Malawi, Moçambic, Zàmbia, Zimbàbue i Namíbia són alguns dels països on les sequeres recurrents i les inundacions, derivades en gran manera pel fenomen d'El Niño, han provocat la pitjor crisi de fam a l'Àfrica en dècades. El Programa Mundial d'Aliments, que recentment ha hagut de tancar les seves oficines al sud d'Àfrica per manca de fons, adverteix que 27 milions de persones de la regió ja pateixen inseguretat alimentària.
Segons la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Austral (CDAA), "encara que les condicions d'El Niño podrien haver acabat, els seus greus efectes persisteixen". Això ha comportat greus perjudicis per als petits agricultors, que s'encarreguen de la producció de la majoria dels aliments, i que enfronten dificultats per accedir a llavors i altres materials.
«Es preveu que la fam empitjori al final de la temporada de carestia, entre març i abril de 2025, afectant milions de famílies a tota la regió». Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Austral (CDAA).
Una de les conseqüències més greus d'aquestes mancances és la malnutrició, que afecta 21 milions de nens i nenes, i que pot tenir efectes nefastos per a la vida d'aquests menors: desnutrició, manca de desenvolupament físic i psicològic, malalties prevenibles o abandonament escolar.
A Malawi, per exemple, l'agricultura, que és la principal font econòmica del país, va patir fortes caigudes en la producció a causa de la climatologia desfavorable durant l'any 2024. Per exemple, la producció de blat de moro es va reduir en un 22,7%, la de cacauets en un 40,7% i la de soja en un 35,60%. "I, sent el blat de moro l'aliment bàsic de la dieta, aquesta caiguda en la producció va conduir a un augment en els preus dels aliments i va empitjorar la inflació que va arribar a assolir el 32% interanual el 2024", explica el pare Manuel Hernández, missioner al país.
A Malawi, on prop del 80% de la població activa es dedica a l'agricultura de subsistència, les inversions efectuades pel govern en els últims set anys han permès un substancial augment de la producció d'aliments. No obstant això, els ciclons dels últims anys i la persistent sequera han provocat un augment significatiu de la fam. De fet, el Banc Mundial assenyala que, anualment, són més d'un milió les persones que a Malawi no en tenen prou per alimentar-se durant tot l'any.
Tampoc Moçambic s'escapa d'aquesta crisi. Al seu territori, prop d'1,1 milions de persones pateixen inseguretat alimentària. El país es veu colpejat de manera recurrent per fenòmens naturals extrems que destrueixen infraestructures i mitjans de vida i provoquen el desplaçament intern de milions de persones. Precisament, l'últim d'ells ha tingut lloc fa tan sols uns dies quan el pas del cicló Jude pel nord del país ha deixat un rastre de destrucció en una zona durament castigada per la crisi climàtica i pels conflictes.
El pare Antonio Gasolina, soci local de Mans Unides a la localitat de Netia, relata els estralls causats per la pluja i els forts vents que van començar el 9 de març i que es van intensificar a l'alba de l’endemà. "Quan la nostra infraestructura va començar a volar, vam entrar en pànic".
"Va ser aleshores quan vam començar a rebre una mar de gent que havia perdut les seves cases i les seves pertinences, que venien a refugiar-se a l'església parroquial. I encara que la nostra teulada també s'havia ensorrat, la gent s'aglomerava confiant en el suport dels seus companys. L'endemà, cap a les 10 del matí, van començar a deixar l'església en ruïnes", continua el relat del religiós moçambiquès.
El pare Gasolina assenyala que les circumstàncies no els permeten arribar a moltes persones damnificades. "Vivim una situació que no havíem vist mai. Hi ha molta gent a la intempèrie, sense casa, sense menjar, sense roba... no podem ajudar-los. Hi ha tanta gent que és impossible arribar a tots".
Mans Unides treballa en la major part dels països afectats per la crisi climàtica i la fam a l'Àfrica Austral. "La nostra feina a la zona està molt centrada a garantir a les persones el seu dret a l'alimentació i a les eines que els permetin accedir a una vida digna", informa Beatriz Hernáez, coordinadora de projectes de l'ONG a l'Àfrica Austral.
