El bloqueig i les sancions augmenten la pobresa en una Síria destruïda per la guerra.
Avui fa dotze anys de l'inici de la guerra de Síria. Un conflicte el detonant del qual van ser les protestes civils que van donar lloc a la coneguda com a Primavera Àrab. Protestes “molt aclamades a Occident” però que, per al doctor Nabir Antaki, metge sirià-canadenc i membre de la directiva dels Maristes Blaus, a la població siriana “només li han portat mort i destrucció”.
Encara que oficialment acabada, la guerra continua causant estralls a Síria. El bloqueig i les sancions imposades pels Estats Units i Europa a un país dessagnat, “està causant més mal que la guerra”. Recentment el metge Nabir Antaki, demanava gairebé suplicava la fi d'aquest càstig.
“Des del 2011, els països occidentals han imposat sancions a Síria i als seus ciutadans, cosa que ha contribuït a l' agreujament de la crisi econòmica amb un grandíssim increment de cost de la vida i de la pobresa” explica el metge sirio-canadenc. A més, el bloqueig comporta una gran escassetat de productes bàsics com el pa, el combustible per a la calefacció, la benzina o l'energia elèctrica, que només se subministra dues hores al dia.
El terratrèmol que el 6 de febrer passat va sacsejar el sud de Turquia i el nord de Síria no va fer més que empitjorar les coses en un país on el bloqueig occidental impedeix fer front a la seva reconstrucció i que, en no tenir maquinària pesada, no va poder dur a terme les necessàries tasques de rescat de persones atrapades entre la runa. “Molta gent va morir per això”, assegura Nabir Antaki des d'Alep, on els maristes Blaus no han deixat de treballar, atenent les persones més vulnerables, des de l'inici de la guerra.
Segons Antaki, també va contribuir al desastre el fet que les sancions hagin prohibit la reconstrucció i les inversions. “Milers i milers de famílies estaven vivint en edificis danyats per la guerra i aquestes edificacions van ser les primeres a col·lapsar amb el terratrèmol”, explica.
Si s'hagués permès la reconstrucció, això no hauria passat, denuncia.
A això cal afegir que els equips mèdics estan totalment obsolets i que les sancions impedeixen reemplaçar-los per altres de nou.
Tot això, porta el membre de la directiva dels Maristes Blaus a llançar una petició desesperada:
Si us plau, demaneu als seus governs que facin pressió perquè s'aixequin les sancions contra Síria. Els sirians han patit molt i ja és hora que puguin viure en dignitat.
Els darrers 10 anys, Mans Unides ha destinat a donar suport a la població de Síria 895.000 euros, materialitzats en 19 projectes. A això cal sumar-hi els més de 131.000 euros destinats a tres projectes d'ajuda d'emergència enviats al país asiàtic després del terratrèmol.