La pandèmia ha fet que la fam torni a augmentar. Ens ho explica la FAO.
L'últim "Estat de la seguretat alimentària i la nutrició en el món" ha confirmat el que ja tots sabíem: la pandèmia de coronavirus ha fet augmentar en 118 milions el nombre de persones que passen fam al món.
Segons l'informe elaborat conjuntament per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) i altres organismes com el Programa Mundial d'Aliments (PMA) i UNICEF, el nombre de persones subalimentades ronda ja els 811 milions.
Una de cada deu persones al món està subalimentada.
Els autors de l'informe assenyalen que existeixen desigualtats regionals "persistents i preocupants" que porten al fet que Àfrica sigui el continent més perjudicat. Així, segons les dades recollides per elaborar l'informe, l'any 2020 "una de cada cinc persones (el 21% de la població) enfrontava fam a l'Àfrica. Més del doble de la proporció de qualsevol altra regió".
Àsia acull a més de la meitat de les persones desnodrides en 2020 (418 milions), Àfrica a 282 milions, mentre a Amèrica Llatina i el Carib hi havia 60 milions de famolencs. A Amèrica del Nord i Europa, tot i que la xifra no és significativa, la fam va augmentar per primera vegada des que es va començar a mesurar el 2014.
Una de les causes principals de l'augment del nombre de persones subalimentades radica, segons la FAO, en el preu dels aliments saludables, inabastables per a un elevat percentatge de la població mundial.
Entre les poblacions més afectades per la desnutrició destaquen els nens menors de cinc anys. Es calcula que 149.200.000 de nens i nenes (el 22%) van patir retard del creixement en 2020. Un 37% d'aquests petits viu a l'Àsia central i meridional i un altre 37% a l'Àfrica subsahariana.