Síria es dessagna després de deu anys de guerra

Les vides dels sirians continuen marcades per la penúria i els sofriments.

Deu anys de guerra a Síria Foto: Maristes Blaus/Mans Unides

La guerra de Síria només ha portat mort i destrucció i que es veu agreujat pel bloqueig i les sancions imposades per la Unió Europea i els Estats Units a un país que es dessagna pels quatre costats i ofega a la població civil innocent.

Des d'Alep ens escriu Nabil Antaki, metge sirià-canadenc i membre de la directiva dels Maristes Blaus, l'ONG que porta acompanyant a la població més vulnerable d'Alep durant els 10 anys de guerra i amb la qual, des de fa dues, col·labora Mans unides.

“Avui fa just 10 anys... Fa deu anys, des que el 15 de març de 2011, les protestes de l'anomenada Primavera Àrab, tan lloada en els mitjans occidentals, es convertissin ràpidament en un conflicte armat a Síria”.

Destrucción en Siria. Foto: Manos Unidas/Africa Marcitllach

La Primavera Àrab es va convertir en Síria “en un llarg, dur i insuportable hivern que ha destruït el país: la seva infraestructura, el seu patrimoni arqueològic, les seves escoles, les seves fàbriques, els seus hospitals…”

Segons Antaki, en aquests deu anys el conflicte ha matat a més de 400.000 persones, ha obligat al fet que sis milions de sirians hagin hagut de fugir per a refugiar-se en països veïns o a Europa i altres països occidentals, i al fet que altres vuit milions hagin hagut de deixar enrere les seves llars, als quals mai han pogut tornar, per a viure com desplaçats interns...

 

La nostra vida és un malson

“Portem en guerra deu anys; sí, 10 anys, més que les dues guerres mundials del segle passat juntes", lamenta el membre dels Maristes Blaus, una de les poques ONG que continuen treballant a Síria.

 

El sofriment, el duel, la pobresa i la misèria s'han convertit en part de la nostra vida diària; una vida que és un malson.

 

La guerra ha fet malbé els somnis de milions de persones. Es parla de tota una generació perduda, sense educació i sense perspectives en un país que, abans que comencessin els fets, Antaki descriu com a “segur, estable, pròsper i laic”.

 

Diez años de guerra en Siria. Foto: Marista Azules/Manos Unidas

“Síria no era un país perfecte, però cap reforma justifica la destrucció. Als nostres fills els han robat la infància, als adolescents els seus somnis i el futur dels nostres joves ja no existeix” (Nabil Antaki)

En la seva missiva, Antaki denúncia que, encara que fa ja gairebé un any que a Síria no hi ha combats, les vides dels sirians continuen marcades per la penúria i els sofriments. “Estem vivint una crisi econòmica sense precedents causada per 10 anys de guerra”, denúncia. Una crisi econòmica que, en la seva opinió, es veu agreujada per la crisi financera en el veí Líban i les sancions imposades pels Estats Units i països europeus. “En un país amb la moneda constantment devaluada i amb una inflació desenfrenada, es produeix un augment del cost de la vida vertiginós. El 70% de les famílies viuen per sota del llindar de pobresa i la majoria necessita de l'ajuda de les ONG per a aconseguir aliments, productes d'higiene i ajuda mèdica. La gent cada vegada és més pobra i no pot arribar a fi de mes”.

“Encara que els meus compatriotes mereixen el títol de campions mundials de resiliència, la seva corda està a punt d'esgotar-se. Ells només volen viure normalment, com tots els pobles del món, i amb dignitat”, implora Antaki.

 

Deu anys de labor heroica a Síria

Diez años de guerra en Siria. Foto: maristas Azules/Manos UnidasAquest és el context de crisi i misèria en el qual treballen els Maristes Blaus, acompanyant a la població més vulnerable d'Alep, durant els deu anys de guerra, amb projectes i serveis que han anat variant depenent de les necessitats més urgents. Aquests projectes abasten tots els àmbits “des de l'ajuda humanitària immediata fins a la creació de microempreses molt bàsiques, passant per l'educació no formal a nens que no poden acudir al col·legi, el repartiment de menjar calent a ancians que viuen solos perquè tota la família ha fugit de Síria, classes de costura i producció de roba, companyies de teatre com a teràpia…”, enumera Àfrica Marcitllach, coordinadora de Projectes de Mans Unides a Orient Mitjà.

“La labor dels Maristes Blaus és heroica”, descriu Marcitllach. “Alguns tenen doble nacionalitat i podrien haver deixat Síria en qualsevol moment, però han triat quedar-se entre la població més vulnerable i desprotegida; acompanyar-los en el seu procés vital i anar obrint projectes que puguin millorar la seva situació”, explica la coordinadora de Projectes de Mans Unides a Orient Mitjà.

Mans Unides veu inacceptable la situació en la qual, des de fa deu anys, es troben milions de sirians. “Denunciem la situació desesperada en la qual els interessos estratègics internacionals estan sumint a la població”, informa Marcitllach.

“Amb el nostre suport a organitzacions com els Maristes Blaus intentem mitigar els efectes de la guerra en una població desesperada”.

En els últims dos anys Mans Unides ha fet costat als Maristes Blaus amb 6 projectes per un valor total de 284.123 euros.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te