Jerusalem ha de ser una ciutat de pau

Mans Unides es fa ressò del comunicat del Patriarca Llatí de Jerusalem.

Vista de Jerusalem. Foto: Mans Unides / África Marcitllach

"Els Patriarques de les Esglésies estem profundament preocupats i descoratjats pels recents esdeveniments violents que han tingut lloc a Jerusalem Est, a la mesquita d'Al-Aqsa i a Sheikh Jarrah, que violen la santedat de les persones de Jerusalem i de Jerusalem com a "Ciutat de Pau" i que requereixen una intervenció urgent.

La violència contra els creients mina la seva seguretat i el seu dret a accedir als llocs sagrats i a resar en llibertat. El desallotjament forçat dels palestins de les seves llars a Sheikh Jarrah és també una violació inacceptable d'un dret humà fonamental: el dret a una llar. És una qüestió de justícia per als habitants de la ciutat el fet de poder viure, pregar i treballar d'acord amb la dignitat de cadascú; una dignitat atorgada per Déu a la Humanitat.

Vista de Jerusalem. Foto: Mans Unides / África Marcitllach

Pel que fa a la situació de Sheik Jarrah, ens fem ressò de les paraules de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans que diu que la llei "s'ha aplicat de manera inherentment discriminatòria". Això ha encès la flama enmig de les creixents tensions a Jerusalem en general. El que avui ens ocupa no és una qüestió de disputes immobiliàries entre particulars, sinó un assalt impulsat per una ideologia extremista, que nega el dret a l'existència d'una persona a casa seva.

També preocupa especialment el dret d'accés als llocs sagrats. Als creients palestins se'ls ha negat l'accés a la mesquita d'Al-Aqsa durant el mes de Ramadà. Aquesta demostració de força fereix l'esperit i l'ànima de la Ciutat Sagrada, la vocació és ser un lloc obert i acollidor; ser una llar per a tots els creients, amb la mateixa dignitat, drets i deures.

La postura històrica de les Esglésies de Jerusalem ha estat sempre clara respecte a la nostra denúncia de qualsevol intent de fer de Jerusalem una ciutat exclusiva per a alguns.

Jerusalem és una ciutat sagrada per les tres religions monoteistes i, basant-se en el dret internacional i en rellevants resolucions de Nacions Unides, és també una ciutat en la qual els palestins, cristians i musulmans, tenen el mateix dret a construir un futur basat en la llibertat, la igualtat i la pau. I demanem també respecte absolut per l'històric statu quo de tots els llocs sagrats, incloent-hi el recinte de la mesquita d'Al-Aqsa.

Vista de Jerusalem. Foto: Mans Unides / África Marcitllach

Les autoritats que controlen la ciutat haurien de protegir el caràcter especial de Jerusalem, cridat a ser el cor de les creences d'Abraham, un lloc de pregària i trobada, obert a tothom i en què tots els creients i ciutadans, de qualsevol creença i procedència, puguin sentir-se a casa i protegits amb garantia.

La nostra Església ha dit clarament que la pau requereix justícia. Mentre els drets de tots, els israelians i els palestins, no es mantinguin i es respectin, no hi haurà justícia i, per tant, no hi haurà pau a la ciutat. És el nostre deure no ignorar la injustícia ni les agressions contra la dignitat humana sense tenir en compte qui les cometi..

Fem una crida a la comunitat internacional, a les Esglésies i a totes les persones de bona voluntat perquè intervinguin per posar fi a aquestes provocacions i perquè continuïn resant per la pau de Jerusalem. Ens unim en pregària a les intencions de papa Francisco perquè "es respecti la identitat multireligiosa i multicultural de la Ciutat Sagrada i que prevalgui la fraternitat."

9 de maig de 2021

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te