Al CPI Castillo Qadrit, de Cadrete, (Saragossa) i al Centre Formatiu Otxarkoaga, de Bilbao.
El passat dissabte, 6 de maig, va tenir lloc als cinemes del Palau de la Premsa de Madrid, la gala de la Final de la categoria Escoles del Festival de Clipmetratges -una de les principals activitats d'Educació per al Desenvolupament de Mans Unides- que, aquest any, ha celebrat la XIV edició. La periodista i comunicadora Marta Docampo va ser l'encarregada de presentar un esdeveniment que ha estat ple de sorpreses i emocions.
Com cada any, des de primera hora del matí, l'eufòria i el nerviosisme es deixaven sentir entre els representants dels 20 col·legis i centres educatius de tot Espanya que, com a guanyadors de les Finals Autonòmiques, optaven a algun dels premis.
En aquesta edició, els gairebé 1000 vídeos d'un minut presentats a concurs -964 en concret- han parlat de malbaratament, del maltractament al pla eta, de sequera i de fam… I també, d'esperança, de canvi d'estils de vida, d’aigua i d’aliments. «I, sobretot, assegura Miriam Pardo, coordinadora del Festival, s'ha parlat de persones». Perquè, «Persona també s'escriu amb A; amb A d'Aliment i d'Aigua». Una lletra que comparteixen molts dels nostres recursos, com aquesta aigua o aquests aliments, cada cop més castigats pel comportament dels éssers humans», explica Pardo.
«D'aquesta manera, en aquesta edició s'ha posat en relleu la necessitat imperiosa de canviar els nostres hàbits i conscienciar-nos per un món més sostenible», assevera Miriam Pardo.
Més de 200 col·legis han volgut aquest curs treballar a les seves aules la idea que cal col·laborar i treballar units que per aconseguir un impacte més gran en aquelles accions destinades a fer d'aquest món un lloc millor per a tothom. «Al concurs ha quedat clar els aliments i l'aigua són el motor de qualsevol vida i que sense aquests recursos posem en risc el futur de tots, especialment d'aquells més vulnerables», continua la coordinadora del concurs de vídeos d'un minut de Mans Unides.
«Cada any, quan iniciem una nova edició del Festival, som conscients de l'esforç que suposa acceptar la nostra proposta. Enregistrar un clipmetratge implica informació, reflexió i creativitat. Per això, cada curt rebut ens recorda el compromís que hi ha al darrere», explica Pardo.
Potser per això, Cecilia Pilar, presidenta de l'ONG -i anterior responsable d'aquesta activitat- no va poder amagar el seu entusiasme en les paraules que va dirigir els joves participants presents a la sala.
«Estic feliç de veure aquí reunits molts dels representants dels 20 centres educatius que heu resultat finalistes de la Categoria Escoles del Festival. Sou part d'una nova generació on tenim posades grans esperances. Els gairebé mil treballs que hem rebut aquest any ens han deixat molt clar que sou vosaltres, els més joves, els que en uns anys podreu dir amb orgull que viviu en un món on la fam i la pobresa han passat a la història», va dir emocionada.
El premi al Clipmetratge més votat pel Jurat a l'etapa de Primària va recaure en el vídeo “Ecopajaritas”, presentat pel CPI Castillo Qadrit (Cadrete, Saragossa). Un espectacular curt gravat amb stop motion que comença amb una invitació: «Apropeu-vos i mireu el que passa en aquesta societat», per, en 60 segons, parlar dels mals que afecten el nostre món i de com amb la col·laboració de tots i amb petits passos, «podrà començar el camí a la ciutadania global».
Per la seva banda, el vídeo guardonat amb el primer premi a l'etapa de secundària el premiat va ser el clipmetratge titulat “Ahorro, agua, acción” del Centre Formatiu Otxarkoaga, de Bilbao. En aquest cas, l'alumnat simula i recrea petits trossos de pel·lícula fotogràfica per aconsellar com racionalitzar l'ús de l'aigua. Un comportament en què s'han d'implicar tots els éssers humans, perquè estalviar aigua, més enllà de ser un acte individual, ha de ser un esforç col·lectiu.
Palmarès complet de la Categoria Escoles del Festival de Clipmetratges:
Guanyadors de Primària:
Guanyadors de Secundària:
Clipmetratges més votats pel públic:
La gala va acabar amb una sèrie de danses clàssiques de l'Índia amb què Vinatha, ballarina de l'Estat de Chennai, va posar dret un públic entusiasmat.
Jurat: en aquesta edició de Clipmetratges, el Jurat ha estat compost per Javier Malpardida, soci local de Mans Unides i especialista en la gestió de processos d'aprenentatge i actual directiu de l'associació Tarpurisunchis (Perú), Marta San Vicente Feduchi, coordinadora editorial i pedagògica d' Aulafilm, Pilar González, directora de Comunicació i Màrqueting de Cànon, Gema Escudero, directora de Sostenibilitat de Cànon, Carmen Sara, narradora oral i escriptora i Laura Yturriaga, de Santander Banca Responsable i Sostenibilitat.
Premis: gràcies a la col·laboració del Banco Santander, les classes guanyadores de Primària i Secundària gaudiran d'un campament de cinc dies de durada amb dinàmiques per treballar els valors, els tallers audiovisuals i les activitats lúdiques a l'aire lliure.
Els guanyadors dels segons i tercers premis de les dues etapes han rebut, per part de Canon, fantàstics productes per poder continuar desenvolupant tot el seu potencial creatiu. Parcs Warner, per la seva banda, convida els premiats en segona posició a un dia inoblidable a les seves instal·lacions. I els guanyadors del tercer premi d'ambdues etapes gaudiran, gràcies a la col·laboració amb Vorwaerts, d'una original activitat al centre per treballar els valors i les emocions a través del contacte amb els animals.
A més, el Grup Anaya va fer entrega als guanyadors un pràctic lot de llibres amb què podran completar la biblioteca de la seva aula.
El Festival de Clipmetratges és una activitat de lÀrea dEducació per al Desenvolupament que té com a objectiu conscienciar i sensibilitzar sobre una realitat concreta. A cada edició del concurs, els participants presenten un vídeo d'un minut, clipmetratge, sobre la temàtica plantejada, on exposen el seu punt de vista i amb què reivindiquen un món més just.
La XIV edició del Festival de Clipmetratges no hauria estat possible sense la col·laboració de Banco Santander, Canon, Parques Reunidos, Vorwaerts, Alsea, ESCAC, ECAM, DOCMA, LENS, Aulafilm, Cadena 100 i Cine Palacio de la Prensa de Madrid.