombre de pacients ha anat en augment.

Atenent els més oblidats a l'Equador

Día mundial de la salud 2022 (7 de abril). Fundación Tierra Nueva (FTN),

En els últims anys, l'Equador, igual que Amèrica Llatina, es trobava en una franca deterioració dels seus indicadors socials i econòmics, però la pandèmia del coronavirus de 2020 ha generat tal nivell de pobresa i desocupació, que molts estudis estimen que s'ha provocat una reculada de 30 anys en aquests indicadors. La pobresa a l'Equador va créixer durant 2020 més de 7 punts percentuals, passant del 25% a finals 2019 al 32,4%, segons l'últim informe de l'Instituto Nacional de Estadística y Censos.

El problema principal que aborda aquest projecte és la deterioració de les condicions de salut de població en situació de vulnerabilitat en el sud de Quito, especialment de persones amb malalties cròniques, adults majors en situació de mobilitat humana i dones víctimes de violència i tracta.

Aquests grups de població viuen en condicions de pobresa i pobresa extrema, per la qual cosa no poden accedir a serveis mèdics amb qualitat i dignitat.
 

La pandèmia ha evidenciat la feble capacitat del sistema de salut pública, que no garanteix la cobertura ni als afiliats a la seguretat social

I és que, com a efecte immediat de l'èxode veneçolà, l'Equador s'ha convertit d'un país de trànsit a un d'acolliment de la població migrant. Segons dades del Banc Mundial, l'Equador ha acollit permanentment a més de 400.000 migrants i refugiats veneçolans, convertint-se en la tercera comunitat d'acolliment de la regió.

La situació de violència contra les dones també s'ha agreujat en el context del coronavirus, ja que s'han aprofundit les desigualtats que ja afectaven les dones i nenes a l'Equador, ja que el confinament o quarantena obligatòria les han exposat a situacions de violència en els seus espais familiars.

Al sud de Quito treballa des de fa més de 30 anys la Fundación Tierra Nueva (FTN), gestionant l'Hospital Padre Carollo "Un Canto a la Vida", que és l'únic de referència en la zona.
 

En aquest «Dia Mundial de la Salut 2022», t'expliquem que Mans Unides, junt amb la FTN i en aliança amb les Hermanas Adoratrices, està duent a terme un projecte que facilita l'accés a la salut preventiva integral i la nutrició per a 821 persones en situació d'extrema vulnerabilitat.

Concretament, es tracta de persones amb malalties cròniques i adults majors dels barris perifèrics del sud de Quito per als qui es fan brigades amb metges i infermeres que presten aquest servei en els seus propis barris i lliuren la medicació que es consideri més urgent i crucial.

També es fa costat a famílies de migrants que viuen pràcticament al carrer, perquè aquestes rebin atenció de salut, medicaments i alimentació bàsica.

Finalment, s'està equipant un consultori gineco-obstetre en el Centre de Religiosas Adoratrices per a brindar atenció sanitària i medicaments a dones en situació de risc, violència i/o prostitució.
 

Millorant la formació de dones a l'Índia

El districte de Bastar, en l'estat de Chattisgarr és predominantment tribal. Gairebé el 70% de la població pertany a diferents grups tribals i, en la zona que ocupa al projecte, la població tribal constitueix gairebé el 92%. Els llogarets estan connectats únicament per una carretera de fang i cal travessar el bosc per arribar a elles.

Els principals problemes de la zona són la pobresa, els baixos índexs d'alfabetització, la lentitud del desenvolupament, la falta de capacitació i els alts nivells de desnutrició provocats per les malalties contagioses, les limitades oportunitats de subsistència i l'alt nivell de migració.
 

La pobresa, la discriminació i l'explotació afecten especialment les dones: estan mal alimentades al llarg la seva vida, presenten majors taxes de mortalitat, tenen menys accés a l'atenció sanitària i estan sotmeses a una major inseguretat alimentària en la llar.

Si vols saber més sobre les accions de Mans Unides respecte a la Salut, entra a la nostra pàgina especial.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te