Tota la recaptació s'ha destinat a donar suport als drets del poble indígena Ianomami.
Mans Unides dóna suport a la població Ianomami en el partit més important de les seves vides, el de la lluita pels seus drets.
Els Ianomami són un poble indígena originari de l'Amazones , situat a la frontera entre Veneçuela i Brasil, que subsisteix a força de la caça i la pesca. Des de fa anys, la invasió de la mineria il·legal i la desforestació estan posant en perill el poble ianomami i el seu territori.
Mans Unides està compromesa amb els drets d'aquesta població indígena i per això, el passat 4 d'ocubre va llançar una samarreta de futbol solidària en defensa dels seus drets, cultura i territori.
Aquesta samarreta no és només una peça, és un tros de la seva tradició i la seva forma de vida; una edició limitada i exclusiva, que us ajudarà en la seva lluita diària.
Inspirada en la iconografia indígena i amb un estil fresc i modern, que segueix les darreres tendències esportives , aquesta samarreta exhibeix detalls daurats que fan referència a la seva història i tradició .
D'edició limitada, aquestes samarretes només s'han pogut aconseguir participant en el sorteig del perfil d'Instagram de Mans Unides que ha estat actiu durant 20 dies (des del 4 al 24 d'octubre).
Aquesta samarreta de futbol no costa tant com les dels equips de Primera, però val molt més perquè la recaptació íntegra d'aquesta campanya s'ha destinat a recolzar el projecte Ianomami , l'equip que defensa millor la seva terra contra la tala i la mineria il·legal.
Ubicat a banda i banda de la frontera entre Brasil i Veneçuela, el poble Ianomami compta amb 350 llogarets (també denominades «xapono») a la regió entre els rius Orinoco i Amazones. El 1991, després d'un brot de tuberculosi que va afectar un terç de la població al voltant del riu Marauià, es va organitzar una acció d'emergència que, amb el pas dels anys, ha donat pas a altres accions destinades a millorar la qualitat de vida del poble.
DeSCOBREIX ELS GUANYADORS DEL SORTEIG
Actualment, els Ianomami no compten amb mesures legals que els protegeixin dels abusos provocats pels enormes interessos econòmics que hi ha cap a les seves terres . La mineria il·legal o «garimp», com es coneix en la seva llengua indígena, i la conseqüent desforestació, s'han incrementat de manera exponencial en els darrers anys, afectant la major part de la població. Les conseqüències es constaten a l'àmbit de la salut i de la violència. Sense menjar i amb laigua dels rius contaminada, els nens són els més afectats.
Per donar suport als prop de 38.000 indígenes que conformen el poble ianomami, cosa que el converteix en un dels més poblats d'Amèrica del Sud, Mans Unides va posar en marxa el febrer del 2022 un pla d'acció . El projecte té com a fi últim enfortir les capacitats de governança, gestió i defensa del territori de la població amazònica per fer front a la creixent interferència del món no indígena.
Mans Unides ha establert un estret enllaç amb la comunitat ianomami. El resultat d'aquesta col·laboració ha estat molt satisfactori, aconseguint, entre altres fites, enfortir l'articulació i la dinàmica organitzativa del poble indígena, implantar amb èxit un sistema experimental d'aigua al xapó de Taracoà o entendre millor la tasca de les llevadores ianomami en la seva dimensió sociocultural.
Coneix les bases legals del sorteig
De la mà dels seus socis locals, Mans Unides treballa per enfortir l'autonomia i la independència de les comunitats indígenes amb l'objectiu que coneguin els seus drets i puguin reclamar-los i defensar-los jurídicament davant les autoritats. Així mateix, dóna suport a processos de formació i lideratge perquè puguin protegir els seus territoris i el medi ambient, a partir de la participació en els diferents àmbits de decisió política.
Mans Unides aposta per la seguretat i la sobirania alimentària de les famílies , a través d' activitats generadores d'ingressos, projectes agropecuaris i el comerç just.