"Els herois són ells"

Resum i vídeo complet de la trobada "Signes d'amor en un món que pateix".

Resumen y vídeo completo del encuentro "Signos de amor en un mundo que sufre".

Aquest passat dijous, dia 17, tres missioners i socis locals de Mans Unides, el pare Patricio Larrosa, la germana Janeth Aguirre i monsenyor Enrique (Kike) Figaredo van compartir reflexions i experiències sobre el seu treball pels més pobres i la seva lluita contra la pobresa a una trobada digital, organitzada en el marc de la VI Jornada Mundial dels Pobres, sota el títol de «Signes d'amor en un món que pateix».

VÍDEO COMPLET

El resume de les seves paraules

Germana Janeth Aguirre

Franciscana Missionera de Maria Auxiliadora. Missionera a Mali des del juliol del 2005. Treballa en la capacitació i formació de dones, força incomparable d'esperança per al país. Encarregada de fer front als problemes nutricionals de la població, conseqüència de les sequeres cròniques

  • "No hi ha pobres, hi ha éssers humans víctimes de la injustícia social a qui falta salut, educació, aigua... Són persones a qui els falta una oportunitat".
  • "Només des de la humanitat i la misericòrdia de l'ésser humà aconseguim entendre aquesta inserció enmig dels pobres, perquè estem cridats a fer-nos un amb les persones amb qui estem compartint la vida".
  • "Amb Mans Unides -va assenyalar la franciscana- hem volgut crear un camí d'apoderament amb les dones perquè es converteixin en canals d'emprenedoria per a elles i per a les seves famílies, una experiència que va començar fa 18 anys sota els arbres, compartint allò que teníem , que era res".
  • "I el que vam fer va ser escoltar el que elles volien i necessitaven. I en aquesta escolta hem après dels pobres. I hem après que no hi ha pobres, sinó éssers humans víctimes de la injustícia social, a qui cal facilitar ajudes perquè surtin d'aquesta injustícia".
  • "El que les tenia sumides a les dones a la tristesa era no saber. Canvien la seva perspectiva sobre elles mateixes, deixin de pensar que són inferiors a l'home i ens acaba sorprenent les metes que elles es fixen. Ens trobem amb dones i joves capaços de transformar la seva vida, però perquè abans hem descobert que a Betlem, un nen indefens, ens va donar un missatge de profunda misericòrdia".
  • "Quan entenen que elles poden ser instruments de transformació canvien la seva perspectiva i deixen de creure que són inferiors a l'home. (...) Inicialment volen aprendre a llegir, després comptabilitat, després formar una empresa, més tard obtenir un títol. (... ) Al final són dones que volen transformar les seves vides".

Monsenyor Kike Figaredo

Jesuïta. Membre de la campanya internacional per a la prohibició de les mines antipersones (1995-2000). Prefecte Apostòlic de Battambang des del juliol del 2000. President de Càritas Cambodja des del 2006. Fundador, president i director del consell de Karuna Battambang Organization.

  • "Els pobres han de convertir-se en el centre de la nostra atenció, han de tenir un lloc privilegiat al món, i nosaltres hem de reflexionar, pensar i moure'ns cap a ells, i que ells ens sentin propers i que sentin també que té un lloc al món".
  • "Quan diem a la Jornada dels Pobres que necessiten una atenció especial és perquè ens ajudin a modificar les nostres vides al cap, al cor i a l'actuació, i per això hem de sortir dels nostres cercles i de les nostres preocupacions normals, per això és tan important aquesta jornada que ha instituït el papa Francesc".
  • "Per això, el camí és l'abaixament, i si ens abaixem cap als pobres, no ens equivocarem mai, és el camí que ens va ensenyar el Senyor. Que aquesta Jornada dels Pobres transformi no només la seva vida, sinó també la nostra, fent-nos una mica més senzills, pobres i humils i que ells se sentien acollits".
     

Pare Patricio Larrosa

Sacerdot i missioner andalús a Hondures. Fundador i president d'ACOES (Associació Col·laboració i Esforç), organització amb prop de 50 projectes oberts per donar suport a més de 15.000 persones. Premi de Drets Humans Rei d´Espanya ACOES (2020).

  • "Quan vaig arribar a Hondures, pensava que la pobresa era una altra cosa, avui encara no m'acostumo. La pobresa és com un corró que impedeix la plena realització de l'ésser humà".
  • ​"A Hondures, la pobresa extrema fa que els pares no puguin oferir als nens l'oportunitat d'estudiar i que els posin a treballar. Després, es van quedant al carrer i s'han de buscar la vida. Si se'ls obre les portes d'una colla, ingressen, i després és molt difícil sortir-ne perquè no els és permès".

  • "Volem que la formació no sigui només intel·lectual o acadèmica, sinó també humana en el sentit de l'Evangeli. Treballem el compromís. Quan algú ve a demanar ajuda li diem que ha de participar en l'ajuda als altres. Si sap llegir, ha d'ensenyar a llegir un altre nen. Intentem crear una xarxa. Els demanem que mig dia ho dediquin a estudiar i l'altre mitjà a ajudar altres nens. Es tracta d'educar per compartir, servir i per atendre les necessitats dels més pobres".

  • "El Papa demana a la seva carta per a aquesta Jornada Mundial que no es facin activitats per als pobres, sinó amb els pobres i on ells participin i vagin fent el camí, i convida a buscar nous camins amb ells, no per a ells, sinó inserint-se amb ells".

  • "No els volem oferir només una formació acadèmica sinó també humana, en el sentit de l'Evangeli i de Jesús, i que es concreten en les necessitats que també tenen altres persones".

  • "Intentem generar una família humana amb tots, fer una xarxa d'ajuda perquè tots participem en la millora dels altres, per això els nostres projectes són lents, com ho és el creixement i l'educació, ja que són nens que han de créixer i preparar-se".

 

 

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te