“Lux”, un vídeo sobre la Canyada Real, guanyador del Festival de Clipmetratges

Final de la XIII edició del Festival de Clipmetratges categoria general

“Lux”, vídeo sobre la Cañada Real Galiana de Madrid, ganador del Festival de Clipmetrajes de Manos Unidas

En la gala celebrada aquest dissabte al matí al Cine Palacio de la Prensa de Madrid, conduïda pel periodista Quico Taronjí, s'ha revelat el palmarès guanyador de la Categoria General (majors de 18 anys) de la XIII edició del Festival de Clipmetratges  –concurs de vídeos d’1 minut- que cada any convoca Mans Unides.

Aquesta XIII edició del festival convidava als participants a reflexionar sobre la desigualtat, la fam i la pobresa; realitats constants que, empitjorades per la pandèmia, s'enceben, cada vegada més, amb els invisibles del nostre món: els oblidats. Per això, es pretenia posar el focus en les persones que es troben en situació de vulnerabilitat i que es tornen invisibles per la nostra indiferència.

El premi pel guanyador és un viatge a Llatinoamèrica per a rodar, en projectes que donen suport a Mans Unides, un curt documental de la mà de Fernando Martín Llorente, president del jurat en aquesta edició.

Vídeo guanyador

El clipmetratge que s'ha alçat amb el primer premi ha estat la peça Luxd'Esteban Novillo. En ell s'explica com a la Canyada Real Galiana, a 10 quilòmetres de Madrid, Rahma, Nora i més de 4.000 veïns sofreixen d'un tall de subministrament elèctric des d'octubre de 2020. El curt és una denúncia d'una «situació insostenible, agreujada per les destrosses del temporal Filomena i la pandèmia de la Covid-19».

“Lux”, vídeo ganador de la categoría general de Clipmetrajes de la XIII edición

 

Segon premi

Per part seva, el clipmetratge que ha quedat en segona posició, la peça “Larissa” de Manuel Sánchez-Cid, mostra com a Mangily, un llogaret situat en la costa sud-oest de Madagascar, un gran nombre de famílies no pot permetre's escolaritzar a cap dels seus membres, a pesar que el cost mensual de l'escola pública és d'1 euro. En Mangily viu Larissa, una nena que somia amb ser doctora i, per aconseguir el seu euro per a anar a escola, treballa ajudant a la seva mare.

 

 

Tercer premi

El vídeo que s'ha alçat amb el tercer premi és “Huertomanías” de Sebastián Trujillo. “Huertomanías”, l'única emprenedoria laboral de persones amb esquizofrènia de l'Equador, va quedar abandonada durant la quarantena pel coronavirus. Per això, Sebastián Trujillo, l'autor del clipmetratge, afirma que “Huertomanías” és l'«analogia perfecta per a parlar de l'abandonament de les persones amb problemes de salut mental greu i la seva estigmatització. En el món només el 15% de les persones amb trastorns psiquiàtrics aconsegueixen aconseguir treball. És moment de canviar això».

 

 

 

Enguany, per primera vegada, s'ha obert el Festival a la participació de persones de qualsevol país del món i és important recalcar que entre els 10 finalistes hi ha hagut dos vídeos de l'Equador. “Huertomanías”, és un d'ells», afirma Miriam Pardo, responsable del Festival.

 

Clipmetratge “Més votat pel públic”

Per part seva, el clipmetratge guanyador de la votació popular ha estat “Un mundo incompleto”, d'Angelica Dell’Oglio,que posa el focus en els oblidats i convida a l'espectador a completar el puzle del món amb peces tan importants com la de l'empatia.

 

Palmarés guanaydor d'aquesta edició

  1. Lux” d'Esteban Novillo (Madrid)
  2. Larissa” de Manuel Sánchez-Cid (Madrid)
  3. Huertomanías” de Sebastián Trujillo. (Quito. Equador)

Clipmetratge “Més votat pel públic”: “Un mundo incompleto” d'Angelica Dell’Oglio

El punt de vista que pot canviar el món

“El punt de vista de cada participant, plasmat en el seu curt d'un minut, ens ajuda a visibilitzar les desigualtats i ens obre els ulls sobre què podem fer per a millorar les coses. És en aquesta crida a l'acció on està la clau per a aconseguir el canvi”, assegura Miriam Pardo.

 

Un viatge a Llatinoamèrica i productes Canon, premis per als guanyadors

Els premiats amb el segon i tercer lloc han rebut fantàstics productes Canon  el premi pel guanyador del Festival ha estat viatjar a un país de Llatinoamèrica, al costat del realitzador de documentals Fernando Martín Llorente per a conèixer alguns dels projectes que s'han posat en marxa amb el suport de Mans Unides i gravar el seu propi curtmetratge documental (aquí es poden veure els documentals realitzats pels anteriors guanyadors de la categoria general del Festival en anteriors ocasions).

Per la seva part, la guanyadora del clipmetratge més votat pel públic ha rebut una targeta regal de Mans Unides amb un import de 100€ perquè pugui millorar el seu equip audiovisual.

Jurat de la categoria general

El jurat de la categoria general d'aquesta edició de Clipmetratges ha estat compost, a més de per Fernando Martín Llorente, director de documentals i president del jurat del Festival, per Mireia Martínez, Responsable del Dpt. d'Alfabetització Audiovisual de l’ECAM, Aritz Lekuona, Director de Màrqueting d’ ESCAC, Lucía Tello Díaz, Investigadora audiovisual, guionista i directora i per Janet Sánchez, Activista dels Drets Humans a Sucre (Bolívia).

 

La XIII edició del Festival de Clipmetratges no hauria estat possible sense la col·laboració de Canon, DOCMA, ECAM, UNIR, ESCAC, LENS, Fundación Reina Sofía, Alsea, i Palacio de la Prensa de Madrid.

 

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te