Dia Mundial de l'Aigua 2025
En el marc del Dia Mundial de l'Aigua 2025, que es commemora el 22 de març vinent, Mans Unides adverteix que la manca d'accés a l'aigua potable és un obstacle que fa inviable la prosperitat compartida. L'aigua és un bé essencial per al desenvolupament, per a l'eradicació de la pobresa i per a la lluita contra la fam.
Segons les dades recents, al voltant de 2.000 milions de persones no tenen accés a aigua potable gestionada de manera segura i 3.600 milions no disposen de serveis de sanejament adequats.
"Sense accés a l'aigua, no hi ha vida, no hi ha salut, no hi ha desenvolupament", denuncia Isabel Vogel, responsable de projectes de Mans Unides.
La crisi de l’aigua és un reflex de les desigualtats globals, que s’agreugen per la crisi climàtica. Es preveu que, per al 2050, més de 140 milions de persones migrin dins dels seus propis països a causa de la manca d'aigua.
La inseguretat hídrica afecta de manera desproporcionada les poblacions més vulnerables, especialment dones i nens, que carreguen amb la responsabilitat de buscar aigua a moltes comunitats. Aquesta situació perpetua la pobresa i la manca d’oportunitats educatives i laborals.
En aquest sentit, Mans Unides reitera el seu compromís de treballar juntament amb les comunitats més afectades per garantir solucions sostenibles i justes.
El treball de Mans Unides impulsa solucions sostenibles que van des de perforacions i captacions d’aigua de pluja fins a canalitzacions i construccions de preses i embassaments.
“A més, donem suport a la gestió responsable dels recursos hídrics i la protecció dels ecosistemes que els sustenten, assegurant la seva disponibilitat per al consum humà i el desenvolupament agrícola”, explica Vogel.
D'aquesta manera, en els darrers 5 anys, Mans Unides ha posat en marxa 117 projectes relacionats amb l'aigua i el sanejament , amb què s'ha donat suport a prop de 320.000 persones. Tot plegat, per un import superior als 8 milions d'euro.
L'Amazònia equatoriana compta amb fonts naturals d'aigua abundants, però milers de persones es veuen perjudicades per les activitats extractives petrolieres, el monocultiu de palmell setrill, l'expansió urbana i l'ampliació de la frontera agrícola.
Les fonts naturals d'aigua s'han vist greument afectades, i la indústria extractiva de petroli és una de les principals responsables de la contaminació a les províncies d'Orellana i Sucumbíos.
El Front de Defensa de l'Amazònia i els Mans Unides han sumat els seus esforços per aconseguir que centenars de famílies tinguin accés a aigua per al consum humà. Des del 2010 han instal·lat més de 300 sistemes familiars d'aigua a aproximadament 20 comunitats assentades a cinc municipis d'Orellana i Sucumbíos.
A l'últim any, Mans Unides i l'FDA estan treballant per millorar les condicions de vida de les famílies rurals amazòniques a través d'iniciatives integrals agroproductives sostenibles i l'accés a l'aigua com a dret humà.
El projecte s'està duent a terme a 15 llogarets del districte de Barmer, la part més àrida de l'estat indi de Rajasthan. La falta de pluges fa que escassegin els aliments, el farratge i l'aigua potable, cosa que obliga els petits agricultors a abandonar el camp i a adoptar feines precàries a les ciutats.
El problema principal és la inseguretat alimentària, provocada per la sequera i incapacitat per fer-hi front. Altres problemes són els baixos ingressos de l'agricultura i la ramaderia, per pràctiques improductives i la manca de mitjans de vida alternatiu.
Els projectes de Mans Unides i els serveis socials de la Diòcesi d'Ajmer s'han centrat a garantir la reserva d'aigua potable i abordar la inseguretat alimentària i els riscs de la sequera.
"El projecte està millorant l’agricultura i la ramaderia i les capacitats socials i econòmiques de les dones, assegurant la seva representació en la resolució de problemes de desenvolupament", explica Patricia Garrido, responsable de projectes de Mans Unides a la zona.