Neix el Pacte Educatiu Global

«Enllaça't per la Justícia» s'afegeix a la gran aliança universal de papa Francesc.

Neix el Pacte Educatiu Global. Foto: Pixabay

La xarxa d'organitzacions catòliques «Enllaça't per la Justícia», de la qual forma part Mans Unides al costat de Càritas, Cedis, CONFER, Justícia i Pau i REDES, ha posat el focus per aquest Any Laudato Si' en tres eixos d'actuació: "tenir cura de la casa comuna", "construir un futur comú" i "treballar pel bé comú". Es tracta de tres prioritats fonamentals que articularan el treball de l'aliança dins de la seva campanya  “Si tens cura del planeta, combats la pobresa” amb la qual «Enllaça't per la Justícia» ve impulsant a la societat espanyola des de 2015 la presa de consciència entorn del missatge de l'encíclica Laudato Si' i l'ecologia integral.

"No estarem faltant a la cita amb aquest moment històric que vivim? En la història hi ha moments en què cal prendre decisions fonamentals (...). En l'actual situació de crisi sanitària -plena de desànim i desconcert-, considerem que és el moment de signar un pacte educatiu global per i amb les generacions més joves, que s'involucri en la formació de persones madures a les famílies, comunitats, escoles i universitats, institucions, religions, governants, a tota la humanitat". Amb aquestes paraules, el papa Francisco rellançava la convocatòria al Pacte Educatiu Global en un vídeo-missatge difós a escala mundial des del Vaticà el passat dijous 15 d'octubre.

"Educar és sempre un acte d'esperança que convida a la coparticipació i a la transformació de la indiferència en una altra lògica, capaç d'acollir la nostra pertinença comuna" diu Francisco i així ho contempla l'Objectiu Laudato Si 'núm. 5 de l'educació ecològica, marcat de forma prioritària en l'Any Laudato Si' des del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral i des de la mateixa campanya de «Enllaça't per la Justícia».

Construir un futur comú

Generar un canvi de mentalitat a escala planetària cap a la fraternitat i la justícia és possible a través de l'educació, que es converteix en clau creativa per a una ciutadania crítica, responsable i compromesa, en l'àmbit personal i col·lectiu, amb la transformació de la realitat local i global. Aquesta ciutadania impulsa la valoració de la diversitat com a font d'enriquiment humà; la consciència ambiental i el consum responsable; el respecte dels drets humans individuals, socials i dels pobles; l'equitat de gènere en totes les dimensions d'un aprenentatge; la valoració del diàleg com a eina per a la resolució pacífica dels conflictes; la participació democràtica; la capacitat d'actuar, des de la responsabilitat, les cures i la col·laboració.

Entra a www.enlazateporlajusticia.org

En aquest moment social busquem col·locar a la persona al centre i invertir les millors energies per transformar la tasca educativa amb creativitat i responsabilitat, tot això per formar persones disponibles que es posin al servei de la comunitat. Tres passos inspirats per aquest Pacte Educatiu Global i amb els quals les organitzacions que impulsen aquesta iniciativa combreguen plenament en el seu treball amb les comunitats més empobrides cap a una educació per a la transformació social i en la construcció d'una ciutadania global. Es tracta de ser persones samaritanes, d'imitar Jesús en rentar els peus als apòstols perquè "el servei és un pilar de la cultura de la trobada" que es requereix en aquests temps que vivim.

Participar en el Pacte Educatiu Global

Després sumar-se i animar entre les seves bases a viure el"Temps de la Creació" el passat mes de setembre en línia amb aquest"cura de la casa comuna", l'aliança d'organitzacions catòliques pretén "fer pinya" per impulsar un altre gran moment eclesial i universal: el Pacte Educatiu Global, rellançat pel Papa amb un vídeo-missatge difós a tot el món el passat 15 d'octubre, moment des del qual s'inicia un procés de participació que culminarà el maig de 2021.

Per tal d'impulsar aquesta iniciativa, «Enllaça't per la Justícia» s'ha proposat el llançament d'un qüestionari com a instrument de participació per als col·lectius i comunitats que vulguin aportar, en línia amb la sinodalitat, l'esperit de treball conjunt, que està marcant el pontificat de papa Francesc. L'itinerari definit per a aquest Any Laudato Si' arrencarà amb un esdeveniment públic a mitjans de novembre per conèixer més sobre el Pacte Educatiu Global, en què es llançarà el qüestionari, el fruit serà portat a Roma, a l'esdeveniment principal del Pacte Educatiu Global a maig de 2021 si les circumstàncies sanitàries ho permeten. Es tracta, a partir d'iniciatives com aquesta, de fer llum sobre"les ombres d'un món tancat"(Fratelli Tutti, 9) amb l'educació com a instrument privilegiat "assumint un compromís personal i comunitari per cultivar junts el somni d'un humanisme solidari, que respongui a les esperances de l'home i al disseny de Déu".

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te