Coronavirus a l'Índia, perilla la supervivència de milions de persones

La segona onada de COVID incrementarà la fam i la pobresa entre els vulnerables.

Lliurament d'ajuda d'emergència a Patna_Foto: Mans Unides/Jesuites

La segona onada de coronavirus continua causant estralls entre la població de l'Índia, amb unes xifres oficials que parlen de centenars de milers de contagiats i de milers de persones mortes cada dia. Unes xifres que, segons la major part dels socis locals amb els està en contacte Mans Unides, no reflecteixen en absolut la veritable situació que travessa el país asiàtic i que seria molt més dramàtica.

Per a fer front a les nombroses sol·licituds d'ajuda d'emergència derivades d'aquesta crisi sanitària, Mans Unides ha reactivat el compte d'emergència del coronavirus, que es va destinar a fer costat a països vulnerables, com l'Índia, en la primera fase de la pandèmia.

Pots DONAR ArA

Els socis locals de Mans Unides, en la seva majoria pertanyents als Serveis Socials de les diferents diòcesis del país, estan vivint en primera persona el drama d'aquesta segona onada de Covid-19, de la qual, per a milions de persones vulnerables, molt afectades ja pel primer brot de la pandèmia, serà difícil recuperar-se.

Encara que, en un primer moment, la segona onada de coronavirus semblava estar concentrada en les grans ciutats, la realitat és que ja està afectant les zones rurals, on habita una gran part de la població i on les mancances en matèria sanitària i d'infraestructura són més que evidents.

Des dels Serveis Socials de Indore (IDSS), en l'estat de Madhya Pradesh, molt afectat per la segona ona de Covid, expliquen que, malgrat les «estrictes mesures de confinament i del terrible de la situació», continuen treballant per a «socórrer tant a les persones de les comunitats més afectades com a les Administracions que ho sol·licitin».
 

 

 

Si a les ciutats el coronavirus està sent difícil de manejar, en les àrees rurals serà molt pitjor perquè els problemes pulmonars i infecciosos com la tos, els refredats i les febres tifoidals són presents en totes les llars. «En les zones rurals i tribals hi ha una gran falta de personal sanitari, de metges, de tests i d'instal·lacions i medicaments adequats per a tractar la malaltia.

A això cal afegir que el toc de queda i els confinaments estan afectant en gran manera als treballadors que migren del camp a la ciutat a la recerca d'ocupació en la construcció i la indústria. «Ara s'estan quedant sense treball i sense jornal. Molts tornaran als seus llogarets sense estalvis per a fer front a l'època del monsó, la qual cosa portarà amb si un increment de la fam i de la pobresa», alerten des de IDSS.

D'altra banda, des dels Serveis Socials de Sagar, també en l'estat de Madhya Pradesh, mostren la seva preocupació per un altre dels sectors de població que es veuran més afectats per les conseqüències associades a aquesta segona onada de Covid-19: els nens. 

Ens preocupa la supervivència dels nens i adolescents, que no sols es veu amenaçada pels contagis.

«En aquest infern sense precedents, la pobresa, la falta de menjar i un sistema de salut col·lapsat podrien tenir un efecte devastador en les vides dels més petits»

Coronavirus India. Foto Manos Unidas

«Molts s'han quedat orfes sense ningú que els protegeixi o han hagut de deixar l'escola per a ajudar a les seves famílies i estan en risc d'explotació, de treball infantil o de matrimoni primerenc».

Pots DONAR ArA

Compte per a pal·liar l'emergència

«Com hem pogut comprovar, mentre no avanci la vacunació, cap país del món estarà exempt de sofrir un rebrot de coronavirus perquè, amb una pandèmia que s'allarga tant en el temps és normal que es relaxin els comportaments i que disminueixi el grau d'alerta, com ha passat a l'Índia», explica Ramón Álvarez, coordinador de projectes de Mans Unides a l'Índia. «Per això –contínua– Mans Unides ha obert un compte per a poder fer front a les emergències que se'ns estan presentant a causa d'aquesta situació».

«Cada dia rebem notícies dels problemes que molts dels nostres socis locals estan tenint per a dur a terme la seva tasca. Sabem d'alguns que, tristament han perdut la vida després d'infectar-se de Covid; uns altres estan ingressats en hospitals rebent tractament i molts altres han de romandre a les seves cases, bé per haver de guardar quarantena o per estar sotmesos a confinament estricte», explica Ramón Álvarez, que assegura que a l'Índia «encara estan intentant organitzar-se per a fer front a un desastre que no per esperat ha estat menys devastador». «A Mans Unides estem rebent ja peticions d'ajuda. La majoria, com sol ser normal en situacions com aquesta, són peticions de fons per a comprar productes sanitaris, medicaments i menjar», explica el coordinador de projectes de l'ONG de l'Església catòlica a Àsia.

«Cal tenir en compte que les noves mesures de confinament, decretades pels governs una vegada acabats els processos electorals en quatre estats, posaran al límit de la supervivència a persones molt castigades ja des de l'any passat», explica Álvarez.

NÚMERO DE COMPTE D'EMERGÈNCIA CORONAVIRUS: ES42 0049 6791 7420 1600 0102

Mans Unides està permetent que part dels fons de projectes que en marxa s'utilitzin per a la compra de medicaments que ajudin a pal·liar les necessitats més immediates de les comunitats més vulnerables. Així mateix, s'està autoritzat el canvi d'activitats més de 100 projectes per a cobrir les necessitats sobrevingudes amb la crisi sanitària i social.

Des que va començar la pandèmia, Mans Unides ha aprovat 37 projectes d'emergència a l'India per import pròxim als 400.000 euros, destinats a pal·liar les conseqüències del coronavirus entre els sectors de població més vulnerables del país.

Pots DONAR ARA

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te