Estem contribuint a que les condicions de les persones millorin

Carlos Arriola, soci local de Mans Unides a Guatemala
Carlos Arriola
Metge guatemalenc, és president i fundador de l'Associació Santiago Jocotán, soci local de Mans Unides a Guatemala.

El doctor Arriola es defineix com “un treballador de la salut que lluita per la igualtat, la justícia i la recerca permanent de la sobirania alimentària basada en els drets humans”.

Entrevista amb Carlos Arriola sobre la realitat del poble chortí, indígenes descendents dels antics maies.

Com és la situació que viu la població chortí?

La realitat de les comunitats del poble chortí és de condicions molt precàries i adverses. Hi ha moltíssims factors ambientals, com ara l'estat de les carreteres i la manca d'aigua. A més, les terres són summament àrides i l'agricultura és totalment dependent de la pluja.

Hem tingut anys on les pèrdues de les collites superen el 80% i aquestes situacions generen fam, misèria i pobresa a totes les comunitats i, com a conseqüència lògica, molta desnutrició.

La desnutrició crònica és un dels problemes més seriosos a escala de Guatemala, ja que es parla d'un índex del 49%, però a la zona chortí creiem que pot arribar a vorejar el 75%.

Nen de Guatemala menja assegut a terra

Com treballa l'Associació Santiago Jocotán a les comunitats?

El dia a dia de la nostra feina és primerament atendre els pacients que consulten aquest dispensari Betània, de l'Associació Santiago Jocotán. Són uns 25 i 30 pacients diaris, amb moltes malalties, principalment diarrees i quadres de baix pes en els nens desnodrits.

Aquest treball quotidià com a metge ens ha permès generar estratègies i propostes per fer projectes i algun tipus d'accions purament a la comunitat.

Nosaltres tenim un centre de recuperació nutricional, el dispensari Bethania. El meu somni, realment, és que pogués desaparèixer aquest centre i, per això, és que ens encaminem en el dia a dia amb els projectes als quals dóna suport Mans Unides, per poder treballar i enfrontar les condicions de misèria i pobresa que tenen les comunitats.

Dones de Guatemala a un taller comunitari

En què consisteix la col·laboració amb Mans Unides?

El meu projecte actual amb Mans Unides va sempre amb el tema del dret a l'alimentació, l'enfocament de la sobirania, alimentària i garantir que les persones puguin tenir disponibilitat, tant de blat de moro, com de fesol, a través de la mateixa reserves de llavors criolles i dels bancs de llavors.

Els horts familiars ens han permès que la gent tingui disponibilitat d'alguns aliments i no només per al consum. Ells fan intercanvis de certs productes. Allò que algú collita, allò que l'altre collita, s'ho intercanvien i això va afavorint la criança de peixos, la reserva d'aigua de pluja.

Totes aquestes són accions que poden semblar molt mínimes, però en les condicions del dia a dia, quan nosaltres veiem el rostre de les senyores, de les mares, de joia de venir-nos a compartir un rave, de venir-nos a deixar una banana i això és realment és molt encoratjador.

Dones de Guatemala xerren al porxo d'una casa

Sabem que, encara que sigui en una petita escala, estem contribuint que les condicions de les persones millorin i, sobretot, canviar aquesta actitud assistencialista i que estiguin esperant a veure què ens donarà el Govern, què ens regalaran.

Així, ells produeixen els seus propis aliments per al consum i canvien la seva actitud envers el consum també. El pla educacional pretén que ja no consumeixin aliments com fregits, gasosos i altres tipus de coses que només ens emmalalteixen. Tot això són canvis que, amb aquest projecte és Mans Unides, estem fent aquí.

Intervenció de Carlos Arriola a la presentació de la Campanya 2016 de Mans Unides

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te