Custodis d'un món en crisi

1 de setembre, Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació.

1 de setembre, Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació. Foto: Mans Unides

El 2015, el papa Francisco instituïa l'1 de setembre com la «Jornada Mundial de Pregaria per la Cura de la Creació». Era un any crucial pel que fa a la cura de la casa comuna, ja que només uns mesos abans es publicava l'encíclica Laudato Si'. De fet, la institució de la Jornada acollia el suggeriment fet pel metropolità Ioannis de Pèrgam amb ocasió de la presentació d'aquesta encíclica, per suscitar en els fidels «una profunda conversió espiritual» en resposta a l'actual crisi ecològica.

La «Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació», que ja se celebrava a l'Església ortodoxa des de 1989, ofereix des de llavors a cada creient i a les comunitats, «una valuosa oportunitat de renovar l'adhesió personal a la mateixa vocació de custodis de la creació, elevant a Déu una acció de gràcies per la meravellosa obra que Ell ha confiat a la nostra cura, invocant la seva ajuda per a la protecció de la creació i la seva misericòrdia pels pecats comesos contra el món en què vivim», tal com va dir en 2015 el papa Francesc. Una oportunitat que es concreta, cada any, a tot el món, en iniciatives de promoció i animació, moments de pregària, reflexió i conversió, així com en petits canvis cap a estils de vida més coherents.

Des de llavors, Mans Unides no només s'ha unit cada any a aquesta Jornada sinó que, conscient de la relació directa que hi ha entre la cura de la planeta, la nostra casa comuna i el benestar dels éssers humans que hi habiten, ha fet del contingut de Laudato Si' el seu full de ruta en els darrers cinc anys, guiant-nos en l'anàlisi, denúncia i proposta d'accions concretes perquè totes les persones, preferentment les més pobres, puguin viure dignament.

Temps de la Creació en un món en crisi

Unit des del seu origen a la Jornada que celebrem l'1 de setembre se situa l'anomenat «Temps de la Creació», unes setmanes que serveixen com a marc temporal per intensificar les accions abans descrites que es duen a terme arreu del món.

El lema escollit per a aquesta edició és «Jubileu per la Terra: Nous ritmes, nova esperança» i la seva celebració s'estendrà fins al 4 d'octubre, festa de Sant Francesc d'Assís -patró de l'ecologia-, reunint al voltant de la cura de la nostra casa comuna als 2.200 milions de cristians de tot el món.

Un món que, aquest 2020, s'ha vist sacsejat per la crisi del coronavirus. Els impactes de la pandèmia ens estan obligant, no només a canviar la nostra forma de viure i relacionar-nos en el dia a dia, sinó a assumir la necessitat d'una vigilància i de condicions de vida sostenibles a tota la terra. Una cosa encara més important considerant la devastació ambiental i l'amenaça de canvi climàtic a tot el planeta.

Un planeta que «experimenta una profunda incertesa i sofriment enmig d'una emergència mundial», tal com expressava monsenyor Bruno-Marie Duffè, secretari del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral del Vaticà en la carta enviada amb motiu d'aquesta celebració carta enviada amb motiu d'aquesta celebració.

Iniciatives al llarg de tot el planeta

En aquesta carta, unint-se als desitjos del Papa, monsenyor Duffè demanava posar en marxa en aquests dies totes aquelles iniciatives a l'abast dels participants que servissin per al «clam de la terra i dels pobres» generant una consciència sobre el caràcter essencial que la cura de la Creació i l'obra de Déu ha de tenir en la nostra experiència cristiana.

Començant amb l'adhesió a la cadena de pregària mundial del día 1 de setembre, Mans Unides s'unirà, també, a les diverses activitats que realitzaran les diferents entitats, tant nacionals com internacionals, de les que forma part:

  • Així, com a part de la feina en xarxa que porta a terme, estarem presents a les accions que realitzarà la plataforma «Enllaça't per la Justícia», nascuda precisament a la llum de la Laudato Si' i que prorroga (1) un any més el treball de la seva Campanya «Si tens cura del planeta, combats la pobresa», nascuda el 2016..
  • També donarem suport a les accions que durà a terme el Moviment Catòlic Mundial pel Clima, amb el qual hem col·laborat en els últims anys..
  • I algunes de les nostres 72 delegacions participaran en els actes que es duguin a terme en les diferents diòcesis espanyoles.

Tot això, fent-nos ressò de la petició del Papa per ser partícips de la necessària crida a la consciència per tenir cura del món en què vivim i les persones que hi habiten, especialment a les més vulnerables.

 
(1) En els dies vinents es publicarà més informació sobre la pròrroga de la campanya «Si tens cura del planeta, combats la pobresa», de la plataforma «Enllaça't per la Justícia», que es prolongarà un any més al voltant de tres eixos de treball: la creació, l'educació i l'economia.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te