Mans Unides presenta la seva Memòria de 2021

Roda de premsa per a difondre la labor realitzada en un any marcat per la pandèmia.

Rueda de prensa de presentación de la Memoria 2021 de Manos Unidas - Foto Javier Mármol

L'any més difícil de la seva història, Mans Unides va recaptar 50,8 milions d'euros per a fer front a les desigualtats agreujades per la pandèmia.

 

Mans Unides ha presentat avui, 15 de juny, la seva Memòria d'activitats corresponents a 2021. En un acte celebrat en l'Asociación de la Prensa de Madrid, l'ONG de l'Església Catòlica va revelar quins van ser els principals reptes als quals va haver d'enfrontar-se l'organització, en un any marcat per la pandèmia que, segons Clara Pardo, que ha participat en l'esdeveniment com a presidenta en funcions, va anar extremadament difícil. «Per a Mans Unides, l'any passat va ser, probablement, el més difícil de la nostra història», ha assegurat durant la seva intervenció.

 

Memoria Manos Unidas 2021 - India Foto Javier Cuadrado/Manos UnidasPerque, en 2021, la pandèmia va relegar a l'oblit altres crisis i emergències, ja de per si mateix ignorades, com la fam i la pobresa, que no van cessar d'augmentar impulsades per una creixent desigualtat que ha va aprofundir la bretxa entre rics i pobres. Per a la presidenta de Mans Unides, «potser el coronavirus no hagi causat estralls sanitaris entre els grups de població pels quals treballa Mans Unides, però serà molt difícil superar les conseqüències econòmiques i socials. Perquè en 2021 el món va continuar avançant, però, a cada pas, deixava enrere a milions de persones; cada vegada més pobres, cada vegada més oblidades».

Amb la campanya «Contagia solidaritat per a acabar amb la fam», en 2021 Mans Unides es va esforçar a despullar al verb contagiar –omnipresent en totes les converses– del seu significat més negatiu. «Vam voler associar-ho a alguna cosa que, durant els mesos més foscos de la pandèmia, es va fer lloc en les nostres vides d'una manera inimaginable: la solidaritat», ha explicat Pardo.

 

Memoria Manos Unidas - Mauritania - Foto Myriam Sagastizábal/Manos Unidas

Gairebé 51 milions d'euros de recaptació

I aquesta solidaritat va ser la que va permetre que l'ONG de l'Església catòlica recaptés en 2021 gairebé 51 milions d'euros (50,8 milions), la qual cosa va suposar un increment del 20,6% respecte a 2020. Uns ingressos que, en la seva gran majoria –el 86.3%–, van provenir del sector privat (socis i col·laboradors, empreses, parròquies, col·legis…). Per part seva, els ingressos provinents del sector públic es van mantenir en 6,8 milions d'euros, la mateixa xifra que en 2020.

 

Memoria Manos Unidas 2021 - Filipinas Foto Ricardo Olmedo/Manos UnidasEn 2021, i malgrat el negatiu de les circumstàncies, la recaptació de Mans Unides va aconseguir nivells previs a la crisi econòmica de 2012 «la qual cosa diu molt de la generositat i la solidaritat dels nostres socis i col·laboradors», ha assegurat Pardo. Una generositat que s'estén, fins i tot, a les generacions futures. «Amb això vull referir-me –ha aclarit la presidenta en funcions de Mans Unides– a l'impressionant augment dels ingressos rebuts per herències i llegats, que van augmentar un 140,5% respecte a 2020».

Per part seva, en 2021, les despeses de Mans Unides van aconseguir els 42,4 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 12% respecte a 2020. «D'aquesta quantitat, el 88.6% es va aplicar als fins de Mans Unides: la sensibilització i l'educació per al desenvolupament, destinatària del 5,1% de les despeses i el finançament de projectes de desenvolupament, a la qual dediquem el 83,5% d'aquestes despeses», ha informat Pardo. (Llegeix aquí la intervenció completa)

Presentación Memoria 2021 Manos Unidas - Bolivia Foto Ana Pérez/Manos Unidas

Més de 34 milions d'euros per a 474 projectes de desenvolupament

Memoria Manos Unidas 2021 - Benin - Foto Marta Carreño/Manos UnidasLa presidenta en funcions de Mans Unides ha agraït a «tots aquells que, amb el seu treball, amb les seves aportacions, amb la seva veu… van contribuir al fet que Mans Unides pogués canviar, de l'una o l'altra manera, la vida de més de 1,5 milions de persones».

Per la seva part, Mabel Ibáñez, coordinadora de projectes de Mans Unides a Àfrica, i representant de l'Àrea de Projectes de l'organització en la roda de premsa, ha explicat com des de Mans Unides s'ha assistit «amb preocupació» a la greu deterioració en les condicions de vida de les persones i comunitats a les quals acompanya i a grans reculades en els índexs de desenvolupament global, «la qual cosa posa en escac molts dels avanços aconseguits fins ara en aquest sentit: educació, sanitat, dona, protecció de les minories, medi ambient».

«Això va portar –va explicar Ibáñez– al fet que, en 2021, el nostre treball en projectes es bolqués amb més força, si cap, a fer front a les conseqüències que la pobresa i les injustícies, agreujades per la pandèmia de la Covid-19, van tenir entre els col·lectius de població més vulnerables».

En total, en 2021 Mans Unides va aprovar 474 projectes, amb una inversió de més de 34 milions d'euros transferits des d'Espanya a comunitats empobrides del Sud global per a oferir oportunitats de vida i promoure drets inalienables, però encara lluny de ser aconseguits. (Llegeix aquí la intervenció completa)

Memoria Manos Unidas 2021 - Foto Manos Unidas

Educació per al desenvolupament, imprescindible perquè el món canviï

Aquests projectes i iniciatives de desenvolupament no haguessin estat possibles sense la labor de sensibilització i d'educació per al desenvolupament que duu a terme l'ONG de l'Església catòlica. Una labor que, en paraules de María José Hernando, del departament d'Estudis i Documentació, té com a objectiu «animar a la ciutadania a comprometre's, a viure de manera que atenguem tant el crit dels pobres com al crit de la terra, tots dos ferits pels nostres comportaments insolidaris, egoistes i insostenibles».

Memòria Mans Unides 2021 - Foto Mans UnidasEn 2021, en temps de dificultats per a dur a terme accions d'educació per al desenvolupament, com les que habitualment realitzen les delegacions de l'organització, «en Mans Unides vam haver d'impulsar la creativitat a les aules, en les parròquies, al carrer o en el treball en xarxa amb altres organitzacions». Donades les dificultats, la presència als carrers de Mans Unides va ser bastant complicada. «Les nostres delegades se les van enginyar per a dur a terme nombroses activitats destinades a despertar consciències i sacsejar indiferències», ha assegurat Hernando.

Hernando ha acabat la seva intervenció assegurant que l'educació per al desenvolupament –un dels dos àmbits de treball de Mans Unides– «és imprescindible si volem que el món canviï, es construeixi d'una manera més humana i just, escoltant i posant en el centre tant el crit dels pobres com el crit del planeta». (Llegeix aquí la intervenció completa)

Memoria Manos Unidas 2021 - Foto Manos Unidas

 

Pulsa aquí per visitar la web especial dedicada a la Memòria 2021

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te