Presentació en roda de premsa de la Campanya 2021.
Mans Unides ha presentat aquest matí la seva nova Campanya anual, que porta per lema "Contagia solidaritat per acabar amb la fam" i que se centrarà a denunciar que la crisi sanitària que vivim està relegant a l'oblit altres pandèmies, agreujades per la crisi del coronavirus, que amenacen la vida de centenars de milions de persones i contra les quals no hi ha vacuna: la fam, la pobresa i la desigualtat. .
Al seu discurs, Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, s'ha referit a la vulnerabilitat de totes les societats, les riques i les empobrides, davant l'arribada del coronavirus. "De poc han servit els nostres murs i fronteres, implacables davant del que es consideren amenaces al nostre benestar, però absolutament permeables a una amenaça microscòpica que, d'alguna manera sembla, encara que no les tinc totes amb mi, ens ha fet conscients de la nostra pròpia vulnerabilitat. I ho dic, perquè, encara que la pandèmia assenyala el contrari, la nostra aldea global sembla avui més dividida que mai entre el ric Nord i el Sud empobrit", ha explicat Pardo.
Per a la presidenta de Mans Unides, és inacceptable que la crisi sanitària, sense precedents en l'últim segle, a la qual ens enfrontem "estigui relegant a l'oblit a altres crisis i emergències que maten i causen més estralls que el virus i de les que, mai ningú sembla recordar: la fam i la pobresa". Emergències que, segons ell, "deriven de la pandèmia més dolorosa i més vergonyosa a la qual s'enfronta l'ésser humà: la de la desigualtat". Una desigualtat que ha portat al fet que el nombre de persones que passen fam superi els 800 milions i al fet que al món hi hagi 1.300 milions de persones afectades per la pobresa.
La fam i la pobresa deriven de la pandèmia més dolorosa i més vergonyosa a la qual s'enfronta l'ésser humà: la de la desigualtat.
"Als països en els quals treballa Mans Unides, la pandèmia del coronavirus està tenint un impacte brutal, del que serà molt difícil recuperar-se en molt de temps. Es parla ja de dècades de retrocés en els plans de desenvolupament..." (Clara Pardo)
Aquestes situacions de fam i pobresa, amb tot el que comporten, no es donarien si al món no imperés la desigualtat; si realment en el món existís una preocupació pel bé comú i s'actués, en conseqüència, de manera solidària. "Estem lluny d'això, però ho podem aconseguir".
Amb aquesta campanya, "Contagia solidaritat per acabar amb la fam" volem contagiar esperança, perquè l'esperança el motor que ens empeny per treballar cada dia.
(Llegeix el discurs complet aquí).
Esperança i solidaritat és el que mou cada dia al projecte Kuchinate, una iniciativa sorgida a Israel, destinada a donar suport a les dones eritrees que fugen del seu país a la recerca d'una vida millor i es donen de cara amb les fèrries polítiques d'immigració israelianes.
Alicia Vacas, responsable de les Missioneres Combonianes per a Orient Mitjà i Àsia, que treballa en la defensa dels drets humans dels col·lectius més desfavorits (migrants africans, dones a la recerca d'asil, població palestina i beduïns), coneix el drama d'aquestes dones que després d'un terrible periple pel desert de Sinaí "van arribar a Israel i es van trobar amb polítiques de rebuig i discriminació que els negava el reconeixement com a refugiats i els condemnava a la marginació".
Quan els nostres camins es van creuar, amb els d'aquestes dones a Tel-Aviv, no pensàvem en "solidaritat", ni en construir un projecte comú, volíem només protegir-les i cuidar-les, perquè ens aclaparaven les seves històries, i perquè ningú mereix passar pel que elles han passat.
Però amb el temps va sorgir Kuchinate, la iniciativa que dóna suport a aquestes dones, que "va néixer de la trobada de persones dispars i d'una ferida oberta. Una ferida que es presenta avui amb característiques gairebé idèntiques a molts països", explica Alícia Vaques. Kuchinate en aquell moment eren un grup d'unes 20 dones i tota una xarxa de voluntaris que s'havien "activat" per acollir-les i acompanyar-les en el procés d'integració. "Avui Kuchinate, que en tigrinya, la llengua que es parla a Eritrea, vol dir ganxet, és un projecte psicosocial que treballa per donar poder a més de 300 dones víctimes de les màfies del tràfic de persones i als seus fills", afegeix la missionera. Reunir-se per fer ganxet és la millor manera que té aquestes dones per obrir-se i, juntes, intentar superar els traumes del passat.
Durant els successius confinaments que ha patit Israel, aquestes dones, han patit fora mida, "però el seu patiment ha desencadenat un vendaval de solidaritat per acompanyar i sostenir a les famílies més vulnerables", assegura Alicia Vacas. "I -explica la missionera comboniana- d'aquest tsunami de solidaritat n'ha estat part també Mans Unides".
Tant de bo la crisi sigui l'oportunitat que ens dóna la vida per posar-nos en la pell dels que més pateixen. Dels que estan a prop nostre i també dels que estan lluny. Tant de bo ens serveixi, també, perquè aquesta solidaritat que hem demostrat durant els pitjors mesos de la pandèmia s'estengui també més enllà de les nostres fronteres.
