Mans Unides davant del conflicte entre Israel i Palestina

Demanem la pau a Terra Santa i el cessament de forma immediata de les hostilitats.

Mans Unides davant del conflicte entre Israel i Palestina

El 7 d'octubre passat Israel va viure un atac sorpresa sense precedents des de Gaza, que ha portat a una escalada de violència al Pròxim Orient. El papa Francesc ha demanat la fi d'un conflicte que amenaça la vida de centenars de milers de persones i que ha causat milers de morts.

El pontífex ha expressat el dolor que li produeixen els successos actuals entre Israel i Palestina:

Penso en tants..., especialment en els petits i en els ancians. Renovo la meva crida per a l'alliberament dels ostatges i demano amb força que els nens, els malalts, els ancians, les dones i tots els civils no siguin víctimes del conflicte.

Francesc demana, també, que «es respecti el dret humanitari, especialment a Gaza, on és urgent i necessari garantir corredors humanitaris i socórrer tota la població». I reclama la fi d'aquest i de tots els conflictes al crit de «Que no es vessi més sang innocent (…)! Ja n'hi ha prou! Les guerres són sempre una derrota, sempre!».

A Mans Unides estem aclaparats i profundament commoguts pels esdeveniments que estan succeint a Israel i Palestina, on, des del 1992, realitzem projectes al desenvolupament per aconseguir que els més vulnerables puguin tenir accés als drets humans, l'educació, la sanitat ia cobrir-ne els necessitats bàsiques. Seguim amb molt de dolor el que passa a la zona, i expressem la nostra profunda preocupació per la pèrdua d'innocents i l'evolució de la crisi humanitària a Gaza.

Els socis locals de Mans Unides asseguren que l'escalada de la violència no permet treballar als projectes de suport a la població més vulnerable de la zona.

Niñas de un proyecto de Manos Unidas piden la paz
Nenes d'un projecte de Mans Unides demanen la pau.

No es troba en funcionament clínica mòbil que duu l'atenció maternoinfantil a la població beduïna dels pobles de Judea de la Governació de Betlem. «A Cisjordània totes les carreteres que comuniquen les ciutats i els pobles estan tancades. Igual que les reixes. A més, hi ha colons a les carreteres i el risc de ser tirotejats és alt», segons un soci local de la zona.

«Jerusalem està totalment aïllada i Betlem està completament bloquejada. No estem parlant només dels controls, sinó que els soldats israelians han posat blocs de ciment a les carreteres per evitar el trànsit i el desplaçament per la zona. La situació és molt tensa», segons trasllada a Mans Unides un soci local.

Clínica móvil para la atención materno infantil en Judea. Foto: Manos Unidas
Clínica mòbil per a l'atenció matern infantil a Judea. Foto: Mans Unides.

La Societat de St. Yves , el centre catòlic de drets humans del Patriarcat Llatí , en aquests dies està multiplicant el seu treball dins de les seves possibilitats. La unitat mòbil d'assistència paralegal a Beit Hanina, que generalment funciona només els dissabtes, està obrint cada dia, igual que les oficines de Betlem, i tot, expliquen, «tot i les restriccions de mobilitat derivades dels temps tan difícils que s'estan vivint a Terra Santa», per donar suport a una població molt vulnerable.

«Hem adoptat un pla d'emergència per posar en marxa la màxima quantitat de feina possible, tenint sempre com a prioritat la seguretat dels nostres empleats» asseguren.

Proyecto de atención a mujeres rurales en Palestina. Foto: Manos Unidas
Projecte d'atenció a dones rurals a Palestina. Foto: Mans Unides.

Els projectes de desenvolupament de Mans Unides a la regió, que abasten des de l'atenció sanitària bàsica a la població rural oa la població palestina i migrant, fins a l'educació per a nens amb discapacitat, formació professional, passant per la salut de les dones, l'atenció a la població refugiada, la defensa dels drets de les dones víctimes de la violència o l'accés a l'aigua potable i al sanejament, estan paralitzats.

Tan aviat com la situació ho permeti Mans Unides reprendrà els seus projectes i destinarà recursos per continuar donant suport a la comunitat devastada. No ens hem d'oblidar de la població civil, dels infants i famílies que tenen aspiracions i somnis i volen viure en una societat justa i pacífica.

Mans Unides demana la pau a Terra Santa i el cessament de manera immediata de les hostilitats perquè es posi fi al cicle interminable de violència i patiment que està vivint la població civil.

Els patriarques i els caps de totes les Esglésies de Jerusalem han emès un comunicat conjunt en què demanen la fi de l'odi i la violència.

«Estem vivint un nou cicle de violència amb atacs injustificables a la població civil. Les tensions continuen incrementant-se, i cada cop són més les persones innocents i vulnerables que ho estan pagant molt car, segons s'observa del dramàtic nivell de mort i destrucció que s'està donant a Gaza», assegura el comunicat.

Alumnas de un proyecto de Manos Unidas. Foto: Manos Unidas
Alumnes d'un projecte de Mans Unides. Foto: Mans Unides.

Per als patriarques i els caps de totes les Esglésies de Jerusalem, els talls en el subministrament elèctric, d'aigua, combustible, menjar i medicaments estan provocant una «catàstrofe humanitària desastrosa». Això i la destrucció dels habitatges han provocat que, segons les Nacions Unides, centenars de milers de persones hagin hagut de fugir de casa seva.

«Demanem a totes les parts implicades una desescalada de la guerra per poder salvar milers de vides innocents sense deixar de servir la causa de la justícia» , assegura el comunicat.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te