A MALAWI | Garantim el dret a l'alimentació de 20.000 nen
En un país on la fam és gairebé endèmica, Mans Unides contribueix a millorar la seguretat alimentària de gairebé 20.000 alumnes que assisteixen a escoles de les localitats de Kasangadzi i Thavite, cosa que permet que aquests menors assisteixin a classe amb regularitat.
"Per dur a terme aquesta tasca, és necessari comptar amb una font d'aigua segura i una cuina a cada escola i Mans Unides s'ha sumat a aquesta tasca construint les 26 cuines, adaptades, cadascuna, a les necessitats de cada escola", explica Hernáez.
Es tracta d’un projecte de gran envergadura per al qual cal la participació de diversos actors: l’organització internacional escocesa Mary’s Meals, amb més de 20 anys d’experiència al país, que s’encarrega de subministrar els aliments, i la Diòcesi de Lilongwe –soci local de Mans Unides– que, a través de la parròquia de Benga, serà l’encarregada de la gestió.
EN MALAWI | Millorem la qualitat de vida de 200 agricultors i les seves famílies amb sistemes de reg
Al districte de Ntchisi es troba la zona de reg de Pondani, que transcorre al llarg del riu Mbethwe. Allà els pagesos han creat una zona de reg de 4 hectàrees formada per canals manuals de terra.
Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de 200 agricultors i les seves famílies, Mans Unides col·labora en el perfeccionament d’aquest rudimentari sistema de reg. «Per això hem treballat en la construcció d’una presa i un sistema de canals permanent. Això ha incrementat a 16 hectàrees la terra per plantar durant les temporades de reg (estació seca), cosa que contribueix a millorar la diversificació de la producció i a augmentar la collita», declara la coordinadora de projectes de l’ONG a l’Àfrica Austral.
Aquesta iniciativa contribueix, a més, a la conservació del medi ambient amb la plantació d’arbres autòctons, que ajuden a combatre l’erosió del sòl, la degradació de la terra i la sedimentació dels rius i del pantà. «També s’han plantat arbres fruiters que contribueixen a millorar la ingesta de nutrients de la població i permetran l’activitat generadora d’ingressos».
A ZIMBABWE | Assegurem l’accés a l’aigua en quatre comunitats d’agricultors
Un dels principals problemes als quals s’enfronta la població del districte sud de Gokwe és la dificultat per accedir a l’aigua, ja que depenen de pous perforats als anys 70, que sovint es fan malbé o estan inutilitzats. Aquesta mancança afecta la salut de la població, a més de la nutrició i la higiene.
Mans Unides ha atès la crida de suport del nostre soci local a la zona – Càritas Gokwe –, que proposa una intervenció integral en 4 comunitats. Amb la perforació de tres nous pous i la rehabilitació d’altres cinc pous avariats, es garantirà l’accés a l’aigua, la seguretat alimentària i el sanejament i higiene d’una població que practica l’agricultura de subsistència per sobreviure.
A MOÇAMBIC | Augmentem la producció agrícola en dues aldees pageses
Les petites explotacions agrícoles de les aldees de Nhantsembene i Nhampequene, localitzades a la perifèria de la ciutat de Xai-Xai, depenen per subsistir de la presència de pluges suficients i regulars. Si això no passa, cosa cada vegada més freqüent pel canvi climàtic, la fam devasta la regió, agreujant els problemes de desnutrició que pateix bona part de la població, especialment la infantil.
Fa molts anys que els pares mercedaris, soci local de Mans Unides, treballen a la zona on han posat a disposició de la població un terreny de 120 hectàrees. Actualment, tenen 2 pous en funcionament, un per a les hectàrees destinades al cultiu de regadiu i un altre per abastir les llars. La terra la treballen uns 40 veïns, que es queden amb part de la producció per al consum familiar, mentre que una altra part es ven al mercat local a un preu assequible. El que s’obté es reinverteix a la plantació.
El principal problema és la manca d’aigua. Mans Unides ha engegat un projecte que, entre altres activitats, ha electrificat els dos pous perquè funcionin les 24 hores del dia. D’aquesta manera s’obté prou cabal per conrear 30 hectàrees de terreny i per regar els petits horts locals limítrofs.
L’arribada de llum suposarà, a més, dotar de llum 50 famílies en una primera fase i progressivament anar augmentant el nombre de beneficiaris.