Esclavitud moderna i tràfic de persones, la xacra que s'estén a Filipines

Aquest tipus d'explotació afecta a gairebé 30 milions de persones en el món.

Esclavitud moderna i tràfic de persones, la pesta que s'estén a Filipines

Malgrat que la regió geogràfica del sud-est asiàtic ha experimentat un ràpid creixement econòmic en les últimes dècades, els països que la componen encara han de bregar amb problemàtiques molt complexes, com és el cas de l'explotació de persones i la falta de respecte als drets humans.

El tràfic de persones és un problema molt greu que perdura en aquesta zona, on milers de persones són víctimes de l'explotació laboral i sexual cada any. Sovint, els éssers humans que entren en aquestes xarxes són enganyats amb promeses de treball i millors condicions de vida, només per a ser traficats a través de fronteres i forçats a treballar en condicions extremadament precàries.

En el sud-est asiàtic, el tràfic de persones es concentra en dues àrees principals: l'explotació laboral i l'explotació sexual. L'explotació laboral implica que les víctimes, adults i en la seva majoria nens, són forçades a treballar en fàbriques, granges, construcció, mineria i altres treballs similars en condicions infrahumanes. L'explotació sexual comprèn la prostitució infantil, el turisme sexual i la pornografia. En sectors com a majoritaris en aquesta part del planeta com l'agricultura i la pesca trobem el treball forçat, en règim d'esclavitud. Un exemple es veuria en les plantacions de palma setrill, els camps d'arròs i els vaixells de pesca.

 

Dins de la regió, es el país que més ha de bregar amb aquesta problemàtica és Filipines. Estat que, segons ha manifestat el Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), és l'epicentre del creixent negoci del tràfic cibernètic de menors.

Filipines ha denunciat en diverses ocasions que els seus ciutadans són explotats en països estrangers als quals emigren per a treballar. L'expresident filipí Rodrigo Duterte va afirmar fa mig any que als països del golf Pèrsic s'estava explotant de manera inhumana als seus cociutadans, desplaçats allí per a treballar i enviar diners als seus familiars.

Des de 2011, 8.000 víctimes de tràfic han estat rescatades en el port internacional de Zamboanga. D'aquestes persones, 300 eren menors d'edat, en la seva majoria nenes. Malgrat això, es calculen que el nombre d'afectats pot ser molt major perquè existeixen al voltant de 100 molls privats a la ciutat que eludeixen els controls i hi ha una alta probabilitat que diversos d'ells s'usin per a activitats il·legals.
 

Devant d'aquesta situació, Mans Unides col·labora amb organitzacions que tenen per objectiu actuar, prevenir i pal·liar les conseqüències del tràfic de persones menors d'edat. Un dels socis més antics és l'ONG Katilingban Sa Kalambuan Org. Inc (KKI), amb la qual ha impulsat activitats conjuntes des de fa més de 10 anys. En 2008 aquesta organització va posar en marxa el Tanglaw Buhay Center, un centre d'acolliment i reinserció de nenes víctimes de tràfic de persones i violència sexual que ha aconseguit ajudar i reintegrar en la societat a més de 350 nenes.

Segons Katilingban Sa Kalambuan Org. Inc, el negoci de tràfic de persones és molt potent en el sud-est asiàtic, especialment a Filipines, arribant a moure més de 10 mil milions de dòlars a l'any. És per això que actuar en contra de l'esclavitud moderna és tan important en aquests països en els quals aquests crims són tan freqüents.

Mans Unides secunda diversos projectes a la regió que promouen la defensa dels grups més vulnerables amb la intenció de mitigar la pobresa i combatre aquestes injustícies. En els últims anys, aquests projectes s'han centrat en Cambodja, Vietnam, Filipines i Tailàndia, entre altres, el projectes tenen a veure amb l'educació, la sanitat, Drets humans i societat civil, medi ambient i el canvi climàtic. Hi ha centenars de milers de persones beneficiades d'aquestes iniciatives en aquesta part del món.
 

L'organització sempre ha buscat donar suport a projectes que impulsin el desenvolupament dels drets humans en aquests països on encara no es respecten i a facilitar-li la vida a les persones de països que ho necessitin, com és el cas de Filipines, que malgrat els seus progressos encara té moltes problemàtiques per abordar.


Tanglaw Buhay Center, centre d'acolliment i reinserció de nenes víctimes de tràfic de persones i violència sexual que ha aconseguit ajudar i reintegrar en la societat a més de 350 nenes.

 

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te