I Trobada Nacional de Joves de Mans Unides

Multitud de joves, arribats de tot Espanya, presents en aquesta nova iniciativa.

Vídeo oficial de la I Trobada Nacional de Joves de Mans Unides

Més de 60 joves voluntaris, de diferents delegacions de Mans Unides, es van reunir el primer cap de setmana d'abril a la serra de Madrid per compartir la «I Trobada Nacional de Joves de Mans Unides».


Alguns dels participants uneixen les mans. | Imatge: Mans Unides.

Es tracta d'una de les activitats més importants, adreçada als joves voluntaris de l'organització, que sorgeix arran de l'Estratègia de Voluntariat Jove (aprovada el 2023) i que tenia com a objectiu que es poguessin conèixer, estrènyer llaços, reforçar el seu compromís com a voluntaris i, sobretot, continuar aprofundint en la missió de Mans Unides, aportant motivació i energia a la lluita contra la fam, la pobresa, la desigualtat i les seves causes.

Van arribar amb grans nervis i il·lusió a la Finca dels Almorchones, a Navacerrada (Madrid), un lloc on gaudir de la natura i el paisatge dels seus voltants i on durant tot el cap de setmana van col·laborar i participar activament en les dinàmiques organitzades per l'equip de voluntariat jove de Mans Unides, conformat per un grup de joves de diferents delegacions, i recolzat des dels Serveis Centrals.

Un cap de setmana ple d'aprenentatges

La benvinguda de Cecilia Pilar

La presidenta de Mans Unides, Cecilia Pilar, a la sessió inaugural, va donar la benvinguda a tots els assistents i va posar de manifest la importància que té per a l'organització comptar amb el compromís d'un voluntariat jove.

És sota la presidència de Cecilia Pilar quan s'ha impulsat veritablement aquesta estratègia adreçada als joves. La idea és que aquesta trobada sigui la primera de molts i que estigui oberta a totes les persones que formen part del voluntariat jove (18-35 anys) de delegacions —comarcals incloses— i de Serveis Centrals.

Aquest esdeveniment ha servit d'impuls per facilitar i unir el coneixement entre joves de diferents delegacions, així com possibles activitats, formacions... en què puguin participar com a joves a les seves delegacions o en l'àmbit regional o nacional.

Aquesta trobada ha estat fruit dels anys de treball i respon a la demanda dels joves de l'organització per tenir una estratègia definida amb processos i accions clares sobre el voluntariat jove.

Una trobada en plena natura per connectar amb el planeta


Un grup dels joves descansen sobre unes roques. | Imatge: Mans Unides.

Tota la trobada s'ha desenvolupat en ple contacte amb la natura amb l'objectiu de reflexionar sobre la Laudato Si' i la missió de Mans Unides, sabent que el crit dels pobres i el de la natura és el mateix crit i que hem de respondre tots dos alhora.

«M'emporto molta alegria, il·lusió i ganes de continuar treballant per involucrar més joves dins de Mans Unides en aquesta trobada. Ho valoraria molt positivament perquè l'afluència de les delegacions ha estat increïble, hi han vingut un munt de joves de tot Espanya. Ha estat un moment de convivència, d'aprendre els uns dels altres i realment adonar-nos que no estem sols a la nostra missió, que és la que ens ajunta aquí, ni a la nostra causa ni a la nostra ambició, que és construir un món millor», declara Fernando Sáiz, tècnic de voluntariat jove de Mans Unides.

El grup d'implementació de l'estratègia, compost pels joves voluntaris que porten més temps a l'organització, ha estat clau perquè aquesta trobada es pogués dur a terme. Aquest petit grup, compost per menys de 20 persones, no només s'ha encarregat d'organitzar aquesta primera trobada a escala nacional, sinó també donar forma a algunes de les activitats dirigides a joves que s'han proposat per realitzar al llarg de l'any (com el Campament Sostenible o la ruta solidària «Caminant per la Justícia Climàtica»).

«Fa molts mesos que treballem per poder preparar aquesta trobada. Per nosaltres és molt gratificant perquè hem aconseguit omplir un autobús sencer de joves voluntaris, cosa que veia molt difícil d'aconseguir. Ara ja sí que m'imagino una Mans Unides jove i intergeneracional, i crec que això és una cosa que ens enriquirà a tots i ens ajudarà a posar fi a la fam», apunta Belén Gutiérrez, procedent de la Delegació d'Alacant i membre del grup d'implementació.

