Emergències a Àfrica, les guerres silenciades

Mans Unides ha aprovat 11 projectes destinats a pal·liar emergències a Àfrica

Emergencias en Africa. Foto Turkana

L'any 2022 està sent especialment complicat per al continent africà. A la greu emergència alimentària, que ha posat en risc la vida de milions de persones –fonamentalment en la Banya d'Àfrica–, se sumen les inundacions causades pels ciclons i les tempestes tropicals a Madagascar o Moçambic i la important crisi humanitària als països afectats per la violència i els conflictes, com els de la zona del Sahel.

Principals emergències a África

«Aquests problemes passen desapercebuts per a la resta del món, al no trobar pràcticament eco en els mitjans de comunicació», lamenta Mabel Ibáñez, coordinadora de projectes a Àfrica de Mans Unides. «La situació a Àfrica ens ha portat a destinar, en el que portem de 2022, prop de 500.000 euros a 11 projectes d'emergència per a fer front a les necessitats de les poblacions afectades. Etiòpia (Tigray), Somàlia, Kenya, Moçambic, Malaui, Madagascar i Burkina Faso han estat els països destinataris d'aquestes iniciatives», informa Ibáñez.
 

Emergencias en Africa_ Mujer pastora nómada en Turkana. Foto: Javier Mármol

Els greus efectes del canvi climàtic entre les poblacions més vulnerables són motiu de preocupació per a l'ONG de l'Església catòlica. «Hem hagut d'aprovar diverses iniciatives d'emergència tendents a pal·liar els danys de les pluges erràtiques o dels ciclons en les comunitats en la qual treballem», informa Ibáñez. «El maltractament al planeta té conseqüències en l'agricultura, la pesca i la ramaderia, que són els mitjans de vida de les comunitats més vulnerables, i afecten, a més, a la salut o a l'educació. Igual que les sequeres prolongades, que porten a la fam a poblacions senceres».

Ja al febrer el Programa Mundial d'Aliments va llançar les primeres alarmes: la fam severa afectava ja 13 milions de persones a Etiòpia, Kenya i Somàlia. Des de llavors, la pitjor sequera dels últims anys amenaça a milions de persones en la Banya d'Àfrica. Una xifra que, segons Ibáñez, «no ha fet més que augmentar, impulsada per conflictes com el del Tigray etíop i, últimament, per la guerra a Ucraïna».
 

L'angoixa dels agricultors a Etiòpia

Emergencias en África. Reparto de ayuda en Meki (Etiopía). Foto: Vicariato de Meki

Mabel Ibáñez explica que, a Mans Unides, s'estan rebent testimonis angoixants d'agricultors que veuen com, després de tres temporades de pluges fallides, es malmeten les collites «i, la qual cosa és pitjor, com mor el bestiar, la seva major font d'ingressos, per la falta de pastures i d'aliment per a subsistir».

També des d'Etiòpia el pare Solomon Kebede, director de programes de l'oficina de desenvolupament del vicariat de Meki, explica que l'escassetat d'aliments ha derivat en un dràstic increment dels preus que ha deixat sense accés al mercat a les persones més pobres de les zones rurals i semi-urbanes. Això està portant al fet que augmentin les migracions del camp a les ciutats, el que també està afectant l'economia urbana. «Per a fer front a aquesta escassetat d'aliments moltes persones han venut els seus béns i el seu bestiar i ara ja no tenen més remei que demanar ajuda al govern i a les organitzacions humanitàries. I, com sempre, les dones i els nens són els més afectats per la manca d'aliments», explica Kebede.
 

 

 

En la seva recent visita a Mans Unides, el pare Teshome Fikre, secretari de la Conferència Episcopal Etíop, es va referir a la guerra del Tigray com un dels detonants de l'increment de la fam al país. «El conflicte està causant el desplaçament de centenars de milers de persones, destruint propietats i, més important encara, vides humanes». A més, va advertir que, amb els grangers en el front o sense possibilitat de conrear, la població depèn totalment dels «serveis d'emergència», la qual cosa està provocant «una escassetat de menjar, que pot originar problemes de fam».

Així ho confirmava el Programa Mundial d'Aliments que situava en 9,4 milions el nombre de persones que requerien ajuda alimentària a Etiòpia.
 