(Llegeix aquí la intervenció completa)
Per la seva banda, Raquel Reynoso, presidenta de l'associació SER (Serveis Educatius Rurals) que, juntament amb Mans Unides, treballa en la promoció dels drets humans entre la població indígena -principalment dones camperoles- d'Ayacucho (Perú), ha relatat les condicions en què ha arribat la pandèmia al Perú. "Imaginin com l'han viscuda (la pandèmia) en llocs que ni tan sols tenen accés a l'aigua. És cert que tots som vulnerables, però hi ha comunitats que ho són encara més perquè viuen dia a dia amb problemes molt greus de vulneració de drets, problemes d'alimentació, d'ocupació", explica Reynoso.
La presidenta de l'associació SER ha descrit el panorama a què havia d'enfrontar-la població indígena d'Ayachuco, amb la qual treballen SER i Mans Unides..
"Al Perú, amb un 80% de llocs de treball a la informalitat, si les persones no morien per Covid podien morir de fam si no sortien a vendre alguna cosa per sobreviure", Raquel Reynoso.
I entre aquestes persones hi havia, també, "famílies amb problemes d'accés a l'aigua i al llum, la qual cosa no els permet comptar amb un refrigerador per emmagatzemar aliments per a diversos dies, el que els fa encara més vulnerables", assegura Reynoso.
Ayacucho, que és una de les zones més castigades pel conflicte armat intern que va patir Perú, que deixo uns 69.000 morts, s'ha vist molt afectada per l'actual pandèmia del coronavirus. Les dones camperoles d'Ayacucho van ser les que més van patir el conflicte i, avui dia, moltes d'elles el segueixen patint.
"Les dones camperoles van suportar violacions i violència sexual. I, per si no n'hi hagués prou, a més d'aquest conflicte, aquestes dones van patir també esterilitzacions forçades", explica Reynoso.
Més de 270.000 dones van ser esterilitzades sense el seu consentiment i tractades com a objectes. Avui, després de més de 20 anys, segueixen sent discriminades i segueixen esperant per veritat, justícia i reparació.
Les famílies, les dones, els nens i les nenes d'aquestes comunitats viuen avui en la pobresa i en una situació molt precària, "perquè les condicions que van provocar el conflicte armat intern que van viure encara no han estat resoltes i han hagut d'enfrontar la pandèmia en situacions molt deplorables", explica Reynoso.
Davant aquesta situació de pobresa, fam, anèmia i d'escassa participació de les dones en el maneig dels recursos naturals i del seu territori, "amb ajuda de Mans Unides, l'Associació SER ha vingut implementant projectes per a l'accés a l'aigua potable i de sanejament de poblacions de zones rurals, a més de realitzar múltiples processos de formació i capacitació a les dones sobre quins són els seus drets, com podien exercir càrrecs en les seves comunitats, sobre quins eren els drets col·lectius que els permetia defensar els seus territoris", relata Reynoso.
Per Reynoso "el treball de Mans Unides és clau en aquest camí i funciona molt bé perquè es basa en la solidaritat".
Tots els homes i dones amb qui treballem tots aquests anys, ens han demostrat que la solidaritat és possible, però perquè segueixin amb el seu treball i esforç, necessiten del suport de tots nosaltres. Hem de contagiar-nos de solidaritat per acabar amb la fam.
En aquest any que acaba de començar, Mans Unides seguirà treballant, de manera solidària, als països més empobrits en els que aquesta crisi està presentant la seva pitjor cara, perquè només amb la solidaritat ben entesa, podrem, realment, fer del món la terra de tots.
Recursos per descarregar
INTERVENCIÓ DE CLARA PARDO. Descarrega'l aquí
PERFIL D'ALICIA VACAS: Descarrega'l aquí
INTERVENCIÓ D'ALICIA VACAS: Descarrega'l aquí
INTERVENCIÓ D'ALICIA VACAS EN VÍDEO: Descarrega'l aquí
FOTOGRAFIES ISRAEL: Descarrega'l aquí
COMPACTAT IMATGES ISRAEL: Descarrega'l aquí
PERFIL DE RAQUEL REYNOSO: Descarrega'l aquí
INTERVENCIÓ DE RAQUEL REYNOSO Descarrega'l aquí
INTERVENCIÓ DE RAQUEL REYNOSO EN VÍDEO: Descarrega'l aquí
FOTOGRAFIES DEL PERÚ: Descarrega'l aquí
COMPACTAT IMATGES DEL PERÚ: Descarrega'l aquí
FOTOGRAFIES DE CAMPANYA: Descarrega'l aquí
BUTLLETÍ DE PREMSA: Descarrega'l aquí
CARTELL DE CAMPANYA: Descarrega'l aquí
SPOT DE CAMPANYA: Descarrega'l aquí
FALCA DE CAMPANYA: Descarrega'l aquí
VÍDEO DE CAMPANYA: Descarrega'l aquí