Creativitat, imaginació i sentit de la justícia en els clipmetratges de Mans Unides

Final de la XII edició del Festival de Clipmetratges categoria escolar

Fotograma del vídeo guanyador de l'etapa de Secundària "Vuelve la normalidad"

Amb el lema “Combat el virus de la desigualtat”, aquesta edició del concurs de curts d'un minut ha volgut fer reflexionar als participants sobre el Dret a la Salut que hauria d'emparar a tots els éssers humans.

Les ganes de canviar el món i fer-lo un lloc més just per a tots han quedat demostrades una vegada més en aquesta XII edició del Festival de Clipmetratges -concurs de vídeos d’1 minut- que cada any convoca Mans Unides.

Aquest Festival és una activitat de l'Àrea d'Educació pel Desenvolupament de l’ONG que té com a objectiu conscienciar i sensibilitzar sobre una realitat concreta. En cada edició del concurs, els participants presenten un vídeo d'un minut, clipmetratge, sobre la temàtica plantejada, en el qual exposen el seu punt de vista i reivindiquen un món més just.

Guanyador de Primària

El vídeo guanyador de l'etapa de Primària, “Similares, pero no iguales” del CEIP Virgen de la Cabeza de Cazorla (Jaén), és un crit dels nens i nenes per exigir justícia perquè tots tinguin accés a una sanitat de qualitat, com expliquen, “les persones compartim moltes coses i tenim molts aspectes en comú. Però no tots gaudim dels mateixos drets com l’accés a la salut”.

Guanyador de Secundària

Per altra banda, els alumnes de 4t d'ESO del col·legi Misioneras Cruzadas de la Iglesia (Màlaga) han guanyat el primer premi de l'etapa Secundària/Batxillerat amb un impactant vídeo titulat “Vuelve la normalidad” en el qual reflexionen sobre la idea que “només veiem allò que ens afecta a nosaltres directament” i es pregunten: “Qui pensa en el que afecta als altres?, On acaba la desigualtat i comença la normalitat?”.

Més mèrit que en cap altra edició

Però en aquesta edició, més que mai, Mans Unides i el jurat, encapçalat pel realitzador de documentals Fernando Martín Llorente, han valorat especialment cadascun dels clipmetratges presentats per tot l'esforç afegit que comportava realitzar-los.

Per a Miriam Pardo, la responsable del concurs, “aquest curs les circumstàncies han obligat els centres a canviar les seves rutines, a fer classe en condicions desfavorables, que dificultaven el treball en equip, i això reduïa les oportunitats i possibilitats que tenien els participants per a gravar els seus vídeos”.

I encara en aquestes condicions s'han presentat 830 clipmetratges de 204 centres diferents. “Més de 200 centres d'ensenyament que s'obstinen, cada any, que el seu alumnat conegui altres realitats molt diferents a les que tenim a Espanya. 

«Unes realitats que impedeixen que centenars de milions de persones vulnerables i econòmicament empobrides accedeixin als drets més bàsics”, explica Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, en el missatge adreçat a tots els participants.

La salut i l'assistència sanitària, -prossegueix la presidenta de Mans Unides-,  són un dret amb el qual no es pot jugar, però per a molts milions de persones és un dret inassolible. I hem de treballar molt per a combatre aquesta injustícia. Perquè la salut no pot dependre del lloc en el qual hàgim nascut”. I hem de treballar molt per a combatre aquesta injustícia. Perquè la salut no pot dependre del lloc en el qual hàgim nascut.

 

Palmarès complet de la Categoria Escolar del Festival de Clipmetratges:

Guanyadors de Primària

  1. Similares, pero no iguales. CEIP Virgen de la Cabeza. Cazorla (Jaén)
  2. A Contarreloj. Col·legi Compañía de María-La Enseñanza (Santander)
  3. No hice nada. Colexio Plurilingüe PP. Franciscanos (Lugo)
  • Clipmetratge de Primària més Votat pel Públic:  Desigualdad con la sanidad.Col·legi Nuestra Señora de los Dolores de Valdepeñas (Ciudad Real)

Guanyadors de Secundària

  1. Vuelve la normalidad. Col·legi Misioneras Cruzadas de la Iglesia (Málaga)
  2. Hagan juego. IES Ródanas. Épila (Zaragoza)
  3. Qué suerte. Fundación Flors. Vila-Real (Castellón)
  • Clipmetratge de Secundària més Votat pel Públic:: Pero no es justo. IES Hernán (Ciudad Real)

Gràcies a la col·laboració del Banco Santander, les classes guanyadores de Primària i Secundària gaudiran, seguint tots els protocols establerts, d'un campament de cinc dies de durada amb dinàmiques per a treballar els valors, tallers audiovisuals i activitats lúdiques a l'aire lliure.

Els guanyadors dels segons i tercers premis de totes dues etapes rebran, per part de Canon, càmeres, impressores, targetes de memòria, bosses o objectius. Per part seva, el Parque Warner de Madrid convidarà als guanyadors en segona posició a un dia inoblidable en les seves instal·lacions i els guanyadors del tercer premi de totes dues etapes gaudiran, gràcies a la col·laboració amb Vorwaerts, d'originals activitats en el seu centre per a treballar els valors i les emocions a través del contacte amb els animals.

El Jurat d'aquesta edició de Clipmetratges ha estat compost, a més de per Fernando Martín Llorente, per les directores de Comunicació i Sostenibilitat de Canon, Pilar González i Gema Escudero, el sociòleg i coordinador de l'Institut per al Desenvolupament Rural Sostenible per a Sud-amèrica (IPDRS) Óscar Bazoberry, el docent, especialista en cinema i educació, Miguel Ángel Molina i la responsable de Comunicació de Las Espigadoras, Marta San Vicente.

La XII edició del Festival de Clipmetratges no hauria estat possible sense la col·laboració del Banco Santander, Canon, Parque Warner Madrid, Vorwaerts, Fundación Reina Sofía, Alsea, Cadena 100, ESCAC, ECAM, DOCMA, LENS, Aulafilm i Cine de la Prensa.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te