La manca de regles clares per a les empreses impacta sobre els drets dels pobles indígenes

Amb motiu del Dia Internacional dels Pobles Indígenes, la Plataforma per les Empreses Responsables (PER) crida l'atenció sobre els impactes en els drets humans i el medi ambient que pateixen comunitats i pobles indígenes per l'activitat d'empreses irresponsables.

 

Foto de Pedro Armestre Alianza por la Solidaridad - ActionAid

La Plataforma per les Empreses Responsables recorda la importància de comptar amb una llei nacional de diligència deguda que protegeixi les persones i el medi ambient de pràctiques empresarials irresponsables.

Moltes empreses multinacionals, especialment empreses constructores, energètiques, extractives i agroalimentàries, desenvolupen la seva activitat a tercers països i en contextos on els drets humans i el medi ambient no es troben degudament protegits per la legislació. Mentre algunes empreses fan les coses bé, moltes altres s'estan beneficiant causant desforestació, acaparament de terres, impediments d'accés a l'aigua i al territori, sense conseqüències per a les empreses i on les comunitats es veuen impotents per accedir a la justícia i reclamar danys i perjudicis.

A Espanya, organitzacions de la PER com Aliança per la Solidaritat-ActionAid han documentat casos en què els drets dels pobles indígenes han estat vulnerats sense conseqüències per a les empreses. Tal és el cas del poble indígena Q'eqchí a Guatemala. Allà, la manca d'un estudi d'impacte ambiental del conjunt del complex hidroelèctric RENACE i la no-realització d'una consulta prèvia, lliure i informada sobre els seus béns naturals ha permès a l'empresa Cobra-ACS dur a terme el projecte sense la diligència requerida deguda , com va ser confirmat pel Punto Nacional de Contacto del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo de España col·lapsant la llera del riu Cahabón i afectant una població de 29.000 indígenes Q'eqchí.

Imatge de Pedro Armestre d'Alianza por la Solidaridad - ActionAid
Imatge de Pedro Armestre d'Alianza por la Solidaridad - ActionAid

També hi ha el cas de l'empresa Agrogeba per acaparament de terres a les comunitats de Sare Djae, Campampe i Sintcham Ioba a Guinea Bissau. Aquests casos i altres es troben recollits al dossier “Casos recents de abusos d'empreses espanyoles”, que evidencia com l'absència de normes clares de responsabilitat empresarial vulnera drets de les persones (molt especialment de les dones) i impacta negativament en el medi ambient .

Per evitar que això passi, Espanya ha d'aprovar sense dilació una llei de deguda diligència empresarial per prevenir els impactes sobre els drets humans i el medi ambient, obligant les empreses a comptar amb plans de diligència deguda que cobreixin tota la seva cadena de valor, transparents i independents i que, en cas que es produeixin, les persones afectades puguin accedir a justícia i reparació.

Comptar amb una llei nacional és efectiu per exigir responsabilitats a les empreses i garantir la reparació a les víctimes.

Altres països, com França, ja ho han fet i comunitats afectades a tercers països per la irresponsabilitat empresarial han pogut portar davant la justícia a l'empresa energètica EDF per contribuir a violacions al consentiment lliure, previ i informat, així com per atacs a defensores i defensors en la implementació del seu projecte eòlic Gunaa Sicarú a la comunitat indígena zapoteca d'Unión Hidalgo.

També grups indígenes i oenagés han demandat el Grupo Casino, gegant cadena de supermercats, per la venda de carn associada a la desforestació a l'Amazònia brasilera i colombiana i la vulneració de drets d'aquestes comunitats.

DOCUMENT DE "CASOS RECENTS D'ABUSOS D'EMPRESES ESPANYOLES"

DOSSIER DE PREMSA "POSANT EN CLAR LA PRÒXIMA LLEI ESPANYOLA PER EVITAR ABUSOS CORPORATIUSS"

La Plataforma per les Empreses Responsables (PER)

La PER està formada per 15 organitzacions espanyoles de societat civil i representa més de 530 entitats. Alboan, Alianza por la Solidaridad-ActionAid, Anesvad, Amnistía Internacional, Coordinadora Estatal de Comercio Justo, La Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo, Economistas sin Fronteras, Enlázate por la Justicia (xarxa de la qual forma part Mans Unides), Entreculturas, Fundadeps, Greenpeace, Observatorio de la RSC, Oxfam Intermón, Setem-Ropa Limpia i USO.
 

Web de la Plataforma d'Empreses Responsables per conèixer les peticions i les propostes de la Plataforma.

Xarxes socials de la Plataforma d'Empreses Responsables: TwitterLinkedin 

 

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te