Kenya, el lament de la fam

A Kenya, segons el govern, més de 3,1 milions de persones corren greu risc de fam. La germana Lourdes do Patrocinio, missionera de Jesús Crucificado, que conviu estretament amb els pastors nòmades del llogaret de Kataboi, assegura que el clam de la fam s'ha obert pas en la localitat. «Quan camines pel llogaret el lament que més se sent és “Akoro”, que significa “tinc gana”. I solen ser les dones ancianes les que ho pronuncien mentre romanen soles en les seves cabanyes a l'espera que algú les atengui». Encara que l'escassetat i la desnutrició afecten també els nens que no van a escola. «No hi ha aigua per a les famílies ni per als animals. Les pastures són cada vegada més escassos, la qual cosa impedeix el pasturatge. I la sequera s'allarga. L'aigua aquí continua sent un crit per la vida», assegura la germana Lourdes.
 

La única comida diaria de los niños en Turkana se recibe en el colegio. Foto: Hna Lourdes

Vides arrasades pels ciclons i la violència

En el que va d'any Moçambic i altres països d'Àfrica Septentrional, com Madagascar o Malaui, han sofert l'arribada de ciclons i tempestes de gran intensitat, que han causat greus danys entre les poblacions més vulnerables.

Des de Nacala Porto, ciutat costanera al nord de Moçambic, la germana María Gómez-Lechón explica com aquests fenòmens, cada vegada més freqüents, posen en escac a una població «massa acostumada a sofrir»: pèrdua de collites, pobles aïllats, escoles molt danyades i molts habitatges -de tova- enfonsades per causa de la pluja constant durant tant de temps. «Això no és comparable ni amb Ucraïna, perquè això és endèmic. Aquí la gent mor per causes evitables i previsibles. Si no hi hagués tanta desigualtat…», lamenta la religiosa.
 

Destrozos causados por los ciclones en Nacala Porto. Foto: Gómez-Lechón

Les guerres com la d'Etiòpia o Sudan del Sud i la violència provocada pels conflictes tribals o la presència del gihadisme fan créixer els desplaçaments i migracions d'una població que fuig de la violència per a posar fora de perill la seva vida. Segons Mabel Ibáñez, «moltes d'aquestes persones s'assenten en altres llocs dels seus propis països o troben refugi en nacions veïnes, i les menys emprenen un dur viatge cap al somni d'Occident per a topar-se de cara amb les nostres fèrries polítiques migratòries».
 

Llegada de la ayuda  de emergencia a Rouko. Foto: Manos Unidas/APS

Després del cop d'estat que va derrocar al president Blaise Compaoré en 2015, Burkina Faso no coneix la pau. La violència de grups islamistes, molts d'ells infiltrats des de Mali i Níger, el deteriorament generalitzat dels nivells de seguretat en el territori nacional i els problemes derivats per la manca d'aigua, han sumit al país en una gravíssima crisi socioeconòmica esquitxada d'importants conflictes intercomunitaris que, en els últims mesos, han provocat el desplaçament de més de 1,3 milions de persones a la recerca de seguretat.

El prefecte del departament de Rouko explica en quina situació viuen aquestes persones desplaçades, que «des de finals de 2021 i fins a l'arribada de l'ajuda de Mans Unides, no havien rebut donacions d'aliments». «La situació de la seguretat al nostre país, que ha obligat molts homes i dones a abandonar les seves terres de cultiu i les seves possessions per a salvar les seves vides, i el dèficit en el balanç de cereals de la campanya agrícola de 2021 han agreujat aquestes dificultats», declara. Això porta al fet que, molt sovint, s'hagin vist obligats a retornar als desplaçats interns que arribaven al departament «perquè no teníem menjar per a donar-los». «Agraïm a APS (soci local de Mans Unides a Burkina Faso) i a Mans Unides perquè, amb les donacions rebudes, ja podem respondre a les necessitats dels desplaçats interns de la nostra comunitat».
 

Llegada de la ayuda  de emergencia a Rouko. Foto: Manos Unidas/APS

Mans Unides no pot romandre indiferent davant tant de sofriment produït, en gran manera, per les enormes desigualtats que generen fam i pobresa. «Amb els nostres projectes de desenvolupament intentem prevenir aquestes situacions, però, en moltes ocasions, l'emergència és inevitable i hem de fer-li front amb l'ajuda humanitària específica», explica Mabel Ibáñez.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te