La seda que enllaça a les dones de Majuli

Fem costat a les dones artesanes de la seda a l'Índia.

La seda que enllaça a les dones de Majuli

«Volem una societat en la qual les dones siguin respectades i tinguin els mateixos drets en la presa de decisions i l'accés a la propietat». Aquesta és la missió del Women’s Development Centri (WDC), amb el qual Mans Unides col·labora en un projecte gestionat per dones per a l'elaboració i venda de peces de seda.

Mujeres artesanas de la seda en India - Foto Centro de Desarrollo de Mujeres - Manos UnidasEs als peus dels primers Himalayas, en Majuli, una de les illes fluvials més important del món, en el riu Brahmaputra, on es localitza el nostre projecte. La zona sofreix inundacions periòdiques pels desbordaments del riu, la qual cosa ha erosionat el sòl i l'ha fet erm per al cultiu. Aquí, les dones de la tribu dels Mising, una comunitat patriarcal amb creences ancestrals, han hagut de buscar mitjans de vida alternatius davant la pèrdua d'ocupació per la pandèmia i davant una agricultura que cada any els genera menys ingressos.

La sericultura i artesania de la seda, activitats portades fa 3.000 anys a l'estat de Assam pels migrants Bodos des de la Xina, s'han convertit en una d'aquestes alternatives econòmiques. Aquests complexos sabers i pràctiques han passat de mares a filles durant segles i han servit no sols per a vestir-se, sinó per a mantenir l'economia de moltes llars i convertir a aquest estat en el primer productor de seda de l'Índia.

Mujeres artesanas de la seda en India - Foto Centro de Desarrollo de Mujeres - Manos Unidas

Generació rere generació, les famílies aprenen a beneficiar-se de la metamorfosi de la papallona, dels ous de la qual neixen els cucs que, després d'uns 35 dies, es converteixen en crisálidas dins dels capolls que teixeixen amb filament de seda per a, finalment, sortir d'ells transformats en papallones i començar el cicle de nou.

Actualitzar i professionalitzar una labor ancestral

Mujeres artesanas de la seda en India - Foto Centro de Desarrollo de Mujeres - Manos UnidasEn cooperació amb el nostre soci, el Centre de Desenvolupament de Dones (WDC, en les seves sigles en anglès), i la cooperativa social Golden Fingers Farmer Producers Company, s'han generat grups d'autoajuda en els quals les dones comparteixen el seu entusiasme i coneixements per a crear 161 nous llocs de treball, majoritàriament femenins, amb els quals generar nous ingressos per a les famílies.

Gràcies a l'establiment d'un clúster entorn del treball de la seda, s'ha aconseguit unificar i organitzar de manera professional unes activitats que fins ara estaven desenvolupades de forma massa precària i individual. Ara, el procés productiu i comercial compta amb una estratègia ben estructurada i rendible. Es produiran les sedes Eri, la coneguda com la seda de la no-violència –usada per Gandhi i que s'utilitza en peces d'abric per la seva calidesa i propietats aïllants– i Muga, la seda daurada del luxe i de la lluentor.

Per a arribar fins a la comercialització del producte final, les dones han d'aprendre a conrear l'aliment dels cucs, a criar i cuidar d'ells, i a fabricar els fils per a, posteriorment, teixir-los i confeccionar les peces.
 

Mujeres artesanas de la seda en India - Foto Centro de Desarrollo de Mujeres - Manos Unidas 

Amb el suport de Mans Unides, 500 dones participaran en un projecte en el qual no sols aprendran tot aquest procés entorn de la seda, sinó que podran alliberar-se del treball forçós i en condicions deplorables, deixaran de ser explotades per ser pobres i provenir d'àrees rurals, i començaran a tenir veu i capacitat de decisió en els seus llocs de treball. Noves activitats econòmiques i noves oportunitats per a generar ingressos i millorar així la seva qualitat de vida i la de tot el seu entorn familiar.

Text de Rocío Bonet. Departament de Projectes d'Àfrica.
Aquest article va ser publicat en el nº 216 de la Revista de Mans Unides.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te