Filipines, quan la prevenció és part de la solució

El projecte de Reducció de Riscos en els Desastres, essencial davant el tifó Rolly.

Danys ocasionats pel tifó Rolly a Filipines. Foto: BCDI/Mans Unides

El pas del tifó Rolly, internacionalment conegut com Goni, per l'illa filipina de Luzon, el passat 1 de novembre, ha portat a la població a enfrontar-se a una nova catàstrofe quan encara estan intentat adaptar-se a la nova normalitat i recuperant-se, lentament, dels desastrosos efectes de la pandèmia de Covid-19.

Rolly va ser catalogat com supertifó per l'Administració de Serveis Atmosfèrics, Geofísics i Astronòmics de Filipines (PAGASA). Durant 6 o 8 hores els forts vents de 250 kmh amb ratxes de fins a 310 kmh i les pluges intenses van ocasionar greus danys i pèrdues a la regió de Bicol i, especialment, a les províncies de Catanduanes, Albay i Cambrils Sud: pèrdua de vides humanes, propietats i infraestructura destruïdes i els camps dels agricultors devastats.

Daños ocasionados por el tifón Rolly en Filipinas. Foto: BCDI/Manos Unidas

 

Danys causats pel tifó Rolly a Filipines. Foto: BCDI/Mans Unides

“En aquests moments hi ha comptabilitzades diverses desenes de morts, 4 desapareguts i centenars de ferits. A més, s'han inundat 39 ciutats i municipalitats. Però el pitjor ha estat una inundació sobtada que va arrossegar els dipòsits de lahar i roques situats al peu del volcà Mayon, i que, literalment, van enterrar les cases i a diverses persones en alguns barangays (barris) en els municipis de Guinobatan i Camalig a la província de Albay”, explica el pare Jovic Lobrigo, director del consorci BCDI, soci local de Mans Unides a Filipines amb els qui l'ONG ha treballat en anteriors situacions d'emergència, com l'ocasionada pel pas del tifó Haiyan (Yolanda) per l'arxipèlag asiàtic fa just ara set anys.

BCDI, el Consorci de Bicol per a iniciatives de desenvolupament, té gran experiència en la realització de projectes de prevenció davant catàstrofes naturals, i és present en Cambrils Nord i Sud i Masbate, zones habitualment afectades per desastres. Amb ells, Mans Unides va posar en marxa, després del pas de Haiyán per la zona, un projecte destinat a prevenir i mitigar els danys d'ocasionats pels desastres naturals, que s'ha demostrat de gran utilitat aquests dies.

 Danys causats pel tifó Rolly a Filipines. Foto: BCDI/Mans Unides

“Els projectes de Mans Unides en la zona no s'han vist danyats pel supertifón Rolly. És més, l'equip per a la Reducció de Riscos en els Desastres (DRR) i els aparells d'alerta primerenca -generador, sirena per energia solar, radis VHF, panells solars, etc.´- han estat de gran utilitat en aquest cas”, assegura el pare Lobrigo.

 

El director del BCDI afirma que el projecte de Reducció de Riscos en els Desastres ha ajudat molt a les comunitats en totes les fases del tifó. “Les instal·lacions d'aigua, sanejament i higiene (WASH) construïdes i rehabilitades, tant en els centres d'evacuació com prop d'ells, han resultat de gran utilitat per a les persones evacuades abans, durant i després del pas de Rolly”, assegura.

Com sempre que succeeix una catàstrofe d'aquestes dimensions, Mans Unides està en contacte permanent amb els seus socis locals en la zona per a veure com afrontar les conseqüències derivades del desastre.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te