«La capital d'Haití està presa per les bandes criminals»

Lucas Bolado narra la complicada situació per la qual passa el país caribeny.

Intervención completa de Lucas Bolado en la RTV Canaria

En una entrevista realitzada al programa Atlàntic Notícies, de Radiotelevisió de Canàries, el responsable de projectes al Carib va mantenir una xerrada amb el presentador sobre l'estat actual que passa Haití.

Les bandes criminals han pres Haití

«Què passa quan estem en un país on la catàstrofe és pràcticament diària? Que viu en una eterna crisi en què gairebé no ens fixem. Mireu, això és Haití, considerat un dels països més afectats per les inclemències del canvi climàtic. El mes passat unes inundacions van acabar amb la vida de 42 persones. Es calcula que un milió de nens estan amenaçats amb la desnutrició. Les bandes controlen pràcticament les grans ciutats i fan que l'ajuda humanitària tingui encara més problemes per arribar als que la necessiten», reflexionava Roberto González, conductor del programa.

«En aquests moments el control, més que de les grans ciutats, sobretot de la capital de Port-au-Prince i de les vies de comunicació entre aquesta i les províncies, està en mans de les bandes de gàngsters, que pràcticament dominen tot intercanvi comercial, davant l'absència de l'Estat», afirmava Lucas Bolado.


Disturbios en Haití. | Imagen: Associated Press.

«Les bandes també estan enfrontades entre si, controlen els seus territoris com si fossin fronteres dins de la ciutat, cosa que suposa un problema enorme per a l'arribada d'ajuda», afegia González.

«És un problema enorme per a tot: per a la vida quotidiana de les persones que no es poden desplaçar a les seves feines, que no poden adquirir mercaderies o que les mercaderies no poden arribar, no poden arribar els aliments, i també, efectivament, és un problema per a nosaltres per poder desplaçar-nos i poder portar l'ajuda», comentava Bolado.

Les congregacions religioses i religiosos estan romanent en zones de molt perill i amb molt de compromís. Aquí hi ha les religioses colombianes i espanyoles, que segueixen al lloc, cosa que alhora ens permet a nosaltres continuar ajudant.

Com s'està ajudant a Haití?

«Partim d'una situació que ja era dramàtica pel que fa a serveis públics, educació i salut, producció d'aliments. Arran dels darrers dos o tres anys de desgovern, de desaparició de l'Estat i de presa de control, per part de grups criminals, realment la situació és dramàtica. I les possibilitats d'ajuda són poques. Nosaltres (Mans Unides) sí que tenim la possibilitat de portar ajuda, gràcies al fet que una de les poques institucions que encara funciona a Haití és l'Església. Encara manté la seva estructura i hi ha moltes congregacions religioses que estan al peu del canó i amb què nosaltres tenim comunicació directa i els fem arribar ajuda», explicava Bolado després d'una pregunta del presentador.

Mans Unides fa més de 30 anys que treballa a Haití i República Dominicana. En la darrera dècada, ha destinat més de deu milions d'euros al finançament d'aproximadament 100 projectes de desenvolupament, entre els quals cal destacar les intervencions binacionals.


Vida cotidiana en Haití, poco después del terremoto de 2021. | Imagen: Manos Unidas.

«Arran del terratrèmol del 2020, va arribar un munt de cooperació a Haití, que després es va anar retirant de mica en mica i, de fet, en els últims anys encara la retirada ha estat més forta. Nosaltres intentem no només mantenir, sinó incrementar la nostra presència. Treballem a tot el país, és més fàcil per a nosaltres desplaçar-nos i treballar a províncies. Se'ns complica més a Puerto Príncipe. Intentem fer projectes que tinguin una viabilitat, que puguin seguir després de l'ajuda: projectes agrícoles, de formació, de millores tècniques. Lamentablement, a Puerto Príncipe ara no es pot fer aquest tipus de feines. Sobretot estem fent assistència humanitària, estem donant suport al funcionament dels hospitals. Dos dels hospitals que són referència ara a Port-au-Prince: Sant Damià i Sant Lluc», afegia el responsable dels projectes al Carib de Mans Unides.

En tot just un any, fins a cinc metges i infermeres de l'Hospital San Damián han estat segrestats. Això fa molt difícil treballar en aquestes circumstàncies, però el compromís de les persones que s'estan quedant és realment increïble.

Una porta a l'esperança


Una mujer haitiana recibe packs de leche en polvo. | Imagen: Manos Unidas.

«Moltíssimes gràcies per recordar-vos d'Haití. Jo tinc molta confiança en la capacitat de refer-se. El poble haitià és un poble treballador i molt resilient. Hi ha una dita haitiana que diu "Darrere de la muntanya hi ha una altra muntanya", que indica que ells estan acostumats a viure, sempre superant dificultats», expressava, esperançat, el nostre company.

«Esperem poder continuar portant la solidaritat i també que institucions de Nacions Unides i altres estats facin una mica de cas a què passa allà i intentin contribuir a la tornada a una certa normalitat», concloïa Lucas Bolado en finalitzar la seva intervenció al programa de la televisió pública canària.

Al darrer lustre, Mans Unides ha destinat més de 7,5 milions d'euros per a projectes a Haití, en diversos sectors d'actuació: seguretat alimentària, generació d'ingressos, accés a l'aigua potable, reforestació, salut i educació. Tota aquesta feina s'ha fet a través dels socis locals de Mans Unides al país caribeny, aconseguint beneficiar directament més de 200.000 persones.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te