Un pontificat que ha portat «esperança per als descartats».
Aquest dilluns, 13 de març, Mans Unides se suma a la celebració del desè aniversari del pontificat del papa Francesc. Una jornada que pretén posar en valor totes les reflexions, accions i missatges que el pontífex ha realitzat en aquesta darrera dècada.
El 2013, després de la renúncia de Benet XVI, Jorge Bergoglio va ser elegit Papa convertint-se en el primer pontífex jesuïta provinent de l'hemisferi sud. Conscient del món canviant i globalitzat on vivim, un dels seus objectius principals ha estat adaptar l'Església a les noves necessitats socials sense oblidar els més vulnerables. Igual que per a Mans Unides, ells han estat sempre entre les seves prioritats. Tot i això, no és l'única similitud ideològica que l'ONG comparteix amb el Sant Pare: la bretxa entre el Nord-Sud és un problema que hem de fer front units per frenar la desigualtat en totes les seves formes.
Per a Fidele Podga, coordinador del Departament d'Estudis de Mans Unides, «en aquests temps d'angoixa, incertesa, gana, pobresa i desigualtat, per a la nostra organització resulta fonamental que el Papa ens recordi que l'Evangeli és alegria i compromís, com dues cares de una mateixa realitat». «En aquests anys, el Papa ens ha convidat constantment a engegar des de la fe "la revolució de la tendresa", ja que, des del primer moment, els seus gestos han reflectit la tendresa, humilitat i sobrietat que predica. El papa Francesc, que va triar el nom del Sant dels pobres, demana "una Església dels pobres i per als pobres"», assenyala Podga.
Per a Mans Unides, el papa Francesc és un referent especial per la seva capacitat de posar "les perifèries" al "centre" i els "descartats" al primer pla de l'agenda internacional. En paraules de Podga, «el Papa ha mirat i ens convida a mirar cap a situacions on la dignitat de l?ésser humà es troba en dubte. "Feliços els qui s'atreveixen a sortir de si mateixos i acostar-se a les perifèries, perquè hi trobaran Jesús"».
El papa Francesc, que va triar el nom del Sant dels pobres, demana “una Església dels pobres i per als pobres”», assenyala Podga.
Aquesta crida del papa Francesc –perquè fem nostra la causa de les perifèries– es fa especialment visible als espais de treball de Mans Unides. Un exemple d'això és la qüestió mediambiental abordada a la "Laudato Si" on el Papa considera que "un veritable plantejament ecològic es converteix sempre en un plantejament social, que ha d'integrar la justícia en les discussions sobre l'ambient, per escoltar tant el clam de la terra com el clam dels pobres». L'ONG de l'Església no és indiferent davant aquesta qüestió i per això ha fet del medi ambient un dels eixos transversals de la seva feina amb l'objectiu d'ajudar els més vulnerables a fer front a les incidències climàtiques i les conseqüències.
En el repàs d'aquesta darrera dècada del pontificat del papa Francesc, "és essencial recordar també les múltiples referències a la "cultura de la indiferència"; un tema que Mans Unides va recollir a la Campanya del 2022", assenyala Podga. Com Pastor, «el Papa, preocupat per la vida de cadascuna de les ovelles, torna a proposar al món el camí de la globalització de la solidaritat, d'una economia a mida de les persones, no subjecta només als guanys, de la fraternitat universal que aborda especialment a la «Fratelli Tutti», com el camí que garanteix la vida digna de tot ésser humà, començant precisament pels més petits i vulnerables», continua Fidele Podga.
Al llarg d'aquests anys, el Summe Pontífex ha fet front a altres reptes que també són molt presents en l'acció de Mans Unides. «Com a Organització de l'Església els nostres objectius van de la mà amb les qüestions que assenyala el Papa», afirma el responsable d'Estudis de l'ONG. «Aquests són els anhels de pau al món, sense oblidar que la justícia és el fonament de la pau veritable; el drama dels emigrants i refugiats que busquen una vida millor i la cultura de la trobada perquè les persones, els pobles, les religions duguin a terme un diàleg sincer i respectuós pel futur de la mateixa humanitat», recalca Fidele Podga.
Aquest dia de màxim reconeixement i gratitud, Podga anima totes les persones a sumar-se a «les invitacions del Papa per una "Església en sortida"». «Preguem per ell, tal com no es cansa de sol·licitar; i preguem amb ell, sent tots - homes i dones - constructors del Regne Nou de Jesús allà on ens toqui sembrar-ho», conclou el responsable d'estudis de Mans Unides.
En un missatge emès al canal de YouTube de Vatican News, Cecilia Pilar Gracia, presidenta de Mans Unides, felicita el Papa Francesc pel desè aniversari del seu Pontificat.