T'imagines viure sense aigua?

Mans Unides llança la campanya «A vegades l'aigua no cau del cel».

Mans Unides llança la campanya «A vegades l'aigua no cau del cel».

T'imagines viure sense aigua? Impensable, oi?... i més ara que, a més, és tan necessària per prevenir el coronavirus i evitar contagis.

Tot i això, més de 2.000 milions de persones no tenen aigua potable, fet que els impedeix tenir accés a una alimentació adequada i suficient, així com dur a terme mesures d'higiene bàsiques; cosa que, en molts casos, els aboca a la fam i les malalties.

De vegades, especialment als països més empobrits, l'aigua no cau del cel i rentar-se les mans, un gest tan quotidià que pot salvar vides, no està a l'abast de tothom.

Perquè l'aigua pot marcar la diferència entre la vida i la mort i per conscienciar la societat sobre com la seva absència és una de les majors amenaces a la qual s'enfronten les poblacions més empobrides de la planeta, Mans Unides llança la campanya «A vegades l'aigua no cau del cel».

Una campanya que posa en relleu com una cosa que "cau del cel" i que, en molts països del món, "ens arriba sense més", és, per a molts altres, un bé preuat que marca la diferència entre viure i no viure, entre la salut i la malaltia.

La manca d'aigua, una amenaça

I és que l'aigua és un dret humà fonamental pel qual treballa Mans Unides des de fa 61 anys i que, ara més que mai, s'ha convertit en una eina imprescindible per lluitar contra el coronavirus, per prevenir i evitar contagis.

Però la manca d'aigua és, a més, una de les majors amenaces a què s'enfronten diàriament les poblacions més empobrides i que, cada any, provoca...

  1. Malalties com el còlera, la disenteria, el tifus, la poliomielitis, o paràsits intestinals, que alteren la salut de les persones i arriben a provocar, en molts casos, la mort.
  2. Un augment de la fam en afectar directament a l'agricultura i a la ramaderia.
  3. Un major abandonament escolar dels nens que tenen entre les seves "tasques" la de recollir aigua per les seves famílies, restant-hores d'estudi i formació, tan necessaris per al seu futur.
  4. Lesions de diversa índole, algunes greus, en les nenes i dones encarregades de recórrer llargues distàncies, on carreguen amb pesats bidons d'aigua, per portar-la als seus llogarets.
  5. Conflictes i desplaçaments a altres territoris per l'accés i control de l'element natural.

El treball de Mans Unides

Amb la campanya «A vegades l'aigua no cau del cel», volem posar l'accent en aquesta realitat i recordar que, diàriament, milions de persones es veuen abocades a una emergència global a conseqüència de la manca d'aigua.

Per lluitar contra aquesta situació, Mans Unides treballa, des de fa més de sis dècades, per garantir el dret humà a l'aigua en els 57 països en els quals està present actualment.

En 2019, vam finançar 36 projectes de desenvolupament relacionats amb aigua que van beneficiar directament a 131.045 persones, per un valor d'1.729.805,26 euros. Entre ells:

  1. Donem suport a poblacions perquè tinguin accés a l'aigua, perforant pous, construint preses, fent canalitzacions d'aigua...
  2. Promovem la higiene, el sanejament bàsic i la formació per a la bona gestió de les infraestructures d'aigua i per al seu ús eficient.
  3. Donem suport a la gestió de recursos hídrics, així com la protecció dels ecosistemes relacionats amb l'aigua.

Perquè l'aigua deixi de marcar la diferència entre la vida i la mort en tants i tants països, Mans Unides continuarà la seva tasca en aquest sector de treball, portant desenvolupament i futur a centenars de persones gràcies a aquesta feina.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te