Diem SÍ a la responsabilitat corporativa i als drets humans

Denunciem el poc suport del Consell Europeu amb la Llei de Diligència Deguda

Mans Unides - Diem SÍ a la responsabilitat corporativa i als drets humans - Imatge: Pixabay/Canva

El bloqueig suposa la inexistència d'una legislació vinculant de la UE sobre responsabilitat corporativa. Això implica que tots els governs nacionals de la UE no aborden els impactes que generen les seves empreses sobre els drets humans i mediambientals als països del Sud.

Amb la Plataforma d'Empreses Responsables (PER), a la qual pertanyem mitjançant «Enllaça't per la Justícia», juntament amb CIDSE i 140 organitzacions europees més, des de Mans Unides denunciem el retrocés que suposa per als drets humans i el medi ambient la no aprovació final del text acordat al desembre per a la directiva sobre Diligència Deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat.

Què és la Directiva de Diligència Deguda?

La Directiva sobre Diligència Deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat (CSDDD per les sigles en anglès) és un marc legal que força les empreses a retre comptes i protegir els drets humans i mediambientals en les seves activitats productives.

A més, la Directiva estableix normes sobre sancions i la responsabilitat civil en cas d'incompliment de les obligacions esmentades. Exigeix ​​a les empreses que adoptin un pla que garanteixi que el model de negoci i l'estratègia siguin compatibles amb l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic.


Sala del Consell Europeu. | Imatge: Wikipedia.

Què suposa el bloqueig?

«Un retrocés deplorable per a la responsabilitat de les empreses i la protecció dels drets humans i el medi ambient a tot el món», així ho declara la PER, a la declaració conjunta sobre la CSDDD que, igual que CIDSE, han difós aquests dies.

Una sèrie de "jocs polítics" que "desafien clarament el suport rotund a la directiva per part dels governs, la societat civil, els sindicats, les grans, mitjanes i petites empreses i els ciutadans individuals".

«El bloqueig es pot atribuir en gran manera als grans estats membres: a la primerenca abstenció anunciada per la influent Alemanya (...) el van seguir uns altres».

Llegeix la declaració completa aquí

Què passarà a partir d'ara?

El temps continua avançant. La proximitat de les eleccions europees al juny exigeix ​​actuar amb rapidesa. Esperem que els governs de la Unió Europea puguin reorientar la situació i signar un compromís conjunt, que permeti a les nostres empreses oferir béns i serveis a tot el món, amb la garantia del respecte als drets humans i el medi ambient. La repercussió en un sentit o en l'altre serà gran, especialment per als països més pobres i vulnerables amb què treballem.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te