Vulneració dels drets humans a les mines de la RDC

Mans Unides treballa pels drets humans de la població minera a la RDC.

Vídeo sobre la vulneració dels drets humans a les mines de la RDC

Les condicions de vida de les persones que treballen a les mines artesanals a la República Democràtica del Congo són un exemple de com la pobresa i la desigualtat són el principal obstacle per al compliment dels drets humans dels col·lectius de població més desafavorits. Mans Unides treballa des dels seus orígens per aconseguir que els drets que, teòricament, emparen tots els humans siguin una realitat a tot el món.

Mujeres mineras en la RDC. Foto: Manos Unidas
Dues dones mineres a la RDC recullen minerals en aigües contaminades. Foto: Mans Unides.

La vida de Rebecca Matandiko Mwanfwe, mare de quatre fills i més coneguda com a Maman Rebecca, va canviar radicalment el dia que va saber del treball de la Congregació del Bon Pastor, soci local de Mans Unides a la República Democràtica del Congo. Fins aleshores, la seva llar era un exemple de com els drets humans poden ser violats i trepitjats amb total impunitat.

Rebecca i la seva família saben bé què és la gana. Mentre van treballar per guanyar-se la vida a les mines artesanals de Kabamba, a la ciutat mineral de Kolwezi, podien passar tota la jornada sense menjar, fins que algú els portava algun aliment. I això passava una vegada al dia: el menjar arribava quan el sol ja s'havia post i sempre era el mateix.


Dones i nens treballadors de les mines de Kolwezi. Foto: Mans Unides.

Com tantes altres dones i nens de la zona, Rebecca i els seus fills treballaven –submergits en aigües contaminades– rentaven i tamisaven la terra o transportaven els minerals que d'aquí extreien. Tot això, per intentar incrementar els ingressos familiars, malgrat les greus conseqüències per a la salut i la seguretat que això suposava.

Perquè, encara que Kolwezi està situada sobre el jaciment de coure i cobalt més gran del món, la recessió, la desocupació i la pobresa fan efecte en un alt percentatge de la seva població. I les famílies mineres, com la de Rebecca, en són exemple.

Sense respecte als drets humans


Dones mineres a la RDC. Foto: Mans Unides.

Tot i que el Govern de RDC va posar en marxa un codi miner que, el 2020, havia de permetre l'eradicació de les mines artesanals il·legals i el treball infantil a la zona, promovent la professionalització d'aquest sector, la corrupció i la mala gestió impedit que aquesta fita es realitzi. Així ho manifesta Amelia Osma, responsable de projectes de Mans Unides a la República Democràtica del Congo:

«L'Estat es desentén dels miners artesanals i les seves famílies, que viuen a prop de les mines, i no respecta els seus drets ni els hi dedica cap recurs. Aquestes poblacions no tenen serveis bàsics com carreteres, aigua, electricitat o centres de salut i escolars», descriu Osma.

Drechos Humanos en las minas de la RDC. Foto: Manos Unidas
Voluntàries de Mans Unides saluden una germana de la Congregació del Bon Pastor. Foto: Mans Unides.

«El nostre soci local, la Congregació del Bon Pastor, va demanar ajuda a Mans Unides per posar en marxa un projecte pilot de reconversió de la dona minera en dona emprenedora, en un termini de tres anys», explica Osma.

Mans Unides i el Bon pastor col·laboren en programes de formació en drets i en mitjans de vida basats en l'agricultura, que permetin a aquestes dones sortir de la mina i de la prostitució. Tot això sense oblidar el suport a organitzacions formades per dones i el treball comunitari en defensa dels drets dels nens i nenes.

Dia de los derechos Humanos. Foto: Manos Unidas
Visita als camps de formació a l'agricultura. Mines de Kolwezi. Foto: Mans Unides.

Rebecca es va unir, a la primera fase del projecte, als plans d'estalvi i generació d'ingressos i, a més, ha rebut formació en microfinances. Ha après sobre pressupostos i a no malbaratar els diners i ha desenvolupat una forta disciplina financera.

«Amb el projecte he après, també, a fabricar te d'herbes i, amb això, tinc ingressos cada dia. Ara la meva família pot menjar i els meus fills van a escola. Ja no treballo a la mina perquè guanyo més d'aquesta manera», assegura orgullosa.

Actualment, el Bon Pastor i Mans Unides col·laboren amb diverses associacions de dones extreballadores de les mines i compten amb 211 famílies, com la de Maman Rebecca, que han aconseguit incrementar els seus ingressos i, amb això, la seguretat alimentària, l'accés dels fills a l'educació i la sanitat, i que poden, amb el seu esforç, abraçar un futur molt diferent del de la mina.


Visita als camps de formació a l'agricultura. Mines de Kolwezi. Foto: Mans Unides.

Aquest és un dels 284 projectes de defensa dels drets humans que Mans Unides ha aprovat en els darrers deu anys. I Rebecca Matandiko Mwanfwe és una de les més de 900.000 persones que ha rebut suport d'aquests projectes.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te