La psiquiatre i escriptora Marian Rojas Estapé, nova ambaixadora de l'ONG.
En un acte senzill, celebrat als Serveis centrals de l'Organització, Cecilia Pilar, presidenta de l'ONG, ha augurat que la relació de treball conjunt que ara comença serà «emocionant i fructífera» per a les dues parts.
Cecilia Pilar ha assegurat que, fonamentalment, «servirà per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre aquesta enorme bretxa de desigualtat que condemna a la pobresa i a l'oblit centenars de milions de persones vulnerables».
Per part seva, Rojas Estapé s'ha mostrat il·lusionada amb el compromís que ha adquirit amb l'ONG de l'Església catòlica: «Per mi és un honor que Mans Unides hagi pensat en mi per ser ambaixadora. Aquesta ONG ajuda les persones que viuen en situacions de vulnerabilitat extrema, ajuda a integrar, ajuda a lluitar contra les desigualtats… i des de petita tinc molta sensibilitat pels temes solidaris. Donar suport a projectes per combatre aquestes desigualtats m'ha transformat en qui sóc. Moltes vegades a les meves consultes, recomano als meus pacients que acudeixin a llocs a ajudar perquè quan surts dels teus problemes i veus altres problemes molt greus acabes relativitzant el que et passa tu i empatitzant amb els altres».
«Com a ambaixadora de Mans Unides, intentaré que la gent conegui els problemes tan severs que hi ha al món, especialment els que pateixen els nens quan al seu lloc d'origen es troben amb el tràfic, amb prostitució, venda...». Per això, Rojas Estapé ha apel·lat la societat a posar tots els mitjans per frenar aquesta situació i que «(aquests nens) puguin tenir una infància feliç».
Mare de quatre fills, la psiquiatre ha mostrat un interès especial pels projectes que l'ONG duu a terme amb la infància, el sector de població més desprotegit i els drets dels quals es vulneren impunement a molts països del món.
Gràcies a la seva gran tasca com a divulgadora, Rojas Estapé podrà donar a conèixer i denunciar molts d'aquests mals i injustícies que condemnen la vida de tants milions de nens al món: tracta, esclavatge, treball infantil, fam, violència, manca d'accés a l'educació i l'assistència sanitària.
Concretament, Marian Rojas s'ha compromès a recolzar i divulgar en dues plataformes (en què compta amb milers de seguidors) un projecte amb què Mans Unides col·labora per proporcionar suport psicològic i educatiu a nens i nenes víctimes de la tracta i el tràfic de persones a la ciutat cambodjana de Poipet, fronterera amb Tailàndia.
La psiquiatra i escriptora viatjarà a conèixer el projecte quan la seva atapeïda agenda així ho permeti.
«Quan Mans Unides es va posar en contacte amb mi i em va oferir diversos projectes vaig tenir clar que triaria el projecte de Poipet. Anteriorment he col·laborat amb altres ONG per ajudar en iniciatives similars a Cambodja que han marcat un abans i un després a la meva vida. Vaig començar a investigar el trauma, el patiment, el dolor… vaig fer tot el que vaig poder ajudar i, sobretot, ara, en aquesta etapa de la meva vida intento entendre la gent que pateix ja que altres també ho entenguin» ha confessat Rojas Estapé.
«El tràfic és un trauma amb “T” majúscula, un trauma dels greus, i si a sobre en aquest tràfic hi ha prostitució, abusos i violència el trauma és molt més gran. El trauma destrueix la nostra identitat, no hi ha un sòl ferm on trepitjar. Aquest desenvolupament de la personalitat del nen que requereix un aferrament segur, tenir uns pares o uns cuidadors que el volen i el protegeixen desapareix del tot i això el marca per a la resta de la vida» lamenta la nova ambaixadora de Mans Unides.
Per a Mans Unides, és fonamental que personatges rellevants i reconeguts en la seva esfera de treball, com ara Marian Rojas Estapé, en l'actualitat, i el periodista Quico Taronjí o l'esportista Saúl Craviotto, anteriorment, donin suport a la seva tasca de denúncia i conscienciació i sensibilització.