Compromís solidari enfront del coronavirus

Es compleix un any de la pandèmia i rendim compte del treball realitzat.

Perú, pandèmia de coronavirus - Foto Ana Castañeda/Mans Unides

Aquest mes de març es compleix un any des que l'OMS declarés la pandèmia del nou coronavirus. Des dels primers moments, Mans Unides va reaccionar amb rapidesa per a sumar-se al treball de prevenció de la Covid-19 i a l'assistència a les poblacions més empobrides del Sud.

Les xifres globals donen compte del treball desenvolupat per Mans Unides fins a març de 2021:

Manos Unidas y la pandemia de Covid-19Dels més de quatre milions i mig d'euros aprovats en iniciatives relacionades amb la Covid-19, s'ha invertit un total 3.379.139 € en 136 projectes d'emergència per a fer costat a les persones més vulnerables davant la crisi social i sanitària. Tota la labor que representen aquestes xifres o, en altres paraules, l'atenció a aquest milió i mig de dones, homes, nens, nenes, persones grans, no hagués estat possible sense les aportacions de milers de persones i entitats que canalitzen la seva solidaritat a través de Mans Unides. En el seu nom i, a través d'aquestes línies, transmetem el seu agraïment.

 

Gràcies als projectes secundats, moltes persones no sols han pogut obtenir màscares, sinó que han enfortit els seus mitjans de vida.

Perquè gràcies als projectes secundats, moltes persones no sols han pogut obtenir màscares, sinó que han enfortit els seus mitjans de vida a través del suport a la producció local, com és el cas de les dones en situació de pobresa en països com l'Índia. O perquè moltes persones amb símptomes han pogut accedir a test ràpids en els racons més apartats d'Àfrica, com en Kribi (Camerun), on es van realitzar gairebé 2.500 proves per a identificar 350 positius, 343 dels quals van seguir un confinament domiciliari per a evitar nous contagis i només 7 van haver de ser derivats a hospitals.

Més de 130 projectes d'emergència, més de 130 motius per a l'agraïment, ja que Mans Unides i totes les organitzacions sòcies en cadascun dels països han actuat amb eficàcia i coordinació per a pal·liar els impactes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia de manera inclusiva i respectuosa amb l'entorn. A aquestes intervencions d'emergència, se sumen a més tots els projectes que han estat reformulats per a adequar-se a la situació excepcional que ha suposat la pandèmia. En total, s'han reformulat 183 projectes.

Manos Unidas y la pandemia de Covid-19Tanmateix, reconeixem l'esforç de les institucions públiques que ens han ajudat durant aquests mesos, des de l'Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament a través dels Convenis que venim executant a l'Equador, Filipines i el Senegal, fins als organismes de la cooperació descentralitzada que ens han atorgat subvencions d'emergència per a donar suport a accions a Guatemala i Nicaragua.

Pensem que tota aquesta labor es deriva de la responsabilitat compartida que tenim com a societat civil organitzada i compromesa amb la justícia global.

Des de Mans Unides, pensem que tota aquesta labor es deriva de la responsabilitat compartida que tenim com a societat civil organitzada i compromesa amb la justícia global. Ens adonem que som persones privilegiades que podem mirar més enllà de les nostres fronteres i conèixer el dia a dia en moltes comunitats indígenes, migrants, pageses.

Manos Unidas y la pandemia de Covid-19Cert és que, en alguns contextos africans, el coronavirus no ha trastocat tant les seves vides i, en preguntar-nos la raó, caiem en el compte que ja vivien vides trastocades i que el seu dia a dia ja era una lluita per sobreviure, per aconseguir una alimentació adequada, per accedir a l'educació primària, per aconseguir una font d'ingressos estable... Per tot això, hem de continuar fomentant l'apoderament i l'autonomia de les comunitats i secundar-les perquè la seva resiliència davant les dificultats sigui cada vegada major.

Continuem comptant amb vostès –sòcies, socis, empreses, institucions públiques i privades– per a lluitar decididament contra la pobresa i les seves causes, a les quals ara se suma també la Covid-19. Continuem comptant amb tu.

Economia social i solidària en temps de pandèmia: l'exemple de l'Equador.

Mans Unides ha promogut l'ajuda mútua i la solidaritat entre el camp i la ciutat, entre comunitats pageses a les quals havíem recolzat anteriorment en la seva sobirania alimentària i assentaments urbans vulnerables. És el cas, a l'Equador, de la ciutat de Loja i de la província de Azuay. A la província es va organitzar l'apilament de productes de temporada com a hortalisses, fruites, cacau i arròs orgànic, entre altres. Amb això es van muntar kits d'aliments per a més de 1.000 famílies de la ciutat. La venda va suposar per a les organitzacions pageses uns importants ingressos que van beneficiar a 50 famílies productores. Així, es va aconseguir evitar la compra a grans empreses, en moltes ocasions estrangeres, i es va facilitar la sortida dels productes a un preu just, salvant l'especulació habitual en moments de crisis com el generat per la Covid-19.

Aquest text és una actualització de l'article escrit per Encarni Escobar (Àrea de Projectes) publicat a la Revista de Manos Unidas nº 214 (febrer-maig 2021).

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te