Són les organitzacions que formen «Enllaça't per la Justícia».
La celebració, el passat 1 de setembre, de la «Jornada de Pregària per la Cura de la Creació» i el començament, el mateix dia, del «Temps de la Creació», que s'estendrà fins al pròxim el 4 d'octubre, és el marc temporal en el qual s'engloba el llançament d'una nova etapa de la Campanya «Si tens cura del planeta, combats la pobresa» que, des de 2015, està duent a terme el grup d'organitzacions catòliques unides sota el nom comú d'«Enllaça't per la Justícia».
La Campanya «Si tens cura del planeta, combats la pobresa» va néixer aprofitant l'interès estratègic de les sis organitzacions que participaven llavors a «Enllaça't per la Justícia» (Càritas, Cedis, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i REDES), sobre la temàtica de la cura de la creació, amb l'impuls que va suposar l'encíclica papal Laudato Si'. «Contribuir a la transformació de l'actual model de desenvolupament injust, insolidari i insostenible i a la construcció d'una ciutadania global i solidària, conscient de la necessitat de la cura del planeta i disposada al canvi d'hàbits i prioritats» va ser el leitmotiv inicial i continua sent el motor de la feina de les entitats participants cinc anys després.
Ara, sense abandonar el seu sentit inicial, i després de diverses etapes en el desenvolupament de la Campanya, aquestes entitats han acordat prorrogar uns mesos més el seu treball conjunt per seguir sensibilitzant sobre els valors i principis de la Laudato Si', perquè la importància del missatge contingut a l'Encíclica segueixi calant a la societat, en l'Església i en les seves pròpies organitzacions, integrant en aquesta nova etapa la interrelació directa entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la pandèmia de la COVID-19 que pateix el món des de començaments d'any.
En ple any Laudato Si' (2020-2021), convocat pel Papa amb motiu del cinquè aniversari de l'Encíclica, la situació que viu el món amb les conseqüències del coronavirus fa necessari, més que mai, aprofundir en els seus missatges.
Tal y como nos dice el texto pontificio, vivimos en un mundo en crisis, una crisis con dos caras: humana/social y ambiental. Y la Covid-19 ha impactado en nuestras vidas agudizando esta crisis.
La manera d'enfrontar les seves conseqüències està augmentant la desigualtat. I, encara que el vessant social és molt greu (atur, augment de la pobresa, augment de la bretxa digital), i l'hem d'afrontar, no podem oblidar el seu segon vessant, l'ambiental, que es va a veure perjudicat immediatament (ja ho està sent) per les mesures que s'han adoptat, s'estan adoptant i s'adoptaran per combatre la pandèmia i el seu impacte en l'economia i en la societat.
Correm el risc, davant necessitats més urgents, que moltes de les iniciatives ambientals que es podien estar gestant, o posant en marxa al començament d'any, siguin abandonades per salvar l'economia, o siguin considerades menys necessàries i "cares" en temps de crisi econòmica i recessió.
Reconeixem amb optimisme la decisió de la Unió Europea de promoure una sortida a la crisi econòmica construint el que s'ha anomenat l'Europa Verda (a la qual el Govern d'Espanya s'uneix) però, donades les anteriors experiències, i donat el caràcter de voluntarietat de la majoria de les mesures, és important que renovem el nostre compromís en donar suport i proposar una forma d'avançar que valori la justícia i els drets humans i que col·loqui la vida per sobre del lucre. S'ha de prendre la crisi del coronavirus com una oportunitat per iniciar una transició justa, així com per introduir un nou sistema econòmic que estigui primer al servei de les persones i del planeta.
Amb aquest context, la pròrroga que va fer «Enllaça't per la Justícia» de la seva Campanya «Si cuides el planeta, combats la pobresa» va concentrar les seves línies d'incidència al voltant de tres temes, coincidents, alhora, amb diversos fites marcades pel Vaticà per a aquest any:
1. Temps de la Creació - Casa comuna
2. Reinventar el pacte educatiu global - Futur comú
3. L'economia de Francesc - Bé comú
La celebració mundial del Temps de la Creació va començar el 1989 amb el reconeixement per part del Patriarcat Ecumènic de la «Jornada Mundial de Pregària per la Creació». Des de llavors, cada any segueix prenent més força a les diferents confessions religioses, sent un moment oportú per transitar pels camins ecumènics.
Aquest any, des de l'1 de setembre al 4 d'octubre, se'ns ofereix en el Temps de la Creació, un espai per reflexionar sobre la relació integral entre el descans per a la terra i les formes de vida ecològiques, econòmiques, socials i polítiques. Aquest any en particular, la necessitat de sistemes justos i sostenibles ha estat revelada pels efectes de llarg abast de la pandèmia mundial de la COVID-19. El lema escollit per aquest temps és «Jubileu per la Terra: Nous ritmes, nova esperança».
El poble d'Israel, en l'antiguitat, contemplava el jubileu com un temps especial per a tota la creació, fruit de la saviesa de l'experiència i la connexió amb tots els éssers vius: «Declarareu sant l'any cinquanta, i proclameu l'alliberament per a tots els seus habitants. Serà per a vosaltres un jubileu» (Levític 25, 10). Permetien la restauració dels sistemes de la terra i la recuperació d'un equilibri primordial per a l'existència sana.
Vivim un temps oportú per a l'esperança i l'acció, ambdues actituds necessiten complementar-se i entrar en una sinergia que possibiliti mirar tota vida amb respecte, sense oblidar el compromís oportú perquè tota vida sigui possible.
Durant el Temps de la Creació som convidats a unir-nos com una sola família des d'una vinculació en la fe, des de la certesa d'un origen comú, des de la invitació a tenir cura de la creació i la casa comuna, en aquest any en què un diminut virus ha trastocat gairebé tota la nostra vida i ha posat davant els nostres ulls la ineludible realitat del dany que estem provocant a la nostra mare la Terra.
La proposta d'un jubileu per la Terra significa començar a pagar el deute que tenim amb ella, perquè l'hem explotat sense cap mena d'inconvenient, perjudicant tota vida, especialment als més vulnerables.
Des d'«Enllaça't per la Justícia» proposem que, aquest temps de reflexió, el primer dels tres inclosos en la pròrroga de la nostra Campanya, sigui un temps d'oració, d'aprofundiment i d'accions concretes.
Per a això, hem posat en marxa un seguit d'accions, des del canvi d'hàbits personals i comunitaris fins a un gest en xarxes socials, per multiplicar el missatge.
Totes es troben a la pàgina web de la Campanyawww.enlazateporlajusticia.org/jubileotierra
Perquè des d'«Enllaça't per la Justícia» reconeixem que és urgent, enmig de la pandèmia en la qual encara ens trobem, posar-nos en camí cap a un món més sostenible i just. Perquè l'antiga normalitat ens ha revelat la inviabilitat de la vida si no canviem els nostres hàbits quotidians.