"Estupor" davant la dada de l'augment de la fam al món que publica l'ONU.
Recentment s'ha publicat un dels informes que a Mans Unides espera cada any amb més expectació: “L'estat de la seguretat alimentària i la nutrición al món” (SOFI), elaborat per diverses agències de Nacions Unides com la FAO, el Programa Mundial d´Aliments, l´Organització Mundial de la Salut, el Fons Internacional Agrícola i UNICEF. El document ha posat sobre el paper, cosa que ja tothom es temia, perquè així ho anunciaven tots els indicadors en els darrers mesos:
El 2021 la fam al món va continuar augmentant i s'allunya l'objectiu d'acabar, el 2030, amb aquesta xacra que ja afecta 828 milions d'éssers humans.
Aquesta xifra brutal, no per sabuda o esperada, deixa de causar preocupació, indignació i incredulitat. Així ho manifesta Fidele Podga, coordinador del Departament d'Estudis de Mans Unides: "Encara sabent que s'han donat factors com el canvi climàtic, els conflictes o la COVID-19, que estan incidint en l'augment de la fam, les dades que aporta informe de les Nacions Unides causen veritable estupor.
És increïble que en un món com el nostre, es permeti que el 9,8% de la població mundial passi gana. Estem parlant de 828 milions de persones; 46 milions més des de l'inici del 2020 i 150 milions més! des del començament de la pandèmia de COVID-19.
L'informe sosté que la bretxa de gènere en relació amb la inseguretat alimentària va continuar augmentant el 2021: el 31,9% de les dones del món patia inseguretat alimentària moderada o greu, en comparació del 27,6% dels homes i que 45 milions de nens menors de cinc anys patien la forma més mortífera de malnutrició, que augmenta fins a 12 vegades el risc de mortalitat infantil. "Com de costum, els dos grups humans especialment afectats per la fam són les dones i els menors de 5 anys", assegura Podga.
Les xifres són depriments -lamenta el coordinador d'Estudis de Mans Unides- en un món sobrant d'aliments.
El progressiu augment de la fam, força previ a la pandèmia ia l'actual invasió d'Ucraïna, afecta tot el Sud global: 278 milions de persones a l'Àfrica, 56,5 milions a Amèrica Llatina i el Carib i 425 milions a Àsia. "I resulta descoratjador constatar que, a més, és la primera vegada que les agències de les Nacions Unides apunten directament cap a l'incompliment de l'ODS 2 sobre la fam zero, amb una previsió sobre la xifra de les persones afectades per al 2030 -670 milions-, que indica la poca cosa que s'ha aconseguit en els 15 anys que han passat des que es van redactar els Objectius de Desenvolupament Sostenible".
"Estem parlant del 8% de la població mundial. El mateix percentatge que el 2015, quan es va engegar l'Agenda 2030", explica Podga.
La magnitud sense precedents d'aquestes dades requereix, també, una resposta sense precedents. Segons Fidele Podga, per explicar les "dramàtiques" xifres que es van conèixer dimecres passat, "resulten insuficients" per si soles les raons com el canvi climàtic, els conflictes o la COVID-19. "De manera honesta i decidida, hem de plantar cara a principal causa de la fam al món: els sistemes agroalimentaris dissenyats per a la mercantilització de la producció agrícola, no per al dret d'alimentació dels éssers humans", denuncia el coordinador del Departament de Estudis de Mans Unides.
A això semblen apuntar "sense èxit", explica Podga, tant l'actual Informe amb el seu subtítol "Adaptació de les polítiques alimentàries i agrícoles per fer les dietes saludables més assequibles", com l'Informe del 2021 "Transformació dels sistemes alimentaris en nom de la seguretat alimentària, una millor nutrició i dietes assequibles i saludables per a tothom".
Mans Unides, com a organització que porta més de 63 anys amb la lluita contra la fam, les seves causes i les seves conseqüències com a principal objectiu, va aprovar, el 2021, 110 projectes -per import proper als 9,8 milions d'euros- tendents a garantir la seguretat alimentària de les comunitats més vulnerables amb què treballa.