«Una guerra civil al Sudan seria atroç per al país»

Testimoni de monsenyor Muñoz Cárdaba, Nunci Apostòlic al Sudan.

Conflicte al carrer del Sudan

El maig del 2021, monsenyor Muñoz Cárdaba va visitar la seu dels Serveis Centrals de Mans Unides a Madrid. Tot i que feia poc més d'un any que el Papa li havia nomenat Nunci Apostòlic al Sudan, la pandèmia no li va permetre prendre possessió del càrrec fins mesos després.

Ja llavors, monsenyor Muñoz alertava de la possibilitat que la gana i la pobresa trunquessin els avenços cap a la democràcia que començava a experimentar el país.

S'ha fet una revolució de llibertat i de canvi, però molts estómacs encara continuen buits. Això podria ser perjudicial perquè, si la situació no millora, hi ha risc que el procés democràtic o d'obertura es paralitzi o es trunqui amb una intervenció dictatorial o de qualsevol mena, explicava el religiós toledà.

Malauradament, els seus presagis s'han complert. Però no ha estat la societat civil la que s'ha aixecat... Des del matí del dissabte 15 d'abril passat, Khartum, la capital del país, i diverses ciutats s'han vist embolicades en un conflicte armat entre paramilitars i militars. «Des de fa tres dies no cessen els combats amb artilleria pesant, fins i tot amb avions de guerra, entre els militars de les forces armades i els paramilitars de les forces de suport ràpid».


Joves soldats al Sudan

A Khartum la població civil ha quedat a la mercè dels combatents, amb el risc que això suposa. A la capital les víctimes civils ja superen el centenar, encara que podrien ser més. I això sense comptar les baixes entre els contendents.

Una de les coses que més entristeix i crida l'atenció al Nunci Apostòlic és la joventut de molts combatents. Van ser diversos els soldats que van entrar diumenge al matí a la Nunciatura per, després una estona, abandonar-la sense incidents.

És impressionant comprovar que joves són –assegura Monsenyor-. Alguns semblen gairebé adolescents, i ja estan combatent amb armes i matant-se els uns als altres.

Una guerra civil al Sudan pot ser atroç

Al Nunci Apostòlic al Sudan, li dol la situació i espera que la crida al diàleg efectuada pel Sant Pare, per responsables de diferents organismes internacionals i per alguns presidents de països africans i d'altres continents, «faci efecte en els líders militars i paramilitars i, almenys, s'obri una via de diàleg per frenar el vessament de sang».


Manifestants als carrers del Sudan l'octubre del 2021. Foto presa d'AFP

Aquest conflicte posa en perill els avenços cap a la democratització del país. Perquè, per a Muñoz Cárdaba, «ha arribat en un moment en què es respira un cert optimisme davant la possibilitat real de signar un acord polític entre els diversos partits polítics, grups de la societat civil, moviments armats, etc., per fixar els passos a seguir en la transició democràtica. Això és fonamental perquè el Sudan surti de la inestabilitat política i institucional que pateix des de fa anys i que es puguin reconstruir les bases de la seva economia».

La greu crisi econòmica, «aguditzada per la inestabilitat política», és una altra de les preocupacions del Nunci. Per això, el seu anhel més gran és que conflicte acabi aviat, que no s'enquisti i puguin tornar el diàleg i el consens.


Escola al Sudan.

«El risc al Sudan és que els ànims estiguin massa caldejats i que el conflicte es converteixi en una guerra civil, cosa que seria atroç; vessant per al país».

El fet que, segons les Nacions Unides, prop de 16 milions de sudanesos necessitin assistència humanitària aquest any 2023 fa «dramàtica», segons el diplomàtic vaticà, «la possibilitat que a les mancances i a les necessitats existents actualment se n'afegeixin d'altres, fruit una guerra entre grups militars». Una guerra que, com sempre passa, al final la paga la població civil, especialment els més pobres.

A Khartum la gent roman a casa seva. No surten als carrers per por de ser víctimes del foc creuat. «De fet –relata Monsenyor- dissabte al matí (que és quan va esclatar el conflicte) era dia d'escola a les escoles catòliques i molts dels nens van haver de passar la nit a les escoles i no van poder tornar a casa fins al diumenge, que hi va haver un alto el foc parcial, perquè alguns no ho van respectar».

Pau, estabilitat i futur d'esperança i de progrés són els desitjos del Nunci Apostòlic al Sudan. Per això, confia que «el Senyor en aquest temps de Pasqua concedeixi als líders dels diferents moviments implicats el seny de frenar els combats i de tornar a la taula de diàleg».

D'aquesta manera, el poble sudanès, que tant ha patit, i sobretot la població jove podran assolir el futur d'estabilitat, progrés i pau, que mereixen de veritat.

ESCOLTA L'ÀUDIO COMPLET DEL TESTIMONI DE MONSEÑOR MUÑOZ CARDABA, AQUÍ

Manos Unidas en Sudán


Mosnenyor Muñoz Cárdaba a la Nunciatura

En els darrers anys, el treball de Mans Unides al Sudan és molt limitat , perquè les circumstàncies del país dificulten la nostra presència en ell i ens obliga a fer projectes petits. Malauradament, aquest nou conflicte suposarà una aturada a la nostra feina i de moment, en cas de continuar així les circumstàncies, no es podran dur a terme les activitats pendents.

Treballem principalment al sector educatiu, millorant les instal·lacions educatives, rehabilitant infraestructures per millorar les condicions d'aprenentatge dels alumnes, apropar aigua neta i dotar d'equips informàtics perquè els nens i professors tinguin l'oportunitat d'aprendre fer-los servir...

A més, hem donat suport a la creació d'un taller d'informàtica a una escola de formació professional per a la posada en marxa de cursos de formació en informàtica.

Pel seu interès, recuperem l'entrevista que vam fer a monsenyor Muñoz Cárdaba el maig de 2021.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te