Haití, sumit en la violència i la crisi social

L'assassinat de Jovenel Moïse és una mostra més de la inestabilitat de país.

Haití se sume en la violencia y la crisis social - Foto Manos Unidas

El recent assassinat de president Jovenel Moïse en la seva pròpia residència ha fet que la dramàtica situació de país torni a aparèixer en els mitjans de comunicació internacionals.

Haití, sumit en la violència i la crisi social - Foto Reuters

La crisi multidimensional que pateix Haití des de fa anys, fruit de la inestabilitat sociopolítica i agreujada a conseqüència de la pandèmia de COVID-19, està duent el país a una situació veritablement catastròfica.

Com assenyala Lucas Bolado, responsable de projectes de Mans Unides a Haití, «l'acció del president Moïse en els últims temps comptava amb un fort rebuig social a causa del profund deteriorament del nivell de vida de la població, ja de per si molt baix, ja les acusacions de corrupció i autoritarisme».

Les organitzacions amb les quals Mans Unides treballa a la capital de país, Port-au-Prince, fa temps que denuncien la violència i la impunitat amb la qual bandes armades -algunes controlades o tolerades per l'oposició i altres per persones pròximes al govern- s'apoderen dels carrers de diversos barris.

Haití, sumit en la violència i la crisi social - Foto Manos Unidas

Aquesta situació de violència, a la qual se suma l'augment de la inseguretat alimentària, les dificultats de circulació al país -tant per a les persones com per a les mercaderies-a causa dels talls de carreteres, protestes i robatoris, el repunt de casos de COVID-19, l'alt nombre de segrestos, l'inici de la temporada de ciclons i el previsible buit de poder, fa témer pel futur immediat dels més d'11 milions de persones que viuen al país més pobre de l'hemisferi nord.

En aquest context tan advers, Mans Unides ha aprovat una intervenció d'emergència per atendre milers de persones que han fugit dels barris de Martissant, Cité Soleil, Bas-Delmas o Croix-des-Bouquets davant els enfrontaments entre bandes armades (gangs) que es disputen el control del territori urbà.

Haití, sumit en la violència i la crisi social - Foto Manos Unidas

En aquests moments, la població desplaçada es refugia en parròquies i altres llocs de la capital d'Haití, on Mans Unides i Càritas Port-Au-Prince portaran aliments i material higiènic-sanitari durant els pròxims tres mesos.

Així mateix, Mans Unides està donant suport al funcionament dels hospitals Sant Damien i Sant Luc, també a Port-au-Prince, davant l'augment dels casos greus de COVID-19.

A la resta de país, on la situació és menys convulsa, els socis locals de Mans Unides estan aconseguint mantenir els programes destinats a la millora productiva de pagesos i les iniciatives en l'àmbit educatiu i sanitari, encara que les dificultats per traslladar equips i materials compliquen cada vegada més el nostre treball.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te