Mans Unides ha presentat avui la Memòria d'Activitats corresponent al 2023.
En un acte celebrat a l'Associació de la Premsa de Madrid, l'ONG de l'Església catòlica ha rendit comptes de la feina feta l'any passat a l'àmbit de l'educació per al desenvolupament, a través de la sensibilització, i en temes de finançament de projectes de cooperació.
La presidenta de l'organització, Cecilia Pilar, a la presentació de la memòria, ha fet referència a la situació del 2023:
2023 va ser un any convuls, que va estar marcat per unes guerres que han condemnat a l'oblit molts altres conflictes que es viuen al nostre planeta i dels quals poc es parla... Amb això, una vegada més queden patents aquestes grans desigualtats que divideixen i separen les poblacions amb una bretxa, aparentment, insalvable.
La tasca d'Educació per al Desenvolupament de Mans Unides, i el treball de les seves 72 delegacions diocesanes i més de 500 comarcals, ha servit per denunciar i donar a conèixer aquestes estructures, comportaments i estils de vida, totalment instal·lats i perpetuats al nostre dia a dia i que conformen aquesta «economia que mata», a què sempre es refereix el Papa. Amb aquesta finalitat, l'ONG va posar en marxa la campanya «Frenar la desigualtat és a les teves mans».
El 2023, Mans Unides ha comptat amb el suport de gairebé 71.500 socis i col·laboradors —empreses, entitats, col·legis, parròquies, organismes públics i institucions compromeses— i amb el treball desinteressat de més de 6.400 voluntaris.
L'exercici passat, l'organització va aprovar 550 nous projectes de desenvolupament a Amèrica, Àfrica i Àsia per un import de més de 40 milions d'euros (6 milions més que el 2022). Aquest treball ha beneficiat de manera directa més d'1,2 milions de persones a 51 països.
L'ONG de l'església va recaptar el 2023 gairebé 47,5 milions d'euros, dels quals un 90,8% (gairebé 42,5 milions d'euros) provenen de donacions privades i un 9,2% (gairebé 4,3%) milions) ho fan del sector públic: l'AECID, la Unió Europea i administracions autonòmiques i locals.
El pressupost de les iniciatives del sector "drets humans i societat civil", que s'enfoca en els drets de la infància, refugiats i migrants i la construcció de pau, entre altres aspectes, es va incrementar en un 20% el 2023.
A la presentació de la Memòria, que s'ha desenvolupat amb el lema «Desigualtat, pobresa i migracions», s'han donat a conèixer algunes de les iniciatives que aborden la realitat de les migracions i com l'organització, juntament amb els seus socis locals, posa en marxa iniciatives perquè les persones més vulnerables no es vegin obligades a abandonar les seves comunitats i països, a causa de la violència, la pobresa, la fam i la vulneració dels seus drets.
Els projectes d'educació i d'assistència psicològica a nens i joves víctimes o en situació de risc de trànsit humà i d'explotació a Cambodja; les activitats de prevenció i reducció dels riscos lligats a la migració irregular o d'integració socioprofessional dels migrants retornats al Senegal, i les iniciatives de seguretat alimentària i desenvolupament professional perquè el poble haitià pugui viure amb dignitat, malgrat la fam i l'extrema violència que es viu al país i la vulneració dels seus drets humans són alguns dels exemples del treball de Mans Unides el 2023.