Inundacions a Etiòpia: perdre-ho tot quan el riu creix

Fem costat a persones greument afectades per la crescuda de les aigües del Riu Omo.

Tops Gnewuren té 32 anys, sis fills i algun cap de bestiar. Aquestes són totes les possessions d'aquesta dona, cap de família, que el mes d'agost passat va veure com la crescuda del baix Riu Omo, provocada per les pluges torrencials que van inundar àmplies zones de la regió etíop de les Nacions i els Pobles del Sud, arrasava amb la seva casa i el seu hort i s'emportava amb si algun dels seus animals. Des de llavors, Tops viu en un refugi provisional on estan exposats a molts riscos per a la salut: “no tenim aigua potable, bevem directament del corrent”, explica.

 

Crescuda del Riu Omo a Etiòpia per les inundacions.

Com molts altres milers de persones de l'ètnia dassanech, localitzada en el districte del mateix nom, Tops Gnewuren, que viu del pasturatge i del que produeix en el seu petit hort, ha sofert enguany les conseqüències que la deterioració del planeta està provocant a Etiòpia.

 

VULL DONAR 

El canvi climàtic està causant al país africà alteracions dràstiques en els patrons del clima, que es tradueixen en sequeres més prolongades i freqüents i en greus inundacions. A això cal sumar una invasió de llagosta provinent de la Península Aràbiga i que, des de 2019, han arrasat amb enormes extensions de cultiu en diverses regions d'Etiòpia, Kenya i Somàlia.

Persones de l'ètnia dassanech afectades per les inundacions.

“Aquí van arribar a mitjan febrer de 2020. Els eixams de llagostes, que poden aconseguir la grandària d'una gran ciutat i es mouen a gran velocitat, van envair 11 municipis del nostre districte i han devorat milers d'hectàrees de terra de pastures i cultius. Estem sofrint el pitjor brot des de fa 25 anys”, asseguraven, llavors, des del Vicariato Catòlic de Soddo, soci local de Mans Unides en la zona.

 

A l'agost, les pluges torrencials van aconseguir acabar, si més no provisionalment, amb la plaga de llagosta, encara que van causar enormes danys a la població: gairebé 63.000 persones van haver de desplaçar-se de les seves llars a refugis provisionals i requereixen d'ajuda humanitària per a fer front al dia a dia. Els nens s'enfronten a greus problemes de malnutrició i el bestiar necessita assistència veterinària i menjar, perquè, si no, no pot vendre's en els mercats.

Des del Vicariato de Soddo van fer una crida a diverses organitzacions internacionals:

Ajuda d'emergència inundacions riu Omo. Foto: Vicariato de Soddo/Mans Unides

“Les persones d'aquestes comunitats depenen ara dels mercats per a comprar menjar i els preus estan pujant molt. La supervivència en les comunitats s'està fent molt difícil, perquè no hi ha reserves de menjar per a fer front a la situació. Necessitem ajuda”.      

Mans Unides, que ja havia prestat el seu suport d'emergència a les famílies per a pal·liar les conseqüències de la invasió de llagostes, ha destinat part del pressupost d'aquesta acció d'humanitària a atendre les necessitats d'alimentació i higiene de més de 100 persones, a més de l'adquisició de medicines per al bestiar.

 

VULL DONAR 

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te