El treball conjunt de Mans Unides i l'AECID porta el desenvolupament al sud del Senegal.
Finalitza al febrer de 2023 la tercera fase del Programa Karonghen, una iniciativa de desenvolupament posada en marxa per Mans Unides, juntament amb el seu soci local CPAS i amb cofinançament de l'AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament), a la regió de la Casamance, al sud del Senegal.
Han estat quatre anys en què, amb l'esforç de totes les parts implicades en la iniciativa, s'ha contribuït a promoure i garantir el desenvolupament rural sostenible, la governança democràtica i l'apoderament socioeconòmic de les dones al departament de Bignona. Allí, on, a cada pas, es percep l'abandó estatal produït pels anys de conflicte que han marcat la vida en una regió separada de la resta del país per la franja que conforma Gàmbia, Karonghen ha contribuït al renéixer de molts dels pobles i comunitats de la Casamance. Perquè en diola, la llengua que es parla majoritàriament a la zona, Karonghen significa «Renaixement».
Mariama, Seynabou i Aminata són tres de les dones que, amb la seva feina i, probablement, sense arribar a ser-ne conscients, estan sent una part important del renéixer de la Casamance. Tres dones que, amb el suport del programa Karonghen, estan aconseguint fer realitat el somni de desenvolupament d'aquesta remota regió del Senegal.
Cap d'elles ho ha tingut fàcil a la vida. Perquè al Senegal la dona se la tracta com si fos una nena, explica Safiatou Djémé, presidenta del Grup d'interès econòmic (GIE) femení de Djinaky, una de les comunitats on és present el Programa.
Els homes creuen que les dones són a un nivell inferior. Les veuen com a nenes que ha de fer el que se'ls digui... Persones incapaces de prendre decisions
Així es van presentar els treballadors del programa Karonghen a les dones de Madina Daffé, el llogaret en què Mariama Sadyou presideix l'agrupació de dones. I a partir de llavors, va arribar la feina conjunta: el pou, el filat per tancar l'hort, els panells solars, les regadores... «Ens van donar totes les eines... i ens van ajudar amb tot per poder cultivar la terra», relata Mariama. «Karonghen, com el seu nom indica, ens ha ajudat a renéixer», assegura. Perquè el Programa és per a aquesta i altres dones de la zona, desenvolupament:
«Karonghen ens ajuda a seguir endavant, per poder guanyar-nos la vida»
Els boscos i manglars, característics d'aquesta regió senegalesa, també són fonamentals per al desenvolupament de la zona. L'explotació incontrolada i els focs són causants de la desforestació que amenaça la vida a la regió.
Per això, el treball de Seynabou Sambou al viver d'arbres que van posar en marxa amb Karonghen a Asapid, és essencial per mantenir i repoblar un bosc que veu destruir-se a poc a poc «i això seria un desastre per a tothom», lamenta. «El bosc és una de les raons per què estem vius. Sense els arbres no seríem aquí», assegura Seynabou. «Per això, vam decidir crear l'associació i un viver on cultivar aquests arbres. Per després, donar-los a la gent de la comunitat i que reforestin les zones», explica.
I per descomptat, el desenvolupament rural sostenible, la governança democràtica i l'apoderament socioeconòmic de les dones que promou el programa Karonghen no seria possible sense educació.
Gairebé mil dones han participat als programes d'alfabetització que els permeten despertar. Així ho explica Aminata Diatta, presidenta del grup de dones de Koulobory i consellera departamental d'agricultura, ramaderia i pesca.
«L'escola de diola és molt important perquè la majoria de les dones són analfabetes. Jo ara tinc un càrrec, però si ets analfabeta això és impossible. ¡Gràcies a això som més poderoses!».
Com altres dones, Aminata ha rebut formació en lideratge, en gestió i en producció agrícola. «Treballo molt dur perquè els meus fills puguin anar a l'escola i puguin rebre l'educació que jo mai no vaig poder tenir».
«Ara no tinc por de parlar en públic perquè estic formada i em comporto com una líder».
Dones capdavanteres, segures, emprenedores... Comunitats enfortides... Homes i dones treballant junts... La tercera fase del Programa Karonghen ha marcat l'inici del camí cap a un futur d'optimisme. Perquè, encara que Karonghen en diola significa renaixement, «aquest renaixement es pot entendre com a esperança».