D'altra banda, i donant una visió més centrada en la institució, Marco Gordillo, coordinador del Departament d'Incidència i Aliances, assenyala: «Per a una organització amb tant impacte i recorregut com és Mans Unides, és molt important entendre que per poder portar a terme la nostra missió hem de comptar amb les noves generacions i transmetre'ls el que significa lluitar contra la fam, i aquest tipus de trobades faciliten molt això. Nosaltres creiem que la sang jove regenera i si volem mantenir Mans Unides viva, vital i actual, hem d'involucrar els voluntaris més joves».


Anabel Valcárcel -voluntària de Múrcia-, Laura Menéndez -voluntària de Castelló- i Marco Gordillo -coordinador del Departament d'Incidència i Aliances-, somriuen durant un moment de la trobada. | Imatge: Mans Unides.

El voluntariat és la principal fortalesa i senyal d'identitat de Mans Unides. Actualment, comptem amb més de 6000 voluntaris que dediquen el més valuós que tenen, el seu temps, a ajudar les persones més vulnerables i oferir-los un futur millor i lliure de gana, pobresa i desigualtat.

Redescobrint «L'Efecte Ésser Humà»

Durant la trobada, els joves voluntaris van aprofundir sobre la identitat i la missió de la nostra organització, posant èmfasi en la solidaritat que impulsa Mans Unides per ajudar els més desafavorits a través de projectes de desenvolupament, i en la importància de ser educadors per al desenvolupament a la nostra societat.

A través de jocs, activitats i treball en grups, vam posar en pràctica algunes idees que van aportar els joves fa uns mesos per treballar els missatges de la Campanya i que puguin arribar a altres joves.


El treball en plena serra va fer molt més amè la trobada. | Imatge: Mans Unides.

A més, van treballar els missatges més importants de la campanya actual sobre «L'efecte ésser humà» amb jocs, activitats i dinàmiques: buscant fer-los comprendre com la crisi climàtica aprofundeix les desigualtats, i tot això porta a una situació d'«injustícia climàtica» contra la que hem de lluitar.

Aquesta és una campanya per assolir un planeta sostenible, sense pobresa, fam ni desigualtat, amb la injustícia climàtica com a concepte clau: les comunitats del Sud són les que més pateixen els efectes de la crisi climàtica i les que tenen menys recursos per afrontar-ne les conseqüències, però són les que menys contaminen i aporten perquè això es produeixi.

L'objectiu d'aquestes activitats era que, una vegada realitzades, els joves voluntaris puguin replicar-les a les seves delegacions i planificar les altres activitats adreçades a joves proposades a les Jornades de Formació de Mans Unides. Finalment, també intentaven promoure altres tasques de sensibilització i educació per al desenvolupament.

També facilitem el coneixement mutu entre joves de diferents delegacions, així com les possibles activitats, formacions, trobades, etc. en les que poden participar com a joves a les seves delegacions o en l'àmbit regional o nacional.

Un no parar d'activitats


Moment en què els joves van plantar un arbre a la serra. | Imatge: Mans Unides.

Un exemple de les activitats dutes a terme durant la trobada va ser la gimcana solidària, centrada a facilitar la comprensió crítica del que és la «justícia climàtica».

L'objectiu d'aquesta dinàmica era representar el que passa a la vida real: mentre els països rics compten amb tota mena d'avantatges per fer front als desafiaments del canvi climàtic, els pobres no tenen el material i els recursos suficients per fer-los front, el qual genera una gran bretxa de desigualtat i condemna els més vulnerables, encara més, a la fam i la pobresa.

Aquesta activitat consistia a dividir els grups assignant-los diferents recursos per superar les proves. Els qui tenien aquells materials més grans, avançats i resistents acabaven sempre abans les proves i molt abans que els que tenien pocs recursos i molt més pobres.

Una altra de les activitats més importants –i més simbòliques– que es van realitzar durant aquesta trobada va consistir a plantar arbres per connectar amb la natura i tenir cura de la terra que pateix constantment pel nostre mode de vida i consum. Els compromisos escrits dels joves es van unir a l'adob de la terra, perquè aquesta doni fruit.

Amb aquest acte es posava fi a una trobada molt especial que va permetre celebrar la vida i la trobada, i el compromís i les ganes d'unir les mans de tots els nostres voluntaris joves i donar-los impuls perquè ara més que mai es converteixin en agents de canvi i lluitin contra la fam, la pobresa i la desigualtat.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te