Ajuda'ns a portar solidaritat a Sierra Leone.
Giving Tuesday és un moviment global que vol incentivar i multiplicar les bones accions de les persones. L'objectiu és dedicar un dia a tot el món, aquest any el 29 de novembre, a celebrar l'acció de donar. Es busca mobilitzar tots els ciutadans, famílies, organitzacions i empreses perquè contribueixin aquest dia mundial de la donació, amb la finalitat d'expandir la solidaritat els 365 dies de l'any.
Mans Unides s'uneix a aquest moviment global amb un projecte de millora dels serveis d'atenció maternoinfantil a Mange Acre, al nord-oest de Sierra Leone.
Mange Acre és la capital de la secció de Mange, de la qual depenen 19 comunitats de majoria musulmana. Se situa a la mancomunitat de Marampa, al districte de Port Loko, un dels dotze del país, a la província Nord-oest de Sierra Leone. L'accés a algunes d'aquestes comunitats és difícil fins i tot a l'època seca, i en temporada de pluges (juliol-setembre) els camins són impracticables. Segons dades del 2021, el país, amb 8.115.829 habitants, té la taxa de mortalitat materna més alta del món, i continua sent un dels països menys desenvolupats del món, amb un IDH de 0,477, ocupant el lloc 181 de la llista de 191 països.
La Congregació dels Germans de Sant Joan de Déu és present al país des del 1967, i des del 1999 presta serveis d'atenció materna infantil a Lungi, amb consultes externes. El 2019 va contractar un consultor perquè avalués les necessitats sanitàries de la seva zona d'influència i es va construir un Centre de Salut Comunitari, dependent de l'Hospital Catòlic de Sant Joan de Déu, que entre l'octubre del 2021 i el març del 2022 ha atès 771 persones, però que necessita millorar les seves instal·lacions sanitàries.
Es calcula que a Mange Acre hi ha unes 64.040 dones en edat fèrtil (entre 15 i 49 anys), i la gran majoria s'han enfrontat a un o més problemes per accedir a l'atenció sanitària perquè, o no tenen recursos per arribar fins al Centre i pagar-hi la seva alimentació; o no hi poden anar perquè els camins estan impracticables; o perquè no volen anar soles i moltes altres no reben permís dels seus marits. Només el 39,2% van donar a llum a un centre sanitari; una xifra molt baixa en comparació de les mitjanes nacionals de les zones rurals (49,7%). De la resta, només el 46% ho van fer amb l'ajuda d'un assistent qualificat, el 50,3% amb una llevadora tradicional i el 38,2% amb una llevadora/infermera. Per això la mortalitat materna és altíssima. Igualment, és preocupant la salut dels nadons: el 70,4% no van rebre una revisió postnatal els dos dies següents al seu naixement, i la cobertura d'immunització infantil (vacunes de diftèria, tètanus i tos ferina) en els nens menors de 5 anys és inferior a la mitjana nacional.
L'objectiu del projecte que dóna suport a Mans Unides a la zona és garantir el dret a la salut materna i neonatal de la població. Pretén reforçar la qualitat dels serveis sanitaris millorant les instal·lacions de l'Hospital amb una bugaderia, una incineradora per a deixalles orgàniques i mèdiques i un fossat per a les placentes.
També cerca perfeccionar les competències, la motivació, l'actitud i el compromís del personal que l'autoritat sanitària del districte ha assignat a l'hospital, 3 infermeres, 1 llevadora i 1 agent de salut comunitària, els quals, tenint en compte les dificultats d'accés, hi ha de tenir un allotjament adequat si es vol que puguin prestar servei les 24 hores del dia.
El cost total del projecte és de 52.884 €, i beneficiarà, directament, 2.537 pacients: 1.087 homes i 1.450 